Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budaj ani Svatoš do Moskvy neprídu!

Slovenská hokejová reprezentácia sa bude musieť na MS v Moskve zaobísť bez brankára Petra Budaja i útočníkov Mareka Svatoša a Juraja Kolníka. Tím naopak posilní gólman Jaroslav Halák.

10.04.2007 14:47
debata

Dôvodom Budajo­vej absencie je bližšie nešpecifikované zranenie. Prezradil v rozhovore pre Slovenský rozhlas. „Rozprával som sa o tom už aj s pánom trénerom Šuplerom. Posledný mesiac som nebol zdravotne v poriadku, a aj preto sa na šampionáte nezúčastním. Nechytal som už ani posledný zápas základnej časti, v bránke stál Jose Theodore. Je mi to naozaj ľúto, ale do Moskvy neprídem,“ povedala brankárska jednotka pre Slovenský rozhlas.

Rodák z Banskej Bystrice tak v dejisku svetového šampionátu nenadviaže na výbornú sezónu v zámorí, keď ako prvý slovenský brankár sa prebojoval na post jednotky v klube NHL a celkovo v sezóne nastúpil na 57 zápasov (31 víťazných, tri shutouty). Fantastickú formu potvrdil najmä v závere sezóny, keď neprehral v riadnom hracom čase v 16 zápasoch za sebou a vyslúžil si aj ocenenie Hráča mesiaca.

Budaj síce pozvanie do reprezentácie prijal, ale žiaľ, jeho zranené slabiny si vyžadujú dlhodobú intenzívnu liečbu. V zámorí sa bude dávať dokopy minimálne tri alebo štyri týždne. Za pozvanie poďakoval, no na svetový šampionát nepríde. Svoje zdravotné problémy avizoval už počas môjho pobytu v zámorí. Fyzioterapeut ho na každý súboj špeciálne pripravoval a intenzívne sa mu venoval. Dlhšie nastupoval so sebazaprením. Informácie, ktoré som mal zo zámoria, boli aktuálne, ale nie až to takej hĺbky, aby sme vedeli reálne odhadnúť situáciu.“

Potešiteľné je naopak, že vedenie Montrealu Canadiens uvoľnilo ďalšieho slovenského brankára Jaroslava Haláka. „Veľký kus diplomacie pri Halákovom uvoľnení urobil Václav Nedomanský. Vedenie Montrealu súhlasilo s jeho uvoľnením pre potreby slovenskej reprezentácie a neposlalo ho na farmu do tímu Hamilton Bulldogs, ktorý čaká play-off AHL,“ povedal tréner Šupler a k aktuálnej situácii ohľadom nádejného odchovanca bratislavského hokeja doplnil: „Halák pricestuje na Slovensko v závere tohto týždňa. V Hamiltone si vybaví ešte v utorok osobné záležitosti a následne odlieta do Európy. Začiatkom budúceho týždňa sa tak môže zapojiť do prípravy na šampionát.“

Aj napriek absencii Budaja tak má slovenský tréner Šupler k dispozícii plejádu výborných brankárov. Z českej ligy môže tím ešte posilniť Ján Lašák z Pardubíc, zo Švédska duo finalistov elistserien Karol Križan, Rastislav Staňa.

Ďalším negatívom je ospravedlnenie Juraja Kolníka z rodinných dôvodov, keďže čaká prírastok do rodiny. Jeho manželka je Kanaďanka a dal prednosť zotrvaniu pri nej. Dlhodobé zranenie neumožní na šampionáte ani štart Svatoša. Rovnako sa poďakoval za dôveru, ale na majstrovstvá sveta nepríde,“ dodal na záver k aktuálnej situácii tréner Šupler.

debata chyba