Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bukač: Mladých treba vychovať doma

Luděk Bukač je dnes spokojný dôchodca. Tréner, ktorý priviedol Československo i Česko k titulu majstra sveta, píše knižky, hrá golf a organizuje hokejové školy. Od stredy je členom Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie. Priamo z Moskvy od redaktora Pravdy

10.05.2007 11:06
debata

Aké ťažké bolo stať sa v Prahe v máji 1985 majstrom sveta? Dá sa porovnať tlak, aký zažíva tréner Ruska Viačeslav Bykov, s tlakom, pod akým ste boli vy v roku 1985?
Vždy je dôležitý výsledok. Keď som nastúpil ako tréner národného tímu, zavolal si má šéf telovýchovnej organizácie Antonín Himl. Povedal mi – rob si, čo chceš, ak budeš mať nejaký problém, zavolaj. Nikto ťa nesmie rušiť, ale pamätaj si: keď budeš prvý, budem šťastný, keď budeš druhý, budem spokojný, keď budeš tretí, zoberiem to, ale budem sa tváriť kyslo – a po štvrtom mieste ti podám ruku a odídeš. Každý tréner doma stojí na hrane.

Kapitánom československej reprezentácie bol Slovák Dárius Rusnák. Ostali ste v kontakte?
Darovi aj teraz z času na čas zavolám. Stále na ten úspech veľmi pekne spomínam – aj na spoluprácu so slovenskými hráčmi. Aj v národnom tíme patrili k najlepším, či to bol Rusnák, Dušan Pašek, Igor Liba. Rád sa vraciam aj k svojmu pôsobeniu v Košiciach v roku 1972, keď som železiarov prišiel zachraňovať. Strávil som tam príjemné tri mesiace. Vtedy obliekal košický dres aj brankár Jiří Holeček, útočník Bedřich Brunclík a veľa ďalších šikovných hráčov. Kontakt so slovenským hokejom udržiavam stále, lebo našu hokejovú školu navštevuje aj veľa detí zo Slovenska.

Ste uznávaný teoretik i praktik. Ako sa vyvíja a mení hokej?
Aj o tejto téme sme diskutovali počas spoločnej večere s viacerými ocenenými. Domnievam sa, že najlepší hráči z našich čias, napríklad Pepík Černý, by sa uplatnili aj v súčasnom hokeji. Hráči sa zlepšili najmä technicky, lebo hrajú oveľa viac zápasov, od útleho veku sa špecializujú. Niektorí sa svojím majstrovstvom blížia k virtuozite. S ňou prichádza istota. Prejaví sa v tom, že v náročných situáciách a v rýchlom pohybe nestratia puk. Domnievam sa, že najlepší hráči z našich čias by sa uplatnili aj v súčasnom hokeji.

Diktuje vývoj NHL?
Celá Európa urobila veľký kus práce pre zámorský profesionálny hokej. Hráči zmenili poňatie hry, takže rozdiel medzi naším a kanadským hokejom sa stiera. Problém je v tom, že akonáhle sa hráč stane dospelým, slobodne sa rozhoduje a často odchádza do zahraničia. To je v poriadku. Nemalo by sa však stávať – to hovorím za Českú republiku – aby odchádzali skôr. Mladých hráčov je dobré vychovávať doma. Musíme im však ponúknuť kvalitné a férové prostredie. Vzťah hráčov k reprezentácii, povinnosť hrať za ňu, je oveľa hlbší u tých, ktorých sme vychovali doma.

Čo znamená férové prostredie?
Predovšetkým súťaže, ale znamená aj príležitosť a rovnosť. Našu spoločnosť akoby to prestalo zaujímať. Nechá to bežať tak ako to je. Švédsko, Fínsko, Kanada a Amerika tomu venujú oveľa viac pozornosti i úsilia. Švédi sa po olympijskom víťazstve zriekli finančných odmien v prospech mládežníckeho hokeja. S mládežou sa nedá zaobchádzať ako s profesionálmi. Hráči by mali poznať hrejivosť domova, vlastného klubu – ako niekedy v Kladne, Litvínove, kde vyrástlo veľa osobností. To sa dnes vytráca, vývoj nie je normálny.V mlá­dežníckom hokeji by manažéri nemali čo hľadať. Môžu finančne pomôcť, ale nie rozhodovať.

Znamená to, že dnes má tréner ťažšiu úlohu?
Ohromne ťažkú. Tréneri strácajú rešpekt. Niekedy sa naň dbalo, dnes nie.

Ak sa vám pozdáva slovenská reprezentácia?
Máte v nej pár šikovných hráčov. Obdivujem napríklad Miroslava Šatana. Mal veľmi náročnú sezónu. Už má svoje roky – a prišiel na šampionát. Na veľa hráčov môžete byť hrdí.

S akými pocitmi ste prijali zaradenie do siene slávy medzinárodnej hokejovej federácie?
Potešilo ma to, beriem to ako súčasť života. Akurát som hral golf, keď mi telefonoval Rene Fasel, prezident hokejovej federácie, že ma vybrali. V dnešnom komerčnom svete takéto ocenenie poteší viac než peniaze. Čo ma teší menej, je, že v Česku podobná sieň chýba. A pritom máme veľa osobností, ktoré by si uznanie zaslúžili. Veď takých hráčov ako bol Jan Suchý, František Pospíšil či František Tikal – a menovať by som mohol viacerých – pozná celý svet.

**====== Luděk Bukač ======

**

Narodil sa 8. apríla 1935. V najvyššej čs. hokejovej súťaži odohral štrnásť sezón, nastúpil v 330– tich zápasoch, strelil 153 gólov. Hral za Motorlet, pražskú Spartu a Duklu Jihlava. Československo reprezentoval na dvoch svetových šampionátoch (1961, 1963), získal striebro a bronz. Po ukončení kariéry trénoval pražskú Spartu, VSŽ Košice a České Budějovice. V rokoch 1979–1985 viedol československú reprezentáciu. V roku 1985 s ňou získal na MS zlato. K titulu majstrov svete priviedol aj Česko – v roku 1996 vo Viedni. Trénoval aj reprezentácie Rakúska a Nemecka. Od včerajška je člen Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie.

debata chyba