Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majster sveta parafrázuje Fica: Konečne na východe niečo je! Pribudnú fanúšikovia i nové rivality

Ak by ste si na také zloženie top štvorky stavili peniaze pred sezónou, zarobíte poriadny balík. Kvarteto semifinalistov hokejovej extraligy vôbec nezodpovedá prognózam.

31.03.2023 07:31
337284195 595030172540561 5088816392789958095 n Foto:
Postupová radosť hokejistov Spišskej Novej Vsi.
debata (3)

Prvýkrát v histórii samostatnej súťaže sa v boji o finále predstavia tri mužstvá z východu krajiny.

Košice dnes štartujú úvodným zápasom (18.00) sériu proti Michalovciam, v druhom semifinále Spišská Nová Ves vyzve favorizovaný Zvolen.

Deti potrebujú vzory

Vlaňajšie nepopulárne rozhodnutie zväzu o priamom zostupe posledného tímu extraligy do nižšej súťaže spôsobilo, že kluby išli od začiatku po koniec naplno.

Pardavý Škorvánek hokej Čítajte viac Opora Michaloviec Škorvánek: Podľa otca som si vybral najhorší post. Proti Košiciam to bude vybičované viac ako proti Slovanu

Outsideri brali body favoritom počas celej sezóny a konečná tabuľka sa aj preto vyprofilovala až po poslednom kole.

"Základná časť bola veľmi vyrovnaná. Hlavným aspektom bol priamy zostup do nižšej súťaže. V minulých sezónach tímy z dna tabuľky odpískali sezónu už v decembri a januári. Vedeli, že do play off sa nedostanú, mohli ísť v udržiavacom móde a šetriť financie na ďalšiu sezónu.

Aj taký režim im stačil, aby vo väčšine prípadov uspeli v baráži a mohli pokračovať v extralige. Tento rok to bolo iné, tímy ako Prešov či Liptovský Mikuláš brali body favoritom do posledného kola," vysvetľuje bývalý útočník Tomáš Surový.

Vyrovnanosť ligy sa ukazuje aj v play off. Michalovce vyradili majstrovský Slovan, Spišská postúpila cez trojnásobného šampióna z Banskej Bystrice.

"Je dobré pre ligu, že sa rozprestrela po celej krajine. Spišská vyzerá tak, že bude ďalším klubom, ktorý sa etabluje medzi elitou.

Súťaži prospeje, ak v nej bude čo najviac konkurencie schopných tímov. Stúpa atraktivita, kluby si medzi sebou vytvoria nové rivality. V konečnom dôsledku by z toho mal profitovať predovšetkým fanúšik," pokračuje vicemajster sveta z Helsínk 2012.

Tomáš Surový je trojnásobný extraligový šampión... Foto: TASR, Dušan Hein
surový lintner Tomáš Surový je trojnásobný extraligový šampión s Banskou Bystricou.

Východniari sú srdciari a trio semifinalistov z rovnakého regiónu teší aj Rastislava Staňu. Košický rodák zdôrazňuje, že to prospeje celej hokejovej komunite.

„Konečne na východe niečo je!“ vraví s úsmevom bývalý reprezentačný brankár narážajúc na legendárnu hlášku bývalého premiéra Roberta Fica.

"Treba zagratulovať najmä Michalovciam a Spišskej, v semifinále ich čakal málokto. Teší ma, že mužstvá z východu, kde je slabšia ekonomika v porovnaní so zvyškom krajiny, majú ambície a dokážu ich takto pretaviť.

Je to dobré pre ligu, fanúšikov a v neposlednom rade aj pre mládež. Malí chalani, ktorí začínajú s hokejom, potrebujú vzory," pokračuje majster sveta z Göteborgu 2002.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Play Off