Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Réwaya sme chceli udržať, on sa však rozhodol ísť cestou, ktorá je podľa mňa nesprávna, vraví šéf Spišiakov

Ziskom bronzu dosiahli hokejisti Spišskej Novej Vsi historický úspech. V najvyššej slovenskej súťaži nikdy nezaznamenali lepšie umiestnenie. Po vydarenej sezóne sa však musia vyrovnať s odchodom viacerých kľúčových hráčov, medzi nimi i Martina Réwaya a tiež stratou významného sponzora.

02.05.2023 05:36
Rapáč Branislav Richard Foto: ,
Bratská dvojica ťahá Spišiakov. Na snímke sprava generálny manažér Richard Rapáč a kapitán tímu Branislav Rapáč.
debata (8)

„Rozpočet budeme musieť jednoznačne navýšiť, keďže platy hráčov po ďalšej úspešnej sezóne stúpli, čo je prirodzené," vraví v rozhovore generálny manažér Spišiakov Richard Rapáč (35).

Ten sa vyjadril aj k rozhodcom, na ktorých má po kontroverznom momente v siedmom zápase vo Zvolene stále ťažké srdce.

Ako hodnotíte sezónu, v ktorej klub získal historické bronzové medaily?

Inak, ako pozitívne, sa taká úspešná sezóna, v ktorej sme niekoľkokrát dokázali pre nás niečo historické, ani hodnotiť nedá. Pocit krivdy vo mne však zostane asi do konca života, ale pre mňa a náš klub je to úspech, ktorý sa navždy zapíše do histórie.

SR Hokej SHL play off finále 7. Žilina Humenné ZAX Čítajte viac Je nutné, aby to vyšlo na povrch. Žilinčania chceli, aby sa rozhodlo mimo ľadu, vraví hrdina Humenného

Ktorý moment bol pre vás najpozitívnejší a naopak, kedy ste boli najviac sklamaný?

Pozitívnych momentov bolo neúrekom, je ťažké vypichnúť jeden konkrétny. Víťazstvá nad Popradom majú stále svoje špecifické čaro, ale pre mňa osobne bol bratov gól na 3:2 doma proti Prešovu, ktorým nás definitívne poslal do hornej šestky, zrejme najsilnejším momentom sezóny spolu s ďakovačkou po siedmom zápase v Banskej Bystrici.

Najviac sklamaný som bol, keď sa pán rozhodca Korba rozhodol, že siedmy zápas semifinále rozhodne namiesto hráčov na ľade on.

Od finále ste skutočne neboli ďaleko. Stále vás škrie záver rozhodujúceho duelu semifinálovej série vo Zvolene?

To ostane pred očami do konca života. Trestné strieľanie nemohlo byť nariadené z viacerých dôvodov. Aj ten jeden najmenej dôležitý bod, o ktorý sa pán Korba opieral, že Alisauskas netrafil puk, nie je pravdivý.

VIDEO: Trestné strieľanie v čase 5:45

Máme spomalené video, kde je jasný dotyk hokejky o hornú hranu puku. Čakám, ako sa vyvinie model súťaže a následne sa k celej tejto záležitosti ešte vrátim. Verejnosť budú určite zaujímať veci, ktoré sa diali pred zápasom a po ňom.

Ako vnímate profesionalitu rozhodcov, ktorá aj podľa názorov viacerých trénerov a funkcionárov znižuje úroveň extraligy?

Už tretí rok navrhujeme zväzu, aby zaviedol u rozhodcov štatút profesionálov. Bolo by potrebné vybrať 8–10 hlavných rozhodcov, ktorí dostanú adekvátne platové podmienky a následne budú za svoj výkon zodpovední. Záujem je aj u rozhodcov, s viacerými som o tejto myšlienke komunikoval. Na ťahu je zväz.

V tíme skončilo viacero hráčov. Koho odchod vás aj po ľudskej stránke najviac mrzí?

Myslím si, že s nikým v kabíne z odchádzajúcich hráčov nebol problém. Najviac mi bude chýbať Nolan Laporte. U neho sme, podobne ako u Haydena Verbeeka, dlho zvažovali, čo ďalej, ale nakoniec sme sa rozhodli, že bude najlepšie, ak si bude hľadať nový klub. Aj takéto ťažké rozhodnutia patria k mojej práci.

SNV  Reway  marketing  PR Čítajte viac Réway bol pre médiá terčom konšpirácií. Pomohol Spišiakom k najlepšiemu marketingu?

Koľko hráčov ste už podpísali na ďalšiu sezónu?

Keďže u nás v klube pracujeme koncepčne, väčšina hráčov už má viacročné zmluvy. S niektorými sme predĺžili zmluvy už počas sezóny. Dá sa povedať, že káder je hotový z viac ako 80 percent. Hľadáme len prvého centra, ktorý by mal plniť rolu tvorcu hry. Zároveň aj skórujúce krídlo, ktoré bude mať strelu z prvej, pretože to nám chýbalo pri presilovkách v tejto sezóne.

Mal by tím aj naďalej viesť ako tréner Vlastimil Wojnar?

Keď k nám pán tréner Wojnar minulý rok prichádzal, podpísal dvojročnú zmluvu. Po úspešnej sezóne sme z pohľadu trénera nemali čo riešiť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Reway #HK Spišská Nová Ves #Richard Rapáč