Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi sa revanšovali Fínom za Vancouver, Švédi ukončili dánsky sen

Do semifinále 74. majstrovstiev sveta v hokeji postúpili ako prví Švédi. V SAP Arene v Mannheime zverenci trénera Bengta-Akeho Gustafssona potvrdili proti Dánom úlohu favorita a svojho severského súpera zdolali 4:2 (1:0, 2:1, 1:1).

20.05.2010 18:46 , aktualizované: 18:57
Tomáš Rolinek Foto:
Radosť českého kapitána Tomáša Rolinka.
debata (34)

Góly víťazov strieľali Nilson, Andersson, Wallin a Omark. Za zdolaných Dánov boli úspešní Damgaard a Madsen. Švédi pokračujú vo svojej pozoruhodnej bilancii úspešnosti vo štvrťfinálových zápasoch na majstrovstvách sveta. Hokejisti s troma korunkami na prsiach nebudú chýbať medzi kvartetom najúspešnejších tímov ani desiatykrát v rade. Naposledy sa do semifinále neprebojovali v roku 2000 v Petrohrade. Dáni si zahrali vo štvrťfinále na svetovom šampionáte vôbec prvýkrát vo svojej hokejovej histórii. Bola to pre nich odmena za víťazstvá nad Američanmi, Fínmi a Slovákmi, vo vyraďovacej fáze však už na tieto svoje prekvapenia nenadviazali.

Štvrťfinále (Mannheim):
Švédsko – Dánsko 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)

  • Góly: 15. Nilson (M. Johansson, Maartensson), 28. Andersson (Karlsson, Backlund), 33. Wallin (Engqvist, M. Johansson), 54. Omark (Persson, Harju) – 34. Damgaard (Eller, F. Nielsen), 58. Madsen (D. Nielsen)

    Vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Levonen (Fín.), Piechaczek (Nem.) – Deďulija (Biel.), Semionov (Est.), 3487 divákov

  • Švédsko: Gustavsson – M. Johansson, Hedman, Jonathan Ericsson, Karlsson, Ekman Larsson, Bäckman, Lindström, Gunnarsson – Maartensson, Nilson, Pääjärvi Svensson – Persson, Backlund, Andersson – Engqvist, Omark, Harju – Pettersson, Wallin, Nylander
  • Dánsko: Galbraith – Larsen, Lassen, M. Boedker, D. Nielsen, Damgaard, Mads Christensen st. – Madsen, F. Nielsen, Eller – Hardt, Mads Christensen ml., Regin – Degn, Morten Green, Jakobsen – Dresler, Jensen, Lykkeskov

V úvodnej tretine favorizovaní Švédi prestrieľali dánskeho súpera 12:7, ale za chrbát pozorného Patricka Galbraitha prenikol iba jeden pokus. V 15. min po výbornej prihrávke Magnusa Johanssona útočník Djurgaardenu Marcus Nilson prakticky do prázdnej bránky otvoril skóre. Švédi mali hru pod kontrolou aj v druhej časti, keď v rozpätí piatich minút pridali ďalšie dva góly. Najprv v 27. min prekvapil Galbraitha strelou švihom Jonas Andersson a v 32. min zvýšil už na 3:0 dokonca v oslabení po nedorozumení dánskych hráčov Rickard Wallin.

Švéd  Marcus Nielson (vľavo) otvoril skóre... Foto: SITA
Švédsko - Dánsko Švéd Marcus Nielson (vľavo) otvoril skóre zápasu s Dánskom.

Dánske zníženie prišlo v 34. min z hokejky Jespera Damgaarda. Zvýšenú aktivitu „outsidera“ v poslednej tretine schladili „Tre kronor“ ďalším presilovkovým gólom. V 54. min si Linus Omark nakorčuľoval v pravom momente pred Galbraitha a po časovanej prihrávke Niklasa Perssona zvýšil na rozhodujúcich 4:1. Dánsky zázrak sa už vo štvrťfinále nekonal, aj keď v 58. min Morten Madsen znížil na konečných 2:4 z pohľadu jedného z premožiteľov Slovenska.

Čechom prialo šťastie v nájazdoch

Českí reprezentanti sa prvýkrát od MS 2006 dokázali dostať na vrcholnom hokejovom podujatí konečne do bojov o medaily, keď vo štvrťfinálovej dráme proti Fínom na svetovom šampionáte v Nemecku triumfovali 2:1 po samostatných nájazdoch. Rozhodujúci nájazd premenil útočník Jan Marek. Zverenci Vladimíra Růžičku odplatili v kolínskej Lanxess Arene Fínom vrátiť štvrťfinálovú prehru 0:2 z februárového vancouverského olympijského turnaja. Česi môžu udržať vynikajúcu sériu, ktorú ťahajú na svetových šampionátoch v Nemecku (vrátane československej reprezentácie, pozn.), odkiaľ sa nikdy nevracali bez medaily. Na Čechov, ktorí sa medzi najlepšie kvarteto na MS prebojovali prvýkrát od roku 2006, čakajú v sobotňajšom semifinále Švédi.

