Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Magnet na tituly, famózny brankár i nedobytná pevnosť. Sedem dôvodov, prečo získali Košice magickú deviatku a vyrovnali Slovan

Slzy šťastia aj výkriky radosti. V Steel aréne sa bujaré oslavy začali na ľade so šampanským a pokračovali v šatni s majstrovskými cigarami. Hokejisti Košíc zdolali vo finále Zvolen 4:1 na zápasy a získali deviaty titul, čím sa v počte majstrovských trofejí vyrovnali Slovanu Bratislava.

24.04.2023 00:15
12. Finále Košice - Zvolen Foto: ,
Najlepší hráč tohtoročného play off, brankár Dominik Riečický (vľavo) a Eduard Šedivý s víťaznou trofejou.
debata (6)

Od stabilne chytajúceho brankára Dominika Riečického, ktorý získal cenu pre najužitočnejšieho hráča play off, cez odborníka na stratégiu trénera Dana Cemana až po výborné výkony legionárov.

Pozreli sme sa na hlavné faktory, ktoré rozhodli o úspechu Košíc vo finále a zisku majstrovského titulu.

Dominik Riečický

Brankár oceliarov vychytal vo finále dve čisté kontá. V troch zápasoch v Steel aréne inkasovali košickí hokejisti od Zvolena len jediný gól.

„Som veľmi šťastný, že sa nám podarilo vyhrať titul. Som sám zvedavý, ako prežijem dnešnú noc. Prevládajú vo mne super pocity," prezradil Riečický.

Rodák z Košíc odchytal v celom play off deväť zápasov. Až osem z nich dokázal vyhrať. Spolu s Jaroslavom Janusom vytvorili najlepšiu slovenskú brankársku dvojicu v extralige.

Video

„S Jarom sme sa navzájom povzbudzovali. Ja som mu držal palce v sériách proti Nitre a Michalovciam a on ma podporoval vo finále. Nebola medzi nami žiadna prehnaná súťaživosť," priznal Riečický.

Ten si okrem majstrovskej medaily odniesol aj zlatú korčuľu, ktorá je cenou pre najužitočnejšieho hráča celého play off.

Stratég Dan Ceman

Kanadský tréner Dan Ceman prišiel do Košíc vlani pred koncom základnej časti. Tím doviedol do semifinále, kde podľahol neskoršiemu majstrovi Slovanu Bratislava 4:3 na zápasy.

Spoločne so športovým manažérom Gabrielom Spialrom vyskladali pred aktuálnou sezónou káder, ktorý to napokon dotiahol až k zisku najcennejšej trofeje.

Pre trénera košického tímu Dana Cemana je to... Foto: TASR, Roman Hanc
04. Finále Košice - Zvolen Pre trénera košického tímu Dana Cemana je to druhý titul v slovenskej lige, prvý získal v roku 2019 s Banskou Bystricou.

„Bol na nás vyvíjaný obrovský tlak. Mám neskutočnú radosť a zároveň cítim veľkú hrdosť na hráčov, že to dotiahli až na vrchol.

Špeciálnu pochvalu si zaslúži Riečický s obranou, do ktorej sa zapojili aj útočníci. Dokázali sme súpera úplne odstaviť a to bol kľúč k úspechu vo finále," zhodnotil Ceman.

Na kritiku herného štýlu, ktorý bol zameraný viac na defenzívu, len s úsmevom povedal: „Keďže sme získali titul príliš ma kritika netrápi. Ľudia si môžu hovoriť, čo len chcú. My sme hrali štýl, ktorý sme chceli," povedal Kanaďan.

Steel aréna ako nedobytná pevnosť

Sezónu odštartovali košickí hokejisti pre energetickú krízu v menšej Crow aréne. Herne i výsledkovo sa trápili. Okupovali spodné priečky tabuľky.

Po presťahovaní do domovskej Steel arény sa ich výsledky výrazne zlepšili. Dokázali vyhrať základnú časť.

V play off potvrdili dôležitosť a význam domáceho prostredia. Vo vyraďovacej fáze vyhrali doma deväť zápasov a raz prehrali po predĺžení v semifinále s Michalovcami.

08. Finále Košice - Slovan Čítajte viac Šampanské tečie potokom! Pozrite si oslavy košického titulu priamo zo Steel Arény

Pre Košičanov tak jednoznačne platilo môj dom môj hrad.

„Bola to neskutočná jízda. Ukázalo sa, aké podstatné bolo vyhrať základnú časť. Steel aréna bola pre nás nedobytná pevnosť. Všetkým hráčom aj vedeniu patrí obrovská vďaka," vravel emotívne kapitán Košíc Michal Chovan.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Marek Bartánus #Dan Ceman #Dominik Riečický