Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sa môžu merať s najlepšími

Dresy sú vyžehlené, korčule nabrúsené a fanúšikovia nabudení. V Moskve sa začínajú 71. majstrovstvá sveta v hokeji. Mužstvo Slovenska vstúpi do turnaja v sobotu o 18.15 zápasom C-skupiny proti Nórsku. Exkluzívne z Moskvy od redaktorov Pravdy a Pravda.sk.

27.04.2007 06:58
Aleja slávy Foto:
Neďaleko haly v Chodynke sa nachádza Aleja slávy športových hviezd CSKA Moskva, kde sú umiestnené busty takých hviezd ako Alexander Ragulin, Boris Michajlov či Viktor Tichonov.
debata

Píše sa rok 2007 a Rusi pár hodín pred úvodným buly s nostalgiou spomínajú na šampionát spred 21 rokov. Aj vtedy sa hralo v Moskve a zlato získali hokejisti Sovietskeho zväzu. Bolo to naposledy, čo na MS triumfovala hostiteľská krajina. Odvtedy sa však veľa zmenilo – účastníci šampionátu, dejisko i samotný hokej. Ten ruský pripomína v poslednej dobe spiaceho obra. Radosť z titulu si vychutnala zborná ešte v roku 1993. Potom už brala iba jedno striebro a bronz.

Všetko pre úspech – znie heslo domácich. Mužstvo trénera Vjačeslava Bykova pricestovalo do Moskvy ešte neskôr ako Slováci. Útočisko našlo na predmestí v Novogorsku, aby malo pokoj. Bykov mal pri tvorbe tímu voľnú ruku. Z NHL dotiahol Ovečkina, Malkina, Kovaľčuka, Frolova a ďalších, s jediným cieľom – hrať o zlato.
„Naši a vo finále? Nehrozí. Nemajú na to. Ragulin, Maľcev, Treťjak, to boli borci,“ mávne rukou moskovský dôchodca Saša, ktorý si privyrába taxikárčením. „Penzia je malá, asi sto dolárov. Dá sa z toho vyžiť? Nedá,“ povie a odpľuje si z okienka staručkej lady.

Rusko hostilo svetový šampionát aj pred siedmimi rokmi. Domáci tím nadupaný hviezdami z NHL však zažil fiasko, keď sa neprebojoval ani do štvrťfinále a skončil až na jedenástom mieste. „Hlavné bude nedopadnúť horšie, ako zborná v Petrohrade,“ skonštatoval s dávkou irónie pre denník Sport-Expres Iľja Kovaľčuk, spoluhráč Mariána Hossu v Atlante. Slováci majú, naopak, na petrohradský šampionát príjemné spomienky. Začala sa ním medailová éra slovenského hokeja. Dva roky po striebornom Petrohrade prišiel zlatý Göteborg a po ňom bronzové Helsinky. Na posledných dvoch šampionátoch Slovensko stroskotalo vo štvrťfinále na Kanade.

Hlavné mesto Ruska je na turnaj pripravené, no atmosféru turnaja v meste veľmi necítiť. Hala v Chodynke, kde sa budú hrať zápasy A a D skupiny sa nachádza v novučičkej modernej štvrti, ktorú lemujú domy, ktoré by sa hodili skôr do čínskeho Pekingu, ako ruského veľkomesta. Neďaleko haly sa nachádza Aleja slávy športových hviezd CSKA Moskva, kde sa nachádzajú busty takých hviezd ako Alexander Ragulin, Boris Michajlov či Viktor Tichonov. Ak sa Šuplerovcom turnaj podarí, môžu si slovenskí sochári pripravovať bronzovú emulziu.

V Moskve sa totiž národný tím môže merať s najlepšími. V bránke stojí majster švédskej ligy (Karol Križan včera naplno trénoval), v obrane vyčnieva najvyšší hráč NHL a útok vystuží osvedčená kvalita spoza mora. K mužstvu sa pridal útočník Uram, dnes pribudne trojica z NHL Šatan, Gáborík a Radivojevič. Marián Hossa a Demitra pricestujú neskôr a k dispozícii budú na druhý zápas proti Nemecku.

debata chyba