Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédov posilní na MS aj hriešnik Huselius

Švédska hokejová reprezentácia má pre svetový šampionát v Moskve druhú posilu z NHL. K tímu by sa mal pripojiť skúsený útočník tímu Calgary Flames Kristian Huselius. Dvadsaťosemročný hokejista v tejto sezóne nazbieral v kanadsko-americkej NHL 77 bodov (34+43).

25.04.2007 13:57
debata

Huselius dlhšiu dobu Švédsko nereprezentoval, keďže vedenie národnej federácie mu naparilo dištanc a nemohol štartovať na ZOH 2006 v Turíne za to, že spolu s Andreasom Liljom a Henrikom Tallinderom boli podozriví zo znásilnenia ženy.

Polícia ich síce zbavila všetkých obvinení, ale podľa vyjadrenia zväzu poškodili svojím správaním sa švédsky hokej. K incidentu došlo počas Švédskych hokejových hier v Štokholme 2005. Švédi majú zatiaľ s účasťou hráčov z NHL na MS v Moskve problémy, v kádri doteraz bol len Alexander Steen z Toronta.

Definitívu ohľadne účasti na svetovom šampionáte zatiaľ stále nevyriekol Michael Holmqvist z Chicaga.

Z Dallasu príde Fín Miettinen

Z fínskej kolónie v klube hokejovej NHL Dallas Stars prijal pozvánku do reprezentácie Suomi na majstrovstvá sveta v Moskve iba Antti Miettinen. Jere Lehtinen ešte účasť zvažuje, Jussi Jokinen a Niklas Hagman do ruskej metropoly nepocestujú. Fíni majú na súčasnej súpiske 26 mien, tréner Erkka Westerlund ešte určí jedného hokejistu, ktorý sa v Moskve neobjaví. Už v utorok vyradil z kádra obrancu Tappary Tampere Teemu Aalta a útočníka Janneho Pesonena z Kärpätu Oulu. Vo fínskom kádri je v súčasnosti 11 hráčov z NHL.

Kanada asi bez Turca a Morrowa

Klub zámorskej hokejovej NHL Dallas vypadol v prvom kole play off s Vancouverom, no štart dvoch elitných hráčov Stars Brendana Morrowa a Martyho Turca na majstrovstvách sveta v Moskve v drese Kanady je dosť nepravdepodobný. Kapitán Morrow i brankár Turco sú totiž vo vyjadreniach v súvislosti so svetovým šampionátom veľmi opatrní. „Veľmi rád by som moju vlasť reprezentoval, no neviem, či je na to moje telo dostatočne pripravené. Séria proti Vancouveru bola nesmierne náročná a neviem, čo teraz bude,“ skonštatoval Morrow. Turco sa po vynikajúcich výkonoch v play off nechal počuť, že na telefonát od generálneho manažéra Steva Yzermana teraz ani nečaká: „Zatiaľ na to vôbec nemyslím.“ Súperom Kanady v základnej C-skupine bude okrem Nemecka a Nórska aj reprezentácia Slovenska.

Zubov nepomôže Rusom

Obranca Dallas Stars Sergej Zubov na hokejových majstrovstvách sveta v Moskve za domáce Rusko nenastúpi. Skúsený zadák to oznámil hlavnému trénerovi zbornej Viačeslavovi Bykovovi počas ich telefonického rozhovoru. Zubov s Dallasom skončil v bojoch o Stanleyho pohár, zdravotné problémy však jeho účasti na šampionáte zabránili. Bykov v stredu vyradil z kádra ďalších hráčov. S tímom, ktorý sa pripravuje na báze v Novogorsku, sa rozlúčili Alexej Michnov, Alexej Kajgorodov a Kirill Koľcov.

