Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šieste miesto. Na viac Slováci nemali

Moskva slzám neverí. Hokejové s príchuťou štvrťfinálovej prehry so Švédskom padali krátko po polnoci na Chodynské pole. Aspoň symbolicky. Až kým šofér autobusu naštartoval motor a vydal sa na cestu do hotela, z ktorej už pre slovenskú reprezentáciu nebolo návratu. Priamo z Moskvy od redaktora Pravdy.

11.05.2007 06:32
debata

Sedem zápasov, štyri víťazstvá, tri prehry. Tá posledná v kľúčovom stretnutí. Kráčať postupovému šťastiu v ústrety si žiadalo využiť šance, zahrať perfektne v obrane a vyvarovať sa chýb. Prvú podmienku Slováci čiastočne zvládli, k splneniu ďalších dvoch sa ani nepriblížili. Domov ich poslalo mužstvo, v ktorom korčuľuje jediný hokejista z NHL. Kým ostatné tímy by to vnímali ako hendikep, Švédi to pretavili vo výhodu. Na turnaji pôsobia zohrato, ťažia z tradične vysokej úrovne domácej súťaže, ktorú drží predovšetkým ekonomická sila (to isté platí o Rusoch).

Kvalitu slovenského tímu opäť určili hráči z klubov NHL, ktorí sa rozhodli predĺžiť si sezónu. Tak to bolo v minulosti a nič na tom nezmení ani blízka budúcnosť. Prišli, lebo chceli. Hrali, ako vedeli a na čo mali. Nesúperili o nové zmluvy ani finančné prilepšenie k starým. Bojovali o priazeň fanúšika, hrali pre radosť a slastný pocit z úspechu.

Vrcholným momentom mužstva bol zápas proti Česku, keď sústredeným výkonom dokázalo odvrátiť hrozbu predčasného konca. Naopak, hluchú chvíľu si vybralo v druhej tretine súboja proti Američanom a žiaľ, aj proti Švédom.

Po štvrťfinálovej prehre sa tréner Július Šupler ospravedlňoval fanúšikom. Vyznelo to trochu ako lacné gesto. Chyby sú súčasťou života a robí ich každý. Závisí od nich známka v škole, víťazstvo v športovom zápase a v skutočne vážnych prípadoch niekedy aj ľudský život. Hokejisti sú profesionáli, nesú za svoju prácu zodpovednosť. V kluboch sleduje krivku ich výkonnosti zamestnávateľ, v reprezentácii musí prísť na rad sebareflexia.

Desať ráz stáli Slováci pred štvrťfinálovou prekážkou (z toho dvakrát na zimnej olympiáde), štyrikrát ju zvládli. Pridať ďalší úspešný pokus však bude čoraz ťažšie. Generácia, ktorú oslavovali na námestiach desaťtisíce, je znovu o rok staršia. A na obzore nie je rovnocenná náhrada. Význam göteborského prvenstva, ale aj petrohradského striebra a helsinského bronzu z roka na rok rastie.

Zlaté deti, ktoré si s Pravdou pripomenuli hokejový triumf spred piatich rokov, si na svojich nasledovníkov musia počkať.

debata chyba