Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spor medzi klubmi a zväzom sa vyostruje. Takto nemôžeme fungovať, nežijeme v totalite, tvrdí šéf Nitry

Všetko nasvedčuje tomu, že od novej sezóny bude hokejová extraliga bez Slovana Bratislava. Okrem 9-násobného slovenského majstra sa v súťaži, ktorá by mala byť po novom vedená organizáciou Profesionálna hokejová liga (PHL), zrejme nepredstaví ani Dukla Michalovce, nováčik z Humenného a otázny je Zvolen.

12.05.2023 10:00 , aktualizované: 10:23
SR hokej TEL 28. kolo Slovan Nitra BAX Foto: ,
Šarvátka počas zápasu 28. kola Tipos extraligy HC Slovan Bratislava - HK Nitra v Bratislave 10. januára 2023.
debata (3)

"Neznášam takéto hádky, ktoré pramenia z osobných záujmov. Každému by malo ísť v prvom rade o dobro slovenského hokeja.

Tomu by dve extraligy rozhodne nepomohli. Bol by to nezmysel. Pre ligu takýto konflikt nie je dobrý. Verím, že sa to vyrieši," vravel v nedávnom rozhovore pre Pravdu tréner HC Košice Dan Ceman.

Rokovania medzi zástupcami extraligových klubov a Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH) sa však nikam nepohli.

Kluby si tak plánujú novú sezónu riadiť sami prostredníctvom PHL v spolupráci s Asociáciou profesionálnych hokejových klubov (APHK).

Video

"Rokovania boli veľmi slabé. Na jednom stretnutí sme predostreli naše požiadavky a na ďalšom to vyzeralo, akoby sme to prvé ani nemali.

Následne nám prišiel list, z ktorého vyplývalo, že sa s nami zväz ani nebude na túto tému baviť. Preto sme sa rozhodli konať," hovorí pre Pravdu prezident HK Nitra Miroslav Kováčik.

Ten sa zároveň vyjadril, že ak si SZĽH ešte premyslí svoje rozhodnutie a bude chcieť s klubmi rokovať, dvere má otvorené.

SR Trenčín Hokej MS2023 Reprezentácia Zraz TNX Čítajte viac Ostrá kritika z Fínska: Slováci idú proti vlastnej logike. Kto v nominácii nemá čo hľadať?

„Dohoda so zväzom je stále možná. My ju určite chceme dosiahnuť, ale už to bude na báze zmluvy s PHL – tak, ako to bolo nastavené v minulosti medzi Pro-Hokejom a SZĽH,“ vraví Kováčik.

K celej kauze sa vyjadril aj SZĽH, podľa ktorého ešte nič nie je definitívne rozhodnuté.

"Slovenský zväz ľadového hokeja aj celé hokejové hnutie je prekvapené z kroku iniciátorov súkromnej hokejovej ligy. Rokovania o budúcej podobe našej najvyššej súťaže stále prebiehajú.

Nová súťaž nemá zastrešenie Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF a nepodporujú ju ani všetky z avizovaných 9 klubov," píše sa v stanovisku zväzu.

Prezident HK Nitra a predseda predstavenstva... Foto: TASR, Jaroslav Novák
SR šport Hokej APHK TEL TK VV SZĽH BAX Prezident HK Nitra a predseda predstavenstva Asociácie profesionálnych hokejových klubov (APHK) Miroslav Kováčik.

Podľa zväzu bude hokejová extraliga pokračovať len pod hlavičkou SZĽH s klubmi, ktoré sa do nej riadne prihlásia.

Otázny je postoj Zvolena, ktorý sa síce prihlásil k iniciatíve PHL, no zatiaľ nie je jasné, či chce byť súčasťou extraligy bez účasti zväzu.

„Mali určité výhrady. Momentálne však neviem povedať, aké bude ich definitívne rozhodnutie,“ konštatuje Kováčik.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Miroslav Kováčik #SZĽH #Tipos extraliga