Všetci ruskí hokejisti sa pred piatkovým začiatkom majstrovstiev sveta v hokeji v Moskve podrobia povinnej dopingovej kontrole. Agentúre Ves sport to potvrdil šéf antidopingového oddelenia Federálnej agentúry pre telesnú výchovu a šport a vedúci antidopingového výboru Ruského olympijského výboru Nikolaj Durmanov. „Všetkým hráčom, ktorí budú v tíme, urobíme kontrolný odber. Viacerých sme už skontrolovali, ďalší ešte prídu na rad,“ uviedol Durmanov. Ruskí hokejisti mali v posledných rokoch niekoľkokrát problémy s dopingom, vedenie federácie preto povinné kontroly nariadilo pred každou väčšou akciou, vrátane mládežníckych, aby sa vyhlo možných škandálom.

V širšej nominácii Nórska Thoresen z NHL

Úvodný súper Slovenska v základnej C-skupine na hokejových majstrovstvách sveta v Moskve, ktorým bude reprezentácia Nórska, zverejnil širšiu 27-člennú nomináciu na nadchádzajúci svetový šampionát. V tíme trénera Roya Johansena je v súčasnosti šestnásť útočníkov, osem obrancov a traja brankári.

Najväčšou hviezdou výberu je útočník Edmonton Oilers Patrick Thoresen, ktorý v základnej časti aktuálneho ročníka odohral 68 stretnutí a k 4 gólom pridal 12 asistencií. Vo farmárskej AHL odohral za Iowa Stars 66 stretnutí ďalší ofenzívny hráč Marius Holtet s bilanciou 16 gólov a 15 prihrávok. V predbežnej nominácii je okrem dvoch hokejistov zo zámoria ďalších deväť hráčov z európskych súťaží – šesť zo Švédska a po jednom z Talianska, Rakúska a Nemecka. Ďalším z lídrov Nórov by mohol byť spoluhráč Karola Križana a Róberta Dömeho z tímu švédskeho majstra Modo Per-Aage Skröder, ktorý bol s 30 gólmi v 54 súbojoch základnej časti elitserien druhým najlepším strelcom a s desiatimi kanadskými bodmi deviatym najproduktívnejším hokejistom vyraďovacích bojov. Medzi ťahúňov Mory patrí Anders Bastiansen a oporou nemeckého semifinalistu Kolín Haie je spoluhráč Ivana Čiernika Mats Trygg.

Nóri absolvovali v záverečnej príprave pred štartom na MS päť prípravných duelov proti Francúzsku, Maďarsku a Bielorusku, ale uspeli iba v jednom, keď v Miškovci zdolali Maďarov (6:1). Jedenásty tím z minuloročného šampionátu vyhral pred rokom v Rige iba s Dánskom, čo mu zabezpečilo postup do osemfinálovej skupiny. Zostávajúcich päť súbojov Nóri prehrali.

Širšia nominácia Nórska na MS v Moskve

  • Brankári: Halvor Haarstad-Evjen (Frisk Asker), Paal Grotnes (Comet), Mathias Gundersen (Stavanger Oilers)
  • Obrancovia: Cato Orbaek (Storhamar), Mathias Livf (Storhamar), Jonas Holos (Sarpsborg), Tommy Jakobsen (Graz/Rak.), Erik Ryman (Alleghe/Tal.), Mats Trygg (Kolín Haie/Nem.), Pär Tengvert (Sarpsborg), Lars Erik Lund (Valerenga)
  • Útočníci: Mads Hansen (Brynäs/Švéd.), Marius Holtet (Iowa Stars/AHL), Knut Henrik Spets (Nyköping HC/Švéd.), Lars Erik Spets (Brynäs/Švéd.), Marius Trygg (Stavanger), Mathias Trygg (Valerenga), Per-Aage Skröder (Modo/Švéd.), Anders Bastiansen (Mora/Švéd.), Morten Ask (Djurgaarden/Švéd­.), Jonas Andersen (Sarpsborg), Steffen Thoresen (Storhamar), Kristian Forsberg (Storhamar), Kjell Richard Nygaard (Valerenga), Alexander Nervik (Valerenga), Patrick Thoresen (Edmonton/NHL), Mathis Olimb (Valerenga)
debata chyba