Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ľudia z Rangers za ním chodili. Sýkora si po vypadnutí Nitry predĺži sezónu v zámorí

Kolísavé výsledky, reálna hrozba zostupu, ale aj víťazstvo v Kontinentálnom pohári či dve vyraďovacie série.

25.03.2023 09:32
SR Hokej Extraliga Kvalifikácia Play Off Zápas... Foto: ,
Adam Sýkora.
debata

Sezóna 2022/23 mala pre hokejistov HK Nitra turbulentný priebeh a podľa kapitána Branislava Mezeia bola psychicky náročná.

Zatiaľ čo pre ostatných hráčov Nitry sa prehrou 2:4 v Košiciach sezóna skončila, útočník Adam Sýkora si ju predĺži v zámorskej AHL a rád by zabojoval aj o ďalšiu účasť na MS.

Nitrania cestovali na piaty duel do Košíc s potrebou víťazstva. V zápase viedli 1:0 aj 2:1, ale nádejné skóre neudržali a po góle od Mareka Bartánusa počas hry bez brankára im bolo jasné, že ich sezóna je na konci.

"Pocity nie sú pozitívne. Všetci sme sklamaní a tento pocit bude určite trvať ešte niekoľko dní. Myslím si, že sme dokázali konkurovať Košiciam.

Hrali sme obetavo, tímovo a so srdiečkom. Škoda druhého zápasu, ktorý sme v Košiciach prehrali po samostatných nájazdoch. To bol asi zlomový duel.

Som však hrdý na chlapcov za to, že sme dokázali konkurovať Košiciam," uviedol Sýkora, ktorý si v uplynulej sezóne 2021/22 zahral s Nitrou vo finále proti Slovanu.

Táto sa však pre Nitru nevyvíjala ideálne a od úvodu sa výsledkovo trápila. V decembri sa na pomerne dlhé obdobie usadila na poslednom mieste tabuľky a zažila aj 13 prehier po sebe.

SR Košice šport hokej TEL 1/4 play off 5. Nitra KEX Čítajte viac Košice sú po obrate v semifinále. Slovan zabral a odvrátil koniec sezóny

Paradoxne počas tohto obdobia dokázala zvíťaziť v Kontinentálnom pohári. V domácej súťaži sa jej výsledky zlepšili až po návrate trénera Antonína Stavjaňu a príchode brankára Libora Kašíka koncom decembra.

„Libor nás držal nad vodou. Mali sme dobrý systém a vďaka tomu sme sa zdvihli z posledného miesta. Išli sme ešte vyššie, absolvovali sme výbornú kvalifikačnú sériu s Popradom. V niečom môžeme byť na seba pyšní, ale štvrťfinálové vyradenie nás určite neteší,“ zhrnul Sýkora.

Nitrania postúpili do vyraďovačky až po tom, čo v poslednom kole základnej časti dosiahli prehru s Liptovským Mikulášom 0:1, ktorá im tesne, ale predsa, stačila na postup. V kvalifikácii play off zdolali Poprad 3:0 na zápasy a následne nastúpili proti víťazovi základnej časti z Košíc.

Zdeno Cíger Čítajte rozhovor Slovan potrebuje krvavé oči, nič iné ho nezachráni, vraví Cíger. Škorvánek má fazónu, to sa môže za sekundu zmeniť

"Koniec základnej časti bol náročný, záverečných 15 kôl sme hrali o to, aby sme sa zachránili v lige. Nevyzeralo to s nami ružovo, ale nakoniec sme sa nakopli. S Popradom sme absolvovali výbornú sériu.

Škoda, že sme nezvíťazili v piatom štvrťfinále proti Košiciam. Veľmi sme sa chceli vrátiť na ďalší zápas domov pred našich fantastických fanúšikov," priznal Mezei.

Tréner Stavjaňa sa vrátil do Nitry, z ktorej odišiel po sezóne 2021/2022, v decembri. Tím bol v tom čase na poslednom mieste, no už niekoľkýkrát sa potvrdilo, že český kormidelník to s ním vie.

"Môj cieľ bol stabilizovať výsledky a káder. Musím konštatovať, že sme nemali zápas, v ktorom by sme pre zranenia nemuseli miešať so zostavou.

Po Novom roku sme spravili sériu veľmi dobrých výsledkov vrátane víťazstva v Kontinentálnom pohári. Podarilo sa nám aj vhodne doplniť mužstvo a aj vďaka výborne chytajúcemu brankárovi Kašíkovi sme zvládli sezónu," povedal.

Juraj Slafkovský Čítajte aj Slafkovský doplatil na dôležitú vec, znie zo zámoria. A Mešár? Niekedy vraj privádza koučov do šialenstva

Okrem Kašíka a Mezeia patril k oporám nitrianskeho tímu aj 18-ročný útočník Adam Sýkora. V základnej časti nazbieral 21 kanadských bodov (8+13), v play off pridal vo ôsmich dueloch ďalšie štyri (1+3). Počas sezóny ho pozorne sledovali predstavitelia klubu New Yorku Rangers, ktorý ho draftoval v lete 2022 zo 63. miesta (2. kolo).

Výkonmi ich zaujal natoľko, že sezónu si s najväčšou pravdepodobnosťou predĺži vo farmárskej súťaži AHL v drese Hartfordu Wolf Pack.

"Viem, že tím bojuje o účasť v play off. Asi nedostanem veľký priestor, ale budem sa snažiť ukázať, v čom som silný a zároveň zabojovať o svoju pozíciu.

Oproti klzisku, ktoré je napríklad v Košiciach, to bude veľká zmena, v porovnaní s Nitrou až taká nie. Všetko je tam rýchlejšie, na všetko bude menej času.

Predpokladám, že tam budú fyzicky silní hráči a aj pre mňa to bude náročnejšie. Počas sezóny som bol v neustálom kontakte s Rangers," priznal Sýkora.

SR hokej Spišská Banská Bystrica Čítajte aj Chudobný Spiš žije hokejom. O eufóriu sa stará aj bratská dvojica

Klub, pre ktorý bol v drafte v roku 2022 prvá voľba, pred sezónou odobril Sýkorovo zotrvanie v slovenskej extralige, no nestratil ho z dohľadu.

„Ľudia z Rangers sa často na mňa chodili pozerať a mal som od nich spätnú väzbu. Pokiaľ viem, tak boli so mnou spokojní. Predvádzal som to, čo odo mňa očakávali, hral som svoju hru a asi aj preto som od nich dostal pozvánku,“ poznamenal Sýkora, ktorý zároveň priznal aj ambíciu popasovať sa o svoju druhú účasť na MS.

Domáca návštevnosť klubov hokejovej extraligy Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
12. MHk 32 Liptovský Mikuláš - 1 006 divákov na...
debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Adam Sýkora