Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan v extralige u susedov? Nevídaná záležitosť, píšu Česi. Šéf klubu si to vie predstaviť

Budúcu sezónu slovenskej hokejovej extraligy sprevádza neistota. Niektoré kluby nie sú spokojné s fungovaním súťaže pod vedením zväzu. Hovorí sa aj o možnom založení novej súťaže.

18.04.2023 20:26
SR Bratislava šport hokej Slovan majiteľ médiá BAX Foto: ,
Majiteľ HC Slovan Rudolf Hrubý má s najslávnejším slovenským klubom veľké plány.
debata (11)

Ako píše iDnes.cz jednu z hlavých úloh pri týchto scenároch zohráva Slovan Bratislava, ktorý premýšľa aj o účasti v českej extralige. „Cesta je v princípe otvorená,“ uviedol majiteľ klubu Rudolf Hrubý v rozhovore pre tyzden.sk.

Ako hovorí, presun do českej extraligy podnikol v priebehu troch až štyroch rokov. Šéf najvyššej súťaže u našich západných susedov Martin Loukota zatiaľ o týchto plánoch belasých nemá informácie. „Nikto ma nekontaktoval,“ zareagoval.

Réway hokej Čítajte viac Počúvať reči o alkohole a drogách je priveľa. Hanba, že takí ľudia majú robotu, hnevá sa Réway na expertov

„Ak by k prekvapujúcemu kroku predsa len prišlo, v českom hokeji by išlo o doposiaľ nevídanú záležitosť,“ píšu v iDnes.cz. Faktom je, že od roku 1993 sa v českej extralige seniorov nepredstavil žiadny zahraničný tím. Stalo sa to iba medzi juniormi a dorastencami, kde niekoľko sezón pôsobil rakúsky Red Bull Salzburg.

V prípade slovenskej extraligy sme zaznamenali krátky experiment za účasti dvoch maďarských klubov. Od sezóny 2018/19 v nej dva respektíve tri ročníky pôsobili tímy z Miškovca a Budapešti.

Majiteľ Slovana označil potenciálne pôsobenie v Česku za dlhodobý cieľ. Zdôraznil však, že sa s ním nebude ponáhľať. „Ešte na to nemáme dostatočnú kvalitu. Nechcem sa tam pripojiť a pohybovať sa niekde medzi šiestym a desiatym miestom.“

770212724 Čítajte viac Slováci vybavili prvé finále v Česku. Získali päť bodov, Daňo a Okuliar hráčmi zápasu

Šiesty najbohatší Slovák podľa rebríčka magazínu Forbes nahradil pred tromi rokmi v pozícii jedného majiteľov Juraja Širokého. Pod jeho vedením pôsobil Slovan sedem sezón v KHL, ktorú v roku 2019 opustil kvôli dlhodobým ekonomickým problémom.

Pamätné sú dlhodobé dlhy klubu voči hokejistom či za prenájom štadióny. Krach slávnej hokejovej značky nebol ďaleko a definitívne ho odvrátil až príchod nových majiteľov.

Podľa iDnes.cz Slovanu pôsobenie v domácej extralige nestačí a jeho ambície zahrať si v kvalitnejšej súťaži pretrvávajú. Neistota ohľadom budúcej sezóny tieto úmysly len podčiarkuje.

riečický Čítajte viac Ako stena. Riečický znechutil Zvolenčanov, Košice vedú už 2:0

Tipos extraligu v súčasnosti riadi Ligová rada SZĽH. Väčšina klubov v Asociácii profesionálnych hokejových klubov (APHK) nie je s vedením extraligy spokojná a zvažuje založenie novej súkromnej súťaže. „Môžem ubezpečiť verejnosť, že všetky kroky robíme v prospech nášho hokeja. Chceme sa priblížiť vyspelejším krajinám, nie sa im vzďaľovať,“ vyhlásil predseda APHK Miroslav Kováčik.

Proti súkromnej súťaži majú byť Michalovce, Zvolen, Trenčín a Slovan, ktorý ako jediný nie je členom APHK. „Pokiaľ by sa ostatní chceli osamostatniť, vytvoríme novú súťaž pod záštitou zväzu, ktorá bude mať do dvoch rokov rovnakú kvalitu, ako tá súčasná,“ vyhlásil Hrubý. Zatiaľ je otázne, akou cestou sa najvyššia súťaž vydá v nasledujúcej sezóne.

Slováci, ktorí vkročili do NHL priamo z extraligy Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
IVAN ČIERNIK
Dnes už 44-ročný niekdajší...
11 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava