Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nedomanský: Bondra musí všetko zvážiť

Legendárny útočník Václav Nedomanský pôsobí ako konzultant slovenskej hokejovej reprezentácie v zámorí. Podľa neho je väčšina generálnych manažérov klubov NHL v otázke uvoľnenia hráčov na MS ústretová, každý však chce mať v septembri pokope zdravý tím.

29.03.2007 05:56
debata

Môžete v tejto chvíli uviesť niektoré mená hráčov z NHL, ktorí posilnia slovenský tím na majstrovstvách sveta?
Máme s trénerom Šuplerom plán, ale konkrétne mená vám zatiaľ nepoviem. Hráčov však môžeme rozdeliť do niekoľkých skupín. V prvej sú hokejisti, ktorí majú zmluvu so svojim klubom NHL aj na budúcu sezónu, máme hráčov s dvojcestnými zmluvami, ktorých sa síce nebude týkať play off NHL, ale klub ich môže poslať na farmu. A v ďalšej skupine sú hráči, ktorí sa budú v lete obzerať po novom pôsobisku. Tí však majú často dilemu, či ísť na MS, pretože prípadné zranenie ich potom limituje v boji o nový kontrakt.

Taký prípad je aj Peter Bondra, ktorý má kontrakt s Chicagom len do konca tejto sezóny. Ako odhadujete šancu, či oblečie reprezentačný dres?
Vieme, aká je situácia s Petrom Bondrom. Pre zranenie vynechal niekoľko zápasov. On musí zvážiť, či mu to stojí za to. Bondra má však nadštandardný vzťah s trénerom Šuplerom a veľmi pozitívny vzťah k reprezentácii.

Zranenia trápia aj ďalších slovenských hokejistov a kluby zrejme nebudú nadšené, ak po náročnej sezóne v zámorí odohrajú ešte svetový šampionát.
Postup je nasledovný. Tímový lekár na konci sezóny hráča vyšetrí a generálny manažér na základe toho môže hráčovi povedať, že nie je v záujme klubu, aby štartoval na šampionáte. Konečné rozhodnutie je však na hokejistovi – iba na ňom záleží, či hneď podstúpi liečbu zranenia, prípadne operáciu, alebo ešte odohrá turnaj MS.

Nemáte pocit, že zámorské kluby prejavujú v posledných rokoch menšiu ochotu pustiť hráčov na MS?
Nemyslím si, že by došlo k zmene postoja. Poznám všetkých generálnych manažérov. Každý z nich chce mať v septembri pokope zdravé mužstvo, ale väčšina je pri uvoľňovaní hráčov ústretová. Pre klub je dobrou reklamou, keď sa hráč prezentuje na medzinárodnej scé­ne.

Tréner Šupler uviedol, že počíta s ideálnym variantom účasti hráčov z NHL, ale aj s katastrofickým scenárom, že nepríde nikto. Viete si predstaviť aj takú možnosť?
Všetko je možné, ale k otázke prípadnej účasti na MS sa všetci oslovení hráči postavili kladne. Nik nepovedal, že má problémy s trénerom, so zväzom alebo mu chýba chuť reprezentovať.

Turnaj MS stihnú aj hokejisti, ktorí so svojimi klubmi vypadnú v 1. kole play off…
Áno, ale môže sa stať aj to, že nebudú pre mužstvo takým prínosom, ako sa očakáva. Pamätám si prípad Steva Yzermana v časoch veľkej slávy, keď síce nastúpil za Kanadu, ale celý čas sa nedokázal vyrovnať so skutočnosťou, že vypadol z boja o Stanleyho pohár. Pre niektorých, najmä menej skúsených hráčov, nie jednoduché hodiť neúspech za pár dní len tak za hlavu.

Vo Východnej konferencii je zápas o miestenky v play off trochu zamotaný, na západe sa boj zúžil na dvojicu Calgary a Colorado. Myslíte, že Avalanche s Budajom a Svatošom ešte súpera predbehnú?
Je to nepravdepodobné. Calgary má pracovitý tím a dobrého gólmana, a aj keby dva-tri zápasy prehralo, Colorado by muselo takmer všetko vyhrať.

debata chyba