Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Neznášam takéto hádky. Dve extraligy by boli nezmysel, vraví Kanaďan so slovenskými koreňmi

Momentálne prebiehajú rokovania medzi zástupcami extraligy a hokejovým zväzom. Objavujú sa informácie o vytvorení druhej extraligy. Ako to vnímate?

Nemám k tomu detailné informácie, ale niečo som už zachytil. Ide o veľmi dôležité rozhodnutie. Neznášam takéto hádky, ktoré pramenia z osobných záujmov. Každému by malo ísť v prvom rade o dobro slovenského hokeja. Tomu by dve extraligy rozhodne nepomohli. Bol by to nezmysel. Pre ligu takýto konflikt nie je dobrý. Verím, že sa to vyrieši.

S Košicami ste získali váš druhý titul v extralige po prvenstve s Banskou Bystricou v sezóne 2018/2019. Pred tým ste si pripísali z pozície trénera dva tituly v dánskej lige. Ktorý z nich si najviac ceníte?

Každý z nich má špeciálny príbeh a zároveň inú dôležitosť pre mňa osobne aj pre samotné kluby. V Dánsku bol na mňa veľký tlak, keďže som prevzal klub po legendárnom trénerovi. Bol to môj prvý titul z pozície trénera. V Banskej Bystrici do mňa vložili obrovskú nádej, pretože vyhrali dva roky pred tým tituly a ja som ich nechcel sklamať. Podarilo sa nám skompletizovať zlatý hetrik.

SNV  Reway  marketing  PR Čítajte viac Réway bol pre médiá terčom konšpirácií. Pomohol Spišiakom k najlepšiemu marketingu?

V Košiciach to bolo opäť niečo úplne odlišné. Jeden z najúspešnejších klubov slovenskej histórie, ktorý dlhé roky čakal na titul. Navyše s hráčmi sme si prešli viacerými vzostupmi a pádmi. Všetci v klube boli nastavení na úspech a nič iné si nepripúšťali.

Spomenuli ste hráčov. Útočník Hunter Fejes prišiel počas sezóny hoci len pár mesiacov pred tým prekonal rakovinu. Nebol jeho príchod veľkým riskom?

Vedeli sme, že je stopercentne fit. Jediný otáznik bol nad jeho kondíciou z dlhodobého hľadiska. Vzali sme to do úvahy. Z fyzického hľadiska bol však maximálne pripravený. Povedal mi, že si musel v garáži postaviť posilňovňu, pretože chodil na chemoterapie a mal oslabenú imunitu.

Video

Snažil sa vyhýbať ľuďom. Prenajímal si ľadovú plochu na pol hodinu, aby mohol sám korčuľovať a nevypadol z rytmu. To ukazuje na jeho obrovskú oddanosť k hokeju. Okamžite sa z neho stal líder ofenzívy. Zapadol k nám perfektne.

Ani pri Marekovi Hovorkovi, ktorého príchod vyvolal medzi fanúšikmi vlnu nevôle z dôvodu jeho vyššieho veku (38 rokov), ste nemali obavy?

Zachytil som negatívne komentáre, keď sme podpísali Mareka. Ja som však z pôsobenia v Bystrici vedel, že potrebujeme mať dostatočne široký káder, ak chceme bojovať o titul. Voľných Slovákov na trhu uprostred sezóny veľa nenájdete. Aj preto sme hľadali všade možne.

Marek-Hovorka3 Čítajte viac Z nuly hrdinom. Útočník Košíc sa vyrovnal s kritikou i novou rolou: Som dobitý a unavený, ale ešte nekončím!

Zrazu sa nám naskytla možnosť získať Mareka. Povedali sme mu priamo, že bude hrať vo štvrtej formácii a on to prijal. Chcel zabojovať o titul. Videli sme, že je veľmi súťaživý a skvelý hráč do partie. Ukázal sa byť pre nás veľmi dôležitý.

Ktorý moment v celej sezóne považujete za najnáročnejší?

Jednoznačne úvody, kedy sme sa museli nútene presťahovať do Crow arény. Bolo to náročné pre hráčov z mentálnej stránky, hoci sú to profesionáli, ale do určitej miery sa ich to dotklo. Zrazu sme sa ocitli v stiesnených priestoroch.

Bolo to o to nepríjemnejšie, že som viacerých zahraničných hráčov zlákal aj na najlepšie zázemie na Slovensku a oni sa museli vyrovnať s tým, že sme dočasne v maličkej hale. Nehrali sme v nej zle, ale nedarilo sa nám premieňať šance.

Rozprával som sa vtedy s vedením a upokojil ich, že situácia nie je taká zlá ako nasvedčuje pomer výhier a prehier. Vydržali to a napokon sme to dokázali otočiť. Veľký zlom nastal pri návrate do Steel arény, kde sme mali víťaznú sériu a zrazu sme boli späť v hre.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Dan Ceman