Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tisíce Moskovčanov si pripomenuli 1. máj

V dejisku 71. svetového šampionátu v hokeji v Moskve nie je taká atmosféra, aká bola vlani v lotyšskej Rige či pred troma rokmi v českých mestách v Ostrave a Prahe. Milióny ľudí majú iné problémy, ako chodiť na štadióny. Mnohí z nich si v okolí Červeného námestia pripomenuli oslavy 1. mája. Priamo z Moskvy od redaktora Pravda.sk.

01.05.2007 16:25
Moskva Foto:
Spomienka na 1. máj v Moskve.
debata

Sviatok práce bol za čias Sovietskeho zväzu jedným z najvýznamnejších dní v roku a oslavoval sa s pompéznosťou a obrovskými prvomájovými sprievodmi. „Zlaté časy“ komunizmu si v Rusku tradične pripomínajú mnohí pamätníci a zástancovia starého režimu. „Bolo nám lepšie. Nemali sme problémy a život bol pre nás jednoduchší,“ utrúsila starenka, ktorá mávala so zástavou s kosákom a kladivom, pričom si v obkolesení ďalších dôchodcov spievala slová so­vietskej hymny.

Mladej generácii 1. máj veľa nehovorí a za ničím nesmúti. Naopak, tínedžeri sú radi, že môžu chodiť na obedy do McDonalda a obliekať sa v štýle amerických raperov. „Mne je to jedno. Babka síce spomína na Stalina, ale ja sa mám teraz dobre,“ povedal nám lámanou angličtinou 16-ročný Vladimir a ponáhľal sa na metro.

Na Červené námestie sa chystajú aj slovenskí hokejisti, ktorí sa aj prechádzkou okolo Chrámu Vasilija Blaženého a návštevou Kremľa odreagujú a zároveň psychicky pripravia na najdôležitejší zápas základnej C-skupiny proti Kanade. „Celkom sa na to teším. Normálni ľudia sa tam len tak ľahko nedostanú, a keď máme takúto možnosť, prečo by som nešiel. Červené námestie som už videl, boli sme tam druhý deň, keď sme mali trošku voľna. Vtedy ešte bolo otvorené,“ povedal obranca Dominik Graňák, ktorý na súpiske stále nefiguruje a patrí mu post ôsmeho obrancu.

debata chyba