Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čaká nás prvá veľká výzva - Kanada

Po dvoch stretnutiach s papierovo slabšími hokejistami narazia Slováci na extrémne ťažkého súpera z Kanady. Oba tímy zatiaľ svoje zápasy vyhrali. Zatiaľ čo šuplerovci ich zvládli bez väčších problémov, Kanada sa na oba triumfy poriadne natrápila. Priamo z Moskvy od redaktora Pravda.sk.

02.05.2007 06:15
debata

„Chalani sa tešia, lebo s kvalitou súpera rastie aj ich chuť a nasadenie. Predpokladám útočný hokej. Kanada hrá jednoducho a priamočiaro, jej hráči neraz posielajú prihrávky z obranného pásma na druhú modrú čiaru. Nastreľujú puky, sú zdravo agresívni, vynikajú korčuliarsky. Ich výkon rastie od zápasu k zápasu,“ priblížil herný štýl tréner Július Šupler. Jedným dychom zdôraznil aj vysokú disciplínu. „Nejaké vylúčenia zrejme budú, lebo očakávam hru do tela. Hráčom prízvukujeme, aby sa vyvarovali faulov – najmä v útočnom pásme. Predpokladá to maximálnu korčuliarsku aktivitu. Náročné situácie musia zvládnuť technicky hokejkou, avšak bez hákovania, držania či odplácania. Fauly uberajú z efektivity.“

Prvý duel proti Nórsku odohrali Slováci z hľadiska disciplíny takmer stopercentne, veď prvé vylúčenie prišlo až v posledných sekundách duelu. V stretnutí s Nemeckom to bolo už o poznanie horšie a šuplerovci sa až trikrát museli brániť v oslabení o dvoch hráčov. „To sa nám už nemôže stať. Nemeckí hokejisti, našťastie, nie sú takí schopní, aby to dokázali využiť. S Kanadou to bude už o inom. Musíme si dávať pozor a vyvarovať sa chýb,“ priznal Pavol Demitra.

Kanaďania majú zatiaľ na svojom konte plný počet bodov, no na rozdiel od slovenských hráčov sa na body poriadne natrápili. Nemci im k tomu pomohli, keď víťazný gól Mayersa padol po obrovskej hrúbke gólmana Kotschnewa. Dlho sa držali aj Nóri. Ešte po druhej tretine mali nádej na remízu, v záverečnej tretine však dvakrát inkasovali a prehrali 2:4. „Koľko máme bodov? Šesť. Takže zatiaľ problémy nemáme,“ stroho konštatoval tréner Andy Murray. Lodivod St. Louis nemá vo svojom výbere žiadnu megahviezdu typu Sidneyho Crosbyho, ale disponuje vyrovnaným kádrom s množstvom mladých hviezd na čele s Rickom Nashom, bratmi Staalovcami či s predpokladanou jednotkou blížiaceho sa draftu Jonathanom Toewsom.

Zatiaľ nevyriešená otázka v slovenskom tíme je, kto pôjde do bránky. Tréner Šupler sa stále nerozhodol, či postaví do bránky mladého Jaroslava Haláka, ktorý  má skúsenosti z NHL, alebo Karola Križana. „Otázka jednotky sa vyjasní časom, nechcem sa unáhliť,“ povedal 56-ročný kouč. Jeho náprotivok by mal nasadiť Dwayna Rolosona z Edmontonu.

Posledný zápas základných skupín na MS v Moskve bude jubilejným 40. duelom Slovenska a Kanady. Počet výhier síce hovorí pre hokejistov spod Tatier, no treba priznať, že mnoho triumfov bolo dosiahnutých proti európskym výberom Kanady. Na veľkých akciách jasne dominujú korčuliari z kolísky hokeja. Na MS prehrali so Slovákmi len raz, a to v Karlstade vo štvrťfinále na MS 2002, keď získali zverenci vtedajšieho trénera reprezentácie Jána Filca zlaté medaily.

Slovensko – Kanada 39 zápasov – 19 víťazstiev – 4 remízy – 16 prehier, skóre: 128:106

Slovensko vs. Kanada na majstrovstvách sveta

  • 1996: SR – Kanada 3:3
  • 1998: SR – Kanada 2:2
  • 1999: SR – Kanada 2:3
  • 2000: SR – Kanada 3:4
  • 2002: SR – Kanada 3:2
  • 2004: SR – Kanada 1:2
  • 2005: SR – Kanada 4:5
debata chyba