Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na prehry som si už zvykol, priznal Ruutu

Fínov možno považovať za večných smoliarov. Ani v Moskve neprelomili finálovú kliatbu, veď boj o zlato nezvládli na MS štvrtýkrát za posledných deväť rokov. Druhí boli pritom aj na olympiáde v Turíne 2006, ako aj na Svetovom pohári 2004, kde rovnako ako na tohtoročnom šampionáte nestačili na Kanadu. Exkluzívne z Moskvy od redaktora Pravda.sk.

13.05.2007 22:31
Jarkko Ruutu Foto:
Fín Jarkko Ruutu so striebornou medailou.
debata

„Kanada bola lepšia, to musím priznať. Jej hráči strelili dva góly v presilovkách, ktoré ich postavili na nohy. Za stavu 0:3 to bolo už veľmi ťažké otočiť, proti takému silnému mužstvu je to takmer nemožné. Necítili sme nervozitu, nebolo to naše prvé finále. Využili svoje šance, my nie. Bohužiaľ, už som si na prehry zvykol,“ smutne konštatoval fínsky útočník Jarkko Ruutu.

Shane Doan
Shane Doan Shane Doan

Zatiaľ čo hokejisti z krajiny tisícich jazier odchádzali do šatne so sklonenými hlavami, Kanaďania oslavovali už v mix zóne. Kapitánovi javorových listov robila okrem víťaznej trofeje spoločnosť aj celá rodina. „Som veľmi hrdý na náš tím. Hokej je v Kanade šport číslo jeden, veľa ľudí sledovalo naše výkony a som rád, že titul je doma. Nebolo to ľahké, to vôbec nie. Po prvých stretnutiach s Nemeckom a Nórskom nás kritizovali, ale my sme boli pokojní. Vyhrať všetkých deväť zápasov na turnaji je niečo skvelé,“ radostne konštatoval center Phoenixu Coyotes.

Tridsaťročný rodák z Halkirku patrí k najúspešnejším reprezentnom Kanady za posledné roky, veď zlato získal na šampionáte v roku 2003, 2005 a aj teraz. Trojnásobne zlatý je aj kouč Andy Murray. Skúsený lodivod má fantastickú bilanciu, veď z posledných troch šampionátov, kde viedol krajinu z kolísky hokeja (2007, 2003 a 1997) neprehral ani raz. Pred štyrmi rokmi v Helsinkách remizovala pod jeho vedením Kanada s Dánskom 2:2.

Cam Ward
Cam Ward Cam Ward

Hneď štyria hráči získali dva cenné tituly v priebehu dvoch rokov. Kvarteto Cam Ward (brankár), Mike Commodore (obranca), Justin Williams a Eric Staal (obaja útočníci) dvíhalo vlani nad hlavu Stanley Cup, tento rok pre zmenu pohár určený pre majstrov sveta. „Musím uznať kvality Fínov. V prvých dvoch tretinách sme síce boli lepším tímom, ale v záverečnej nás pritlačili. My sme však mali fantastického Ricka Nasha, ten gól bol úžasný. Stanley Cupu sa síce nič nevyrovná, ale toto je o inom. Po prvý raz som reprezentoval svoju krajinu na takomto turnaji, a hneď je z toho medaila, úžasné,“ vyznal svoje pocity gólman Ward. 

debata chyba