Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci prehrali s Českom 2:5

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v prvom prípravnom zápase pred MS s Českom v Trenčíne 2:5. Góly SR: Surový, Skladaný. V piatok sa obaja súperi stretnú opäť v Brne.

12.04.2007 19:16
debata

V 39. vzájomnom dueli to bola už 26. prehra Slovákov. V Trenčíne sa v minulosti pritom hokejovým reprezentantom spod Tatier zvyklo dariť, v štrnástom zápase to bola iba ich tretia prehra, predtým dedsaťkrát zvíťazili a raz remizovali.

prípravný zápas pred MS – Trenčín:

Slovensko – Česko 2:5 (1:2, 1:1, 0:2)

  • Góly: 16. Surový (Čiernik), 40. Skladaný (M. Hudec, Kapuš) – 4. Kohn (Žižka), 8. Brabenec (V. Hübl, Hřebejk), 38. Zíb (J. Straka, Bednář), 45. Balaštík (Bednář, J. Straka), 50. Zíb (Hamr, Balaštík). Rozhodovali: Jonák – Novák, Mášik (všetci SR).  Vylúčení: 9:6., presilovky: 0:2, oslabenia: 0:1. Diváci: 4800.
  • Slovensko: Hála – Graňák, Starosta, Podhradský, Milo, Čierny, Štrbák, Šterbák, Švárny – Melichárek, Cibák, Somík – Čiernik, Kováčik, Surový – M. Hudec, Kapuš, Skladaný – Kuĺha, Kukumberg, Uram.
  • Česko: Čechmánek – Hamr, Žižka, Platil, Zíb, Výtisk, Blaťák, Nosek, Gřegořek – Bednář, J. Straka, Kohn – Balaštík, Huml, Kotrla – Hřebejk, V. Hübl, Brabenec – Kubiš, Červenka, Hubáček.

V hre slovenského mužstva viazla od úvodu kombinácia a na zverencoch Júliusa Šuplera bolo poznať, že súboj s Čechmi je iba prvým prípravným zápasom pred svetovým šampionátom. Napriek tomu Slováci predviedli niekoľko sľubných momentov. Už v tretej minúte Uram hľadal v presilovej hre pred bránkou Šterbáka, no ten puk dobre netrafil. Naopak, o niekoľko sekúnd unikol Kohn a v oslabení poslal svoj tím do vedenia. Už o 5 minút prestrelil neisto pôsobiaceho Hálu Brabenec a Česko viedlo rozdielom dvoch gólov. Slováci sa však psychicky nezlomili. Do hry ich mohol vrátiť Kuľha, ale puk za Čechmánka nepretlačil ani na dvakrát. O chvíľu stroskotal na českom gólmanovi aj Surový. V polovici prvej dvadsaťminútovky hralo Česko 96-sekundovú presilovku o dvoch hráčov, keď na trestnej lavici sedeli Čierny so Surovým, ale Slovensko sa aj vďaka dvom zákrokom Hálu ubránilo. Necelých 5 minút pred koncom prvej tretiny vrátil slovenské mužstvo do hry Surový, ktorý zužitkoval vynikajúcu prihrávku od Čiernika.

V 24. minúte hľadal Skladaný za obrancami Česka Kapuša a o chvíľu poslal do podobnej šance skúseného centra Hudec, ale tiesnený Kapuš nemal dostatok šťastia pri zakončení. Slovensko opäť zaváhalo pri vlastnej presilovke aj v 35. minúte, ale Kohn, ktorý dokázal ujsť domácim obrancom, druhýkrát úspešný nebol, keď sa predviedol najmä brankár Hála. O tri minúty neskôr však nestačil pre zakrytý výhľad na strelu Zíba. Česko mohlo ísť ešte do vyššieho vedenia, no Kotrla a z dorážky ani Hubáček stroskotali na slovenskom gólmanovi. Tridsaťpäť sekúnd pred druhou sirénou založil akciu krížnou prihrávkou Kapuš, Hudec zaviezol puk do pásma, puk naservíroval Skladanému, ktorý už nemal problém skórovať – 2:3.

