Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan potrebuje krvavé oči, nič iné ho nezachráni, vraví Cíger. Škorvánek má fazónu, to sa môže za sekundu zmeniť

Úradujúci majster má problém. Vo štvrťfinálovej sérii play off extraligy prehráva s Michalovcami už 1:3 na zápasy. Hrá mdlo, bez energie, vášne. Všíma si to aj hokejová legenda Zdeno Cíger (53).

24.03.2023 10:00
Zdeno Cíger Foto:
Zdeno Cíger.
debata

„Netreba si klamať, vyzerá to zle, stav je vážny. Belasí do toho musia dupnúť už v dnešnom domácom zápase, inak rýchlo skončia“ vraví bývalý elitný útočník.

>Čo sa deje so Slovanom?

Ťažko sa súdi, nie som pri tíme. Cez obrazovku mám pocit, že je to vlažné. Akoby tam nebola chémia – na ľade ani v kabíne. Netuším, ako sú chlapci motivovaní, ale jednoducho to chce srdciara. Hráča, ktorý by sa obetoval. Toto je play off, hokej v podaní Slovana by mal vyzerať úplne inak.

Ako?

Stačí sa pozrieť na Michalovce. Majú za sebou náročné predkolo, nechýbalo veľa a vypadli by, hráči akiste toho už majú plné zuby. Ale idú, bojujú, snažia sa. Nadoraz. Vidieť, že majú správne nastavené hokejové srdcia. Pri každom striedaní. Takto sa hrá v play off. Nie ako momentálne Slovan.

Môžu to Bratislavčania v tejto rozbehnutej sérii ešte zmeniť?

Všetko sa dá. Čo si budeme klamať, ak hovoríme o skutočnej hokejovej kvalite, tak tá je predovšetkým v Slovane. Kabína si však musí sadnúť a nejakým spôsobom sa naštartovať. Teraz sa musia nájsť lídri, ktorí to celé stiahnu. Určite sa tam nejakí nájdu.

Občas sa stáva, že v mužstve je až priveľa „hračičkárov“, hokejistov, ktorí sa radi na ľade zabávajú a puk chcú doviesť až do prázdnej bránky. Čím ich je viac, tým to môže byť horšie, lebo potom chýba bojovnosť. A to sa v play off neodpúšťa.

Slovan prehráva s Michalovcami 1:3. Nie je to pre úradujúceho majstra už stratené?

Nie, kdeže, to by som si v živote netrúfol povedať. V minulosti sme už podobné obraty videli. A nie jeden. No vyzerá to zle a stav je vážny. Slovanisti do toho musia dupnúť už v dnešnom domácom zápase. Musí prísť obrovská snaha, nejaké znamenie, že tím to chce ešte zvrátiť. Pokiaľ to tak nebude a mužstvo to nevezme od podlahy, tak to bude mať ťažké, lebo Michalovce sú nakopnuté.

Kto by si mal vziať v kabíne hlavné slovo?

Je to špecifická situácia, nejaký vodca, ktorý tomu zavelí, sa jednoducho musí nájsť. Jedno je však isté, jeden hráč to nestrhne, sám to nikdy neurobí. Za mojich čias bolo v mužstve viacero srdciarov, neviem, ako je to dnes.

Chcem však povedať ešte jednu vec – za Slovan sa vždy hralo veľmi ťažko, každý sa na vás chcel vytiahnuť. Každý šiel na sto percent, predovšetkým v play off to boli náročné zápasy. Platí však, že keď kabína žila, darilo sa nám. Keď sa v šatni našlo zopár takých, ktorým sa nechcelo, mužstvo si s nimi poradilo, nemali na výber. Takých hráčov však nemôže byť veľa.

SR hokej Spišská Banská Bystrica Čítajte viac Chudobný Spiš žije hokejom. O eufóriu sa stará aj bratská dvojica

Slovan môže postúpiť už iba v sedemzápasovej sérii. Ak by sa mu to aj podarilo, nebude to v ďalšom priebehu problém?

Bude. Ale ten najmenší zo všetkých. (úsmev) Dôležité pre Slovan je, aby nejakým spôsobom prešiel. Sila tam je, chýba už len vôľa. To je všetko.

Zdá sa, že michalovský brankár Stanislav Škorvánek je momentálne na koni…

Fakt mu to ide. Slovan bude okrem snahy potrebovať aj kus šťastia, lebo nestačí mu vyhrať raz, musí trikrát. Treba sa tlačiť do bránky, toto nie je čas na frajeriny, finty či góly do prázdnej bránky. Vyspelí hráči to síce vedia aj v play off, ale celé to treba zjednodušiť.

Škorvánek má fazónu, chytá ako o život, ale to sa môže za sekundu zmeniť. Jeden, dva upotené a rýchle góly a príde o sebavedomie. Michalovce sú disciplinované, Slovan teraz potrebuje – v úvodzovkách – krvavé oči. Nič iné ho už v tejto náročnej situácii nezachráni.

Jaroslav Janus Čítajte viac Janus vysvetľuje, prečo teraz reprezentáciu nerieši. Jeden futbalový brankár mu poriadne lezie na nervy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Zdeno Cíger