Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pravda.sk hodnotí výkony slovenských hokejistov na MS

Svetová hokejová opona sa pre slovenských hokejistov zatiahla predčasne, už v osemfinálovej skupine. Očakávania národa, hokejovej verejnosti a napokon aj samotných hráčov boli pritom oveľa vyššie. Redakcia Pravda.sk hodnotí výkony zverencov trénera Glena Hanlona na šampionáte. Stupnica je rovnaká ako v škole - jednotka je najlepšia známka, päťka najhoršia.

10.05.2011 06:00
Slovensko, smútok Foto:
Sklamaní hokejisti Slovenska.
debata (11)

Brankári:

Jaroslav Halák: 3
Mal byť pre mužstvo veľkou oporou a istotou, no nestalo sa tak. Počas šampionátu mal síce viacero skvelých momentov, ale dostal až príliš veľa „hlúpych gólov“. Na jeho obranu však treba povedať, že s takou defenzívou, akú malo Slovensko, by nevykonal zázraky asi ani Dominik Hašek a Martin Brodeur v jednej osobe.

Ján Lašák, Peter Hamerlík – bez hodnotenia (ani jeden z nich na turnaji v bránke šancu nedostal).

Obrancovia:

Ľubomír Višňovský: 2+
Obrovský klobúk dole pred týmto hráčom. Na šampionát prišiel so zranenými ramenami, na zápasy nastupoval so sebazaprením, no i tak bol suverénne najlepším bekom Slovenska. Vedel presne rozohrať, potiahnuť puk, založiť útok a od modrej tvrdo vystreliť. Mal priemer vyše 23 minút na zápas.

Peter Podhradský: 3
Ofenzívne ladený obranca výkonmi nesklamal. V obrannom pásme nezmätkoval, bol platným aj pre útok. Po jeho strele padol víťazný gól proti Slovinsku. S pribúdajúcimi zápasmi však aj jeho výkon šiel dole vodou.

Milan Jurčina: 3-
Obrovitému bekovi široké klziská nesedia. Je pomalý, pod tlakom robí chyby, presná rozohrávka mu veľa nehovorí. Navyše, napriek 110 kilogramom do tela nehral. Od modrej pálil pomerne dosť, ale jeho strely boli buď extrémne nepresné, alebo mu puk zle sadol.

Martin Štrbák: 4
Jeho návrat do reprezentácie sa neukázal ako šťastný. Na ľade už evidentne nestíhal, súperovi útočníci si s ním viackrát robili, čo chceli. Jeho prínos pre kabínu je nespochybniteľný, ale na špičku už rozhodne nemá.

Dominik Graňák: 4-
Hral slabučko, preto ho tréner Hanlon nasadzoval minimálne. V defenzíve bol veľmi neistý, skúsenosti z prechádzajúcich šampionátov nepotvrdil.

Ivan Baranka: 5
Najväčšie sklamanie z obrancov. Pod jeho slabučké výkony sa asi podpísalo zranenie kolena či vypadnutie jeho Spartaka Moskva z play-off KHL už vo februári. Robil veľké chyby, hlavne v obrannom pásme. V šiestich zápasoch vystrelil na bránku súpera len trikrát, a to chodil aj na presilovky, mal až päť mínusových bodov.

Ivan Majeský: 5
Omyl nominácie. Ťažkopádny, bez rozohrávky, pomalý. Keď bol na ľade, hrozilo slovenskému tímu vždy veľké nebezpečenstvo.

Michal Sersen – bez hodnotenia. Nastúpil až na zápas proti Dánsku, v ktorom už o nič nešlo.

Útočníci:

Ladislav Nagy: 1-
Najlepší hráč Slovenska na šampionáte. Bojoval, na ľade doslova lietal. Strelil tri góly, celkovo nazbieral v štyroch zápasoch päť bodov. V dueli s Českom sa nešťastne zranil, od tohto momentu na turnaji už nehral.

