Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lehtonen: Kovaľčuk bude poriadne zúriť

Dlhých 50 rokov trvala séria ruských hokejistov bez prehry na svetových šampionátoch v Moskve. Zborná do zápasu s Fínskom nezaváhala v 42 dueloch, a len málokto čakal, že by Suomi mohli prelomiť dominanciu hráčov z najväčšieho štátu na svete. Exkluzívne z Moskvy od redaktora Pravda.sk.

12.05.2007 17:02
Kari Lehtonen Foto:
Gólman Fínska Kari Lehtonen v plnej permanencii.
debata

Séria ruských hráčov sa začala na MS v roku 1957. ZSSR vtedy síce skončil na druhom mieste, ale nie na základe prehier, ale dvoch remíz. Na ďalších turnajoch v rokoch 1973, 1979 a 1986 len vyhrával. Tak tomu bolo aj tento rok, až do semifinálového zápasu.

Fantastický a obetavý výkon severanov priniesol zverencom trénera Erkku Westerlunda zaslúžené ovocie v podobe postupu do finále. To si hráči z krajiny tisícich jazier zahrajú po piatich rokoch­. „Bojovali sme ako tím a odohrali sme skvelý zápas. Dokázali sme, že vieme hrať hokej na najvyššej úrovni. Tento triumf nám dodá ešte viac síl, pred finále si veríme a chceme uspieť,“ konštatoval hrdina mužov v bielych dresoch Kari Lehtonen. Gólman Atlanty Thrashers pochytal množstvo tutoviek súpera a zaslúžene sa radoval z ocenenia pre najlepšieho hráča zápasu na fínskej strane.

„Vďaka za to patrí aj mojim spoluhráčom, ktorí sa obetavo hádzali do striel, čo bolo skvelé. Vo štvrťfnále proti USA sme nepreviedli najlepší výkon v obrane, teraz to bolo o niečom inom. Úspechy s reprezentáciou mi pomáhajú zabúdať na nezdar z NHL, keď nás v 1. kole play-off vyradili New York Rangers,“ pripojil dvadsaťtriročný rodák z Helsiniek a pokračoval: „Vedeli sme, že ak im nedovolíme hrať ich hru a skóre bude dlho vyrovnané, dostanú sa pod tlak. Oni museli, my sme len mohli. Som rád, že som viacero šancí zmaril aj Iľjovi Kovaľčukovi, s ktorým hrávam v Atlante. Bude za to asi poriadne naštvaný,“ dodal Lehtonen.

Ruskí hokejisti po zápase opäť raz dokázali, že nevedia prehrávať. Zatiaľ čo Fíni sa v húfoch delili o svoje pocity s novinármi, domáci odišli naštvaní do šatne. V dobrom svetle sa neukázal ani kapitán zbornej a jeden z najskúsenejších hráčov tímu Sergej Gončar. Na otázku ruských novinárov, prečo Rusko nepostúpilo do finále, sa urazil a so sklonenou hlavou odišiel preč. Veľkí hráči by mali zvládať aj prehry. Súčasná ruská generácia však nimi asi nie je…

debata chyba