Slováci sa v záverečnej tretine nadychovali k záverečnému náporu, ale lacná nedisciplinovanosť ich pripravila o možnosť vyrovnať. V 45. minúte malo Česko 49-sekundovú presilovku o dvoch hráčov, ktorú po 10 sekundách ukončil Balaštík – 2:4. Ešte sa neodohrala ani polovica tretej tretiny a Česko opäť hralo piati proti trom. Tentoraz im však na strelenie gólu nestačilo 63 sekúnd. Pri pokračujúcej presilovke o jedného hráča však už Zíb namieril presne pomedzi Hálove betóny a zvýšil na rozdiel troch gólov. V 52. minúte hľadal na opačnej strane Kapuš Skladaného, ale šancu zlikvidoval pozorný Čechmánek a rovnako dopadol o 3 minúty neskôr v oslabení Čiernik.

Július Šupler (tréner Slovenska): „České mužstvo vyhralo zaslúžene. O zápase rozhodli vylúčenia. Na začiatku stretnutia sme inkasovali v oslabení a potom ešte ďalšie dva góly české mužstvo pridalo v presilovke. Ukázali sme nesúrodý prejav hry, čo je pochopiteľné po prvých tréningoch. České mužstvo má kvalitnejších hráčov. Na ďalší zápas sa musíme pripraviť zodpovednejšie.“

Jozef Paleček (asistent trénera Česka): „Som rád a teší ma, že sme vyhrali. Boli sme aktívnejší, hrali sme zo zabezpečenej obrany, z ktorej sme vyrážali do rýchlych protiútokov. Odohrali sme dosť veľa presiloviek, ktoré sa nám podarilo využiť. Pohybom a aktivitou sme boli lepším tímom.“

Tomáš Surový (útočník SR): “Dopustili sme sa chýb, ktoré vyplynuli možno aj z toho, že dva-tri týždne sme viacerí chalani nehrali. Nie je to však ospravedlnenie. Musíme sa z toho poučiť a už v odvetnom stretnutí by to malo byť oveľa lepšie. Zápasov pred majstrovstvami sveta je málo a my sa s tým musíme za pochodu vyrovnať. Rovnako sa musíme vyvarovať vylúčení, sám som mal dve na svojom konte. V hre piatich proti piatim to nebolo také zlé, aj keď súčinnosť formácií nebola ako po desiatich zápasoch. Na Česku bolo vidieť, že boli trochu zohratejší než my. Šanca dostať sa na šampionát nie je bežná záležitosť a určite tam je aj nejaká nervozita, ale sme tu všetko skúsení hráči a preto by nám to nemalo zväzovať ruky.“

Martin Štrbák (obranca SR): “Česko excelovalo v presilovkách, nás naopak ´podviedla´ herná disciplína. Navyše sme sa dopustili chýb v obrane. Česko pôsobilo zohratejšie. V hre piatich proti piatim sme neboli slabší, zápas sa však lámal v presilovkách a oslabeniach. Pri niektorých vylúčeniach som mal pocit, ako keby sme hrali vonku. Tri-štyri fauly boli úplne vymyslené. Česko nás však prevyšovalo v efektivite, keď mu stačilo minimum šancí.“

František Skladaný (útočník SR): “Určite nie sme spokojní, ale bol to náš prvý zápas, z ktorého sa musíme poučiť. Určite nám chýba zohratosť, ktorá nie je taká, aká bude o dva týždne. Navyše prvé dva góly padli po našich chybách, ktorých sa budeme musieť v ďalších súbojoch vyvarovať. Môjmu gólu predchádzala pekná akcia. Mišo Hudec mi to dával prakticky do prázdnej bránky.“

debata chyba