Štvrťfinále (Kolín nad Rýnom):
Fínsko – Česko 1:2 po sam. nájazdoch (1:0, 0:0, 0:1 – 0:0, 0:1) – do semifinále postúpilo Česko

  • Góly: 1. Kontiola (Niskala, Nummelin) – 42. Klepiš (Blaťák), rozhodujúci samostatný nájazd: Marek

    Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Savage (Kan.), Sjöberg (Švéd.) – Bechard (Kan.), Sabelström (Švéd.)., 9258 divákov

  • Fínsko: Rinne – Nummelin, Jaakola, Niskala, Vatanen, Kukkonen, Hietanen, Mäenpää – Miettinen, Immonen, J. Jokinen – Kontiola, Korpikoski, Aaltonen – Hytönen, S. Kapanen, Pihlström – Hahl, Osala, Komarov
  • Česko: Vokoun – Rozsíval, Mojžíš, Čáslava, Němec, K. Rachůnek, Blaťák, Gřegořek – Vampola, Klepiš, Jágr – Marek, Rolinek, Voráček – Červenka, Novotný, Kašpar – Hubáček, Koukal, Kvapil .

Fíni začali štvrťfinálové stretnutie proti Česku ako z veľkej knihy. Už po 35 sekundách našiel Niskala nádhernou prihrávkou z obranného pásma na stredovú červenú čiaru rozbehnutého Kontiolu, ktorý prešiel stredom ako nôž maslom cez pomalších Čáslavu, Němca a Voráčka a sám pred Vokounom blafákom do pravej strany nechytateľne zavesil nad jeho lapačku. V 9. min našiel Němec spoza fínskej bránky Kašpara, no ten nebol úspešný. Rovnako dopadol aj Vampola, ktorého prihrávkou vyzval agilný Jágr. Fíni sa opäť dostali do tempa pri vylúčení Mareka, pri ktorom Vokouna skúšal delovkami najmä Miettinen.

Petri Kontiola strelil gól v zápase s Českom už... Foto: SITA
Petri Kontiola Petri Kontiola strelil gól v zápase s Českom už v prvej minúte.

Už po 4 sekundách druhého dejstva museli rozhodcovia krotiť pošťuchujúcich sa Jágra s Jussim Jokinenom. Pri hre 4:4 sa hral otvorený útočný hokej s rýchlymi akciami na oboch stranách. V 39. min Korpikoski sa predral pred Vokouna aj cez faulujúceho Mojžíša. Český tím však oslabenie ubránil.

Hneď na začiatku tretej tretiny putoval opäť na trestnú lavicu Jussi Jokinen a tentoraz to bolo pre Fínov osudné. Po 47 sekundách presilovku využil Klepiš strelou od modrej do šibenice Rinneho bránky. V 44. min zakombinovala elitná česká formácia no Jágr zoči voči Rinnemu neuspel. Rýchle akcie sa striedali na oboch stranách, ale obaja gólmani stáli na pevných nohách, takže diváci videli najmä strelecké pokusy z diaľky, a tak muselo nasledovať predĺženie.

Prvá česká formácia vybehla na Fínov hneď v úvodnej minúte nastaveného času, no Jágr sám pred Rinnem nedokázal doraziť puk za jeho chrbát. V 64. min však Voráček nešťastne podrazil Nummelina a išiel na trestnú lavicu. Napriek enormnému fínskemu tlaku sa Česi ubránili. No po skončení presilovky sa ocitol v šanci Korpikoski, Vokoun bol na mieste. Rozhodnutie sa zrodilo až v samostatných nájazdoch. Čechov dostal do vedenia Kašpar, ktorý prestrelil betóny Rinneho. Rovnakým spôsobom odpovedal na druhej strane Immonen. V druhej sérii Marek prepasíroval puk za Rinneho chrbát, Jussi Jokinen však stroskotal na Vokounových betónoch. V tretej sérii Klepiš neuspel „forsbergovskou“ kľučkou na Rinneho a Kontiola si síce položil Vokouna, no trafil žŕdku jeho bránky, čo odštartovalo českú radosť z postupu.

Švéd  Marcus Nielson (vľavo) otvoril skóre...
Radosť hokejistov Švédska po góle v dánskej sieti.
+5Petri Kontiola strelil gól v zápase s Českom už...
34 debata chyba