Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Thoresen: Zo Slovákov poznám len Jurčinu

Ako najmladší hráč nórskej ligy strelil gól v najvyššej súťaži. Jeho otec hral na piatich olympiádach. Momentálne je stabilnou súčasťou tímu zámorskej NHL Edmontonu Oilers - hviezda nórskeho tímu Patrick Thoresen. Exkluzívne z Moskvy od redaktora Pravda.sk.

27.04.2007 13:25
debata

Rodák z Osla mal hokejové gény po kom zdediť, veď jeho otec Petter je držiteľom národného rekordu v účastiach na olympijských hrách, keď sa zúčastnil hneď piatich (Lake Placid 1980, Sarajevo 1984, Calgary 1988, Albertville 1992 a Lillehammer 1994). Keď jeho otec s kariérou končil, začala budúcnosť Patricka naberať rýchly spád.

V 15 rokoch strelil vtedy v drese Storhamaru ako najmladší hráč histórie elitedivision gól a nasledujúci rok sa presunul do Kanady, kde skúšal štastie v nižších súťažiach. V drafte si ho však nikto nevybral, čo skauti odôvodňovali zlou technikou korčuľovania. Vrátil sa tak do Európy, keď najskôr pôsobil v drese švédskeho druholigistu z Mørrum, no po roku prestúpil do slávneho Djurgaardenu, čo bola preňho pozvánka do NHL.

Európsky skaut Edmontonu Kent Nilsson ho odporučil vedeniu Oilers, a to s ním podpísalo zmluvu na takmer 600 000 dolárov. „Vstupom do NHL sa mi splnil sen. V tejto sezóne sa nám síce nedarilo, no ja som celkom spokojný. Hrávam v prvom tíme, čo je pre mňa dôležité. V budúcej sezóne by som chcel pridať ešte viac bodov,“ priznal sa dvadsaťtriročný ľavý krídelník.

Na svetovom šampionáte sa predstavil už vlani v Rige, kde strelil dva góly. Na turnaji v Moskve je jeho úloha jasná – má byť ťahúňom Vikingov. „Je to veľká zodpovednosť. Cítim na svoju osobu mierny tlak, ale som pripravený ho zvládnuť. Slováci budú v našom vzájomnom zápase veľkým favoritom, my ich môžeme len prekvapiť. Z NHL poznám bližšie len Milana Jurčinu, no najmä útočníci vášho tímu vzbudzujú rešpekt,“ dodal Thoresen.

debata chyba