Miroslav Šatan: 2
Spoločne s Nagyom sa stal najproduktívnejším hráčov Hanlonovho výberu. Nie je už taký rýchly ako pred desiatimi rokmi, ale jeho ruky sú stále veľmi šikovné. Strelil tri góly, hlavne ten do siete Ruska zo vzduchu stál za to.

Tomáš Surový: 2-
Prezentoval sa dobrým pohybom a dravou hrou. Ako člen „checking line“ dokázal byť nebezpečný aj v útoku, v súboji s Českom strelil kontaktný gól na 2:3.

Michal Handzuš: 3
Stále o ňom platí, že je jedným z najlepších defenzívnych centrov sveta. Rýchlosť síce nie je jeho silná stránka, zbieranie pukov a špinavá práca však áno, no pri presilovkách nebezpečný nebol.

Jozef Stümpel: 3
Nemal toľko skvelých prihrávok, ako sa od neho dalo očakávať, ale bol centrom produktívneho útoku so Šatanom a s Nagyom. S takmer 70% úspešnosťou je lídrom šampionátu v štatistike vyhratých buly.

Štefan Ružička: 3-
Keď nastúpil, bolo ho na ľade cítiť, musí však hrať viac tímovo a vyvarovať sa hlúpych faulov. Nebál sa spraviť kľučku súperovým obrancom, takisto vedel vystreliť z prvej. Kouč Hanlon ho mohol nasadzovať častejšie.

Ľuboš Bartečko: 3-
Bojovník, ktorý však okrem gólu do prázdnej bránky Slovinska nebol pre gólmanov súpera dvakrát nebezpečný. Od zápasu s Českom pre zranenie nehral.

Marián Gáborík: 4
Má za sebou najhoršiu sezónu v kariére. Nedarilo sa mu v klube, keď ho tréner NY Rangers Tortorella dokonca posadil pre slabú hru na tribúnu a nedarilo sa mu ani v Bratislave. Absentovala jeho rýchlosť, ťah na bránku a presné zakončenie. Dva góly z 32 striel, to je naozaj málo.

Pavol Demitra: 4
Rozlúčku so skvelou reprezentačnou kariérou si slovenský kapitán predstavoval inak. Po skvelej sezóne sa mu na šampionáte vôbec nedarilo, puky mu z hokejky odskakovali, nevychádzali mu rýchle prihrávky a takisto ani zakončenie.

Marián Hossa: 4
Ďalšie veľké sklamanie. Svoj prvý gól dosiahol až v dueli s Dánskom, v ktorom o nič nešlo. Platí o ňom to, čo o Gáboríkovi – slabý ťah na bránku, žiadna efektivita v presilovke a totálne vychýlená koncovka.

Branko Radivojevič: 4-
V útoku nulový, pri oslabeniach si svoju pozíciu zastal, ale to je na oporu moskovského Spartaka veľmi málo.

Richard Zedník: 4-
Keď mu tréner Hanlon na prípravnom zraze v Košiciach oznámil, že s ním počíta len na oslabenia, urazil sa a od tímu odišiel. Následne sa síce vrátil, no robiť tak nemusel. Keď útočil, tak bol väčšinou v rohoch klziska, keď bránil, Slováci dostávali góly. Pred zápasom s Dánskom mal štyri mínusové body.

Marcel Hossa: 5
Dlhodobo protéžovaný hráč v reprezentácii opäť nič neukázal. V štatistikách má síce jeden gól (po strele Petra Podhradského sa o jeho nohavice obtrel puk v zápase so Slovinskom), ale asi ani sám nevie, že ho dal. V šiestich zápasoch vyslal na súperových brankárov len štyri strely, a to chodil aj na presilovky.

Martin Cibák – bez hodnotenia. Na súpisku bol dopísaný až v druhej fáze turnaja, na ľade veľa času nestrávil.

11 debata chyba