Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci boli šašovia, Česku chystali lopaty

Je to súper ako každý iný, znejú hlasy z oboch táborov pred sobotňajším duelom Slovenska a Česka. Zo súboja bývalých federálnych partnerov rokmi vyprchala prehnaná rivalita, osobitý náboj pripisujú stretnutiu už len fanúšikovia. V minulosti to však vždy neplatilo. Priamo z Moskvy od redaktora Pravdy.

05.05.2007 07:39
debata

O body sa medzi Čechmi a Slovákmi nebojovalo iba hokejkami, ale aj ostrými slovami. Z deviatich vzájomných zápasov na majstrovstvách sveta vyhrali slovenskí hokejisti jediný, jeden sa skončil nerozhodne a po siedmich znela česká hymna.

**====== Helsinki 1997. Slovensko – Česko 1:3 ======

**

Šiesty vzájomný zápas, prvý na MS. Česi viedli 2:0 a najmä vďaka brankárovi Čechmánkovi odolávali slovenskému náporu. Zápletku pre drámu vymyslel kontaktným gólom Stümpel, ale skôr než sa Slováci dostali k hre bez brankára, Vůjtek pečatil skóre. Nasrdený tréner Slovenska Jozef Golonka odišiel zo striedačky ešte pred koncom zápasu. V drese Slovenska nastúpil aj vtedy 18-ročný talent Marián Hossa.

**====== Bazilej 1998. Slovensko – Česko 0:1 ======

**

Komplex trvá, siedmy zápas, siedma prehra. O víťazstve Čechov rozhodol jediný gól obrancu Františka Kučeru z 11. minúty. Zverenci trénera Jána Šterbáka dobre kombinovali, ale málo strieľali. ,,Chceli zakončovať do prázdnej bránky. To sa dalo pred tridsiatimi rokmi, dnes sa musí páliť zo všetkých pozícii," komentoval výkon Slovákov Petr Sýkora.

**====== Oslo 1999. Slovensko – Česko 2:8 ======

**

Po góloch Kapuša a Pálffyho viedli Slováci rýchlo 2:0 a súper hľadel do očí hokejovej smrti. V presiloke o dvoch hráčov sa Marián Hossa chystal zasunúť puk do prázdnej bánky, lenže minul a vývoj zápasu sa totálne zlomil. Do prvej prestávky Česi vyrovnali a v ďalšom priebehu nasúkali ešte šesť gólov. ,,Bol to náš najhorší výkon na turnaji," povzdychol si tréner Ján Šterbák.

**====== Petrohrad 2000. Slovensko – Česko 2:6 ======

**

Osemnáste derby sa odohralo v osemfinálovej skupine. Česi viedli už 3:0, no Slováci sa gólmi Sekeráša a Šatana dotiahli na rozdiel gólu. Súper však opäť kontroval zásahmi M. Procházku a Vlasáka. Brankár Rybár sa nechal vystriedať a do bránky šiel prvý raz na šampionáte Ján Lašák.

**====== Petrohrad 2000. Slovensko – Česko 3:5 ======

**

Pár dní po osemfinálovom súboji zviedli obaja súperi bitku o hokejové zlato. Keď v 44. minúte zvýšil Tomajko na 4:1 pre Čechov, zdalo sa byť rozhodnuté. Lenže Slováci ešte zdramatizovali záver. Najskôr Hlinka a po ňom kapitán Šatan prepasírovali puk do bránky a pred Čechmánkom horel ľad. O titule však definitívne rozhodol gólovou bodkou kapitán Čechov Reichel.

**====== Hannover 2001. Slovensko – Česko 0:2 ======

**

Už pred štvrťfinálovým súbojom došlo na slovné prestrelky. ,,Zavolajte domov, nech vám nachystajú na záhradkách čakany a lopaty," odkazovali Slováci českým rivalom. ,,Si diera," provokoval Pavel Patera na ľade brankára Jána Lašáka. A v 6. min si Lašák zrazil za chrbát Moravcom nahodený puk z rohu klziska. V 36. min pridal gólovú poistku J. Hlinka, ktorý naskočil z trestnej lavice a sólo zakončil bekhendovým blafákom. Ďalšie šance Čechov slovenský gólman zneškodnil. Slováci toho v útoku veľa nevymysleli. ,,Asi by mali klesnúť k zemi. Kým my sme majstri sveta a olympijskí víťazi, oni nedokázali nič. Zdolali tu len Ukrajinu, Rakúsko a Japonsko. S tým môžu hrať akurát skupinu B," neodpustil si uštipačnú poznámku na adresu súpera kapitán Čechov Robert Reichel.

**====== Helsinki 2003. Slovensko – Česko 3:3 ======

**

Historický moment. Slováci prvý raz na veľkom podujatí federálnemu bratovi nepodľahli. Česi viedli už 3:1, ale slovenský tím sa dotiahol. Góly mužstva Františka Hossu strieľali Višňovský, Demitra a Nagy. Remíza stačila Slovákom na víťazstvo v osemfinálovej skupine a postup do štvrťfinále z prvého miesta.

**====== Helsinki 2003. Slovensko – Česko 4:2 ======

**

Prvé víťazstvo nad Čechmi na MS malo bronzovú hodnotu. Góly víťazov dávali Šatan, Stümpel, Bondra a Demitra. ,,Sledovať ako Slovákom vešajú na krk medaily, bolo najhorších desať minút života," preglgol nasucho český gólman Tomáš Vokoun. Slováci po zápase oslavovali víťazstvo akoby obhájili titul z Goteborgu. ,,Oni sú takí šašovia," komentoval správanie sa víťazov pohŕdavo David Výborný, ktorý je na šampionáte v Moskve českým kapitánom. ,,Tretie miesto je príjemnejšie než druhé. Turnaj sa končí víťazstvom, nie prehrou," vysvetloval bujaré oslavy kapitán Slovákov Miroslav Šatan.

**====== Viedeň 2005. Slovensko – Česko 1:5 ======

**

Keď grécky spevák Demis Roussos dospieval na bratislavských Pasienkoch svoju šou, o pár desiatok kilometrov ďalej, vo viedenskej Stadthalle, prehrávali slovenskí hokejisti s českými už 1:5. O víťazovi bolo rozhodnuté. Slováci prehrávali 0:2 a na kontaktný Štrbákov gól v polovici zápasu, odpovedali Česi dvoma. Trénerom nevyšiel ani ťah s brankárom – namiesto Lašáka chytal Staňa, no ten tvrdil, že sa o svojej nominácii dozvedel neskoro. Po piatom góle prenechal miesto Lašákovi.

debata chyba