Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

SZĽH vraj nechce pustiť Košičanov do Ligy majstrov, do súťaže sa pritom už prihlásili. Šatan: Výzvu písal absolútny amatér

Slovenský zväz ľadového hokejka (SZĽH) pre spory s klubmi o budúcom smerovaní hokejovej extraligy údajne bráni úradujúcemu majstrovi HC Košice predstaviť sa v budúcosezónnej edícii hokejovej Ligy majstrov (CHL).

24.05.2023 12:12 , aktualizované: 16:31
07 Finále Košice - Zvolen Foto: ,
Hokejisti Košíc s víťazným Pohárom Vladimíra Dzurillu
debata (6)

„Oceliari“ si ziskom titulu v sezóne 2022/2023 vybojovali právo účasti v medzinárodnej súťaži, do ktorej sa už oficiálne prihlásili. Žreb základných skupín sa uskutoční v stredu.

Vedenie SZĽH oficiálnym listom informovalo Košičanov, že ak nebudú pôsobiť v lige riadenej národným zväzom, nebudú môcť hrať v Lige majstrov. Slovenské extraligové kluby v otvorenom liste vyzvali vedenie SZĽH, aby svoj postoj prehodnotilo.

04. Finále Košice - Zvolen Čítajte aj Neznášam takéto hádky. Dve extraligy by boli nezmysel, vraví Kanaďan so slovenskými koreňmi

„Hokejový klub HC Košice si svoju účasť v CHL športovo vybojoval na ľade v sezóne 2022/2023, keď sa TIPOS Extraliga hrala pod vedením SZĽH. Preto je viac ako prekvapujúci postoj zväzu spochybňovať podporu aktuálneho majstra z dôvodu neukončených rokovaní zmluvných strán, ktoré bude riešiť nastavenie a riadenie extraligy v budúcich sezónach,“ uvádza sa v liste podľa SPR Media.

Slovenské hokejové kluby doteraz nenašli konsenzus s vedením SZĽH, a preto sa rozhodli fungovať v rámci Profesionálnej hokejovej ligy (PHL).

Zatiaľ má deväť potvrdených účastníkov, nepridali sa do nej HC Slovan Bratislava, HK Dukla Ingema Michalovce či víťaz SHL z Humenného. Marketingové práva a športovo-technická stránka súťaže by mala spadať pod hokejové kluby.

Vincent Lukáč Čítajte aj Keby Mečiar a Klaus nerozdelili štát, mnohí reprezentanti by neboli, vraví Lukáč. Zobral by na MS Réwaya?

V združení je aj prešovský klub, ktorý obsadil poslednú 12. priečku a podľa platných predpisov mal zostúpiť. Doteraz extraligu seniorov viedla Asociácia profesionálnych hokejových klubov (APHK) v spolupráci so SZĽH. APHK zostáva partnerom súťaže.

Predstavitelia HC Košice ešte v minulom týždni absolvovali stretnutie so zástupcami hokejovej Ligy majstrov a potvrdili svoju účasť v súťaži. V žrebovacom koši je slovenský šampión s českými Vítkovicami, írskym Belfastom, francúzskym Rouenom, nórskym Stavangerom a dánskym Aalborgom.

Žreb rozdelí 24 klubov do štyroch skupín. Košičanom by hrozila pokuta 125-tisíc eur, ak by sa snažili oklamať CHL a napriek nevyriešeným sporom so zväzom štartovať v súťaži.

SR hokej Kaufland Winter Games Slovan Košice BAX Čítajte aj Opustil obranné rady majstra. Slovan získal posilu z Košíc

Prezident CHL Jörgen Lindgren im dal čas do piatka, aby túto záležitosť uzavreli. Informoval o tom oficiálny web HC Košice.

"Hokejová Liga majstrov CHL je prestížna hokejová súťaž, v ktorej by malo mať Slovensko zastúpenie v podobe aktuálneho majstra extraligy, čo na poslednom rokovaní v Košiciach avizovalo aj vedenie CHL.

Veríme, že vedenie SZĽH prehodnotí svoj postoj a umožní zúčastniť sa súčasnému extraligovému majstrovi HC Košice na súťaži CHL.

Klub HC Košice je pripravený zodpovedne prevziať plnohodnotné zastúpenie v tejto medzinárodnej súťaži, čo deklaroval aj zaplatením štartovného poplatku vo výške 20 000 eur," píše sa v otvorenom liste klubov adresovanom SZĽH.

Steel aréna, Slovan, Košice Čítajte aj Slovenským klubom trieštenie neodporúča. Funkcionár z IIHF varuje pred problémami: Strácate energiu, peniaze i program. Čo im radí?

Zväz nebránil Košiciam v účasti v LM, znie zo SZĽH

SZĽH v reakcii uviedol, že nikdy nebránil slovenskému šampiónovi v účasti v CHL. Podľa vyjadrenia zväzu prezident SZĽH Miroslav Šatan a generálny sekretár Miroslav Lažo absolvovali v stredu v Tampere míting s výkonným riaditeľom košického klubu Miloslavom Klímom aj prezidentom CHL Jorgenöm Lindgrenom s cieľom vyriešiť aktuálnu situáciu.

Podľa vyjadrenia SZĽH mal zástupca HC Košice na osobnom stretnutí potvrdiť vedomosť o tom, že klub, ktorý sa prihlási do Ligy majstrov, musí byť súčasťou súťaže, ktorá je riadená členskou federáciou IIHF.

Zároveň uviedol, že si je vedomý toho, že je to podmienka CHL a nie podmienka SZĽH. "V závere minulého týždňa sme HC Košice adresovali list, v rámci ktorého sme zástupcom slovenského majstra vysvetlili podmienky účasti v CHL.

Zároveň sme dnes absolvovali spoločné rokovanie s výkonným riaditeľom HC Košice Miloslavom Klímom aj prezidentom CHL. Preto nerozumieme iniciatíve časti extraligových klubov, ktorá buď svojou nevedomosťou, alebo účelovou snahou, zavádza verejnosť," uviedol vo zväzovom stanovisku generálny sekretár SZĽH Miroslav Lažo.

SR hokej Lotyšsko MS2023 návrat BAX Čítajte aj Ramsay po návrate z Rigy prezradil, kde videl problém. Dostal aj otázku, či zostane na lavičke

"Slovenský zväz ľadového hokeja má dlhodobo záujem, aby slovenský zástupca participoval v Lige majstrov. V minulosti sme z dôvodu nezáujmu klubov prišli o miestenku pre slovenský tím. Už začiatkom kalendárneho roka sme sa pod hrozbou pokuty zaviazali, že slovenský majster nastúpi v CHL.

Ktokoľvek písal výzvu extraligových klubov ohľadom účasti Košíc v Lige majstrov, je absolútny amatér, ktorý nerozumie kompetenciám SZĽH a ani marketingovému a ekonomickému fungovaniu CHL.

Záujmom predstaviteľov Ligy majstrov je, aby bol HC Košice v našom zväzovom systéme patriacom pod IIHF, čo im samotný klub, bohužiaľ, doteraz negarantoval," uviedol prezident SZĽH Miroslav Šatan v stanovisku, ktoré poskytol zväz TASR.

SZĽH zároveň vyzýva časť extraligových klubov, aby „nerozdúchavali vášne v médiách účelovými vyjadreniami a energiu investovanú do týchto aktivít radšej využili na upokojenie situácie v slovenskom hokeji“.

Partnerky hokejistov HC Košice Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Hokejisti HC Košice získali majstrovský titul,...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Liga majstrov v hokeji