Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Chudobný Spiš žije hokejom. O eufóriu sa stará aj bratská dvojica

Jeho brat pripomína, že nie vždy to bolo rovnaké. Ešte nedávno sa Spišská potácala v nižších súťažiach a dôvera vo vedenie klubu bola na nízkej úrovni. Rapáčovci s kolegami odviedli kus práce, aby sa situácia zmenila.

„Spišská je odjakživa športové mesto. Ľudia tu hokej vždy milovali. Bohužiaľ, desať rokov sa tu nerobil dobre a veľa z nich na tento šport zanevrelo. Aj preto bolo na začiatku ťažké získať ich späť, naučiť ich, že hokej robíme transparentne, so srdcom a nie pre vlastné obohatenie. Máme kvalitu i výsledky, fanúšik logicky radšej príde na zápas, keď sa vyhráva,“ mieni.

Branislav Rapáč ako kapitán Spišskej Novej Vsi. Foto: TASR, Veronika Mihaliková
SR hokej extraliga Rapáč Spišská Banská Bystrica Branislav Rapáč ako kapitán Spišskej Novej Vsi.

V meste sú aj iné športové kluby, ktorým sa tiež darí. Basketbalisti Spišských Rytierov nedávno vyhrali základnú časť a sú najväčšími favoritmi na zisk titulu. Branislava Rapáča, veľkého fanúšika basketbalu, teší prajnosť medzi kolegami.

"Basketbal bol dlho v meste športom číslo jeden. Rytieri sa tešili zo zisku titulu i pohára, teraz sa vrátil tréner, ktorý to s klubom dokázal.

Majú dobre poskladané mužstvo, kvalitného kouča, držíme im palce. Sme tu na malom piesočku, na čo sa budeme hrať? Navzájom sa podporujeme a sme radi, keď ľudia prídu na hokej i basketbal," hovorí Branislav Rapáč.

Réway ako rozdielový hráč

Ako to je v domácej extralige zvykom, aj spišskonovoveský tím tvorí mix domácich hráčov a legionárov. Kapitán mužstva vraví, že v kabíne sa rozdiely mažú.

"Vytvoriť fungujúci celok nie je vždy ľahký proces. Každý hráč ma inú mentalitu, treba dbať na to, aby zapadol do tímu. S našimi legionármi to tak je.

Som tu dva roky, v 90 percentách prípadov boli zahraniční hráči prínosom nielen na ľade, ale aj do kolektívu. V súčasnej situácii sa svet viac spája, ako rozdeľuje. Drvivá väčšina chalanov v kabíne rozpráva po anglicky, takže s komunikáciou nie sú problémy," vraví.

Medzi vydarené akvizície patrí aj Martin Réway. Bývalý veľký talent, ktorý pre rôzne dôvody nenaplnil vysoké očakávania, ktoré mali od neho experti i fanúšikovia, sa na Spiši chytil a hrá ako v najlepších rokoch.

Mladší z Rapáčovcov si skromne pripisuje zásluhy na tom, že kapitán bronzovej dvadsiatky z juniorských MS 2015 oblieka dres s rysom na hrudi.

Martin Réway v drese HK GROTTO Spišská Nová Ves. Foto: TASR, Veronika Mihaliková
Réway hokej Martin Réway v drese HK GROTTO Spišská Nová Ves.

"Príchod Martina bola moja iniciatíva. Presviedčal som ho, aby prišiel a som rád, že sa to ukazuje ako správny krok. Keď je zdravotne v poriadku, netrápia ho obmedzenia a môže naplno trénovať, patrí medzi najlepších útočníkov v lige.

Ukazuje to aj na ľade, hoci proti Bystrici to má ťažšie, pretože obrana sa neho sústredí vo veľkom. Napriek tomu sa dokáže presadiť, vymyslí kreatívnu prihrávku či nečakanú kľučku. Stále je to geniálny rozdielový hráč," chváli spoluhráča.

Séria sa hrá vo vybičovanej atmosfére. Prvý duel nedohral najproduktívnejší hráč Bystrice Brandon Troock, ktorý po hrubom faule v podaní Anthonyho Nellisa utrpel otras mozgu.

Troock v druhom stretnutí nemohol nastúpiť a jeho spoluhráči sa viac ako na hokej sústredili na to, aby lídra pomstili. Bystrický tréner Doug Shedden označil taktiku za „oko za oko“. Kapitán Spišiakov vraví, že teraz sa obe mužstvá viac sústredia na hru.

slovan hokej ščerbak Čítajte viac Slovanista Ščerbak: Som hokejista z Ruska. Ďakujem Slovákom, že ma za to nesúdia

„Hokej sa zmenil. Agresívna fyzická hra už nie je cesta k úspechu. V dnešnej hre už bitkári a hráči im podobní nemajú miesto. Vo štvrtom útoku potrebujete hráčov, ktorí jazdia po ľade a odoberajú puky elitným formáciám súpera. Zároveň platí, že aj rozhodcovia majú prísnejší meter. Aj v našej sérii je to tak, že takmer každý tvrdší zákrok je faul,“ pripomína.

Bez ohľadu na výsledok štvrtkového zápasu sa bude v sobotu na ľade Spišskej hrať šiesty zápas série. Rapáčovci si zhodne želajú výhru i plný dom.

„Potrebujeme vyhrať štyri zápasy. Nezáleží na tom, či to bude už v sobotu alebo až v siedmom stretnutí. Celý rok sme na niečom pracovali a teraz to chceme premeniť na postup,“ vraví Branislav.

„Hráči majú vypísané prémie za postup do semifinále, finále i za zisk titulu. Aj preto je dôležité, aby ľudia chodili, aby sme mali potom z čoho prémie vyplatiť,“ dodáva veľavravne Richard.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #HK Spišská Nová Ves #Richard Rapáč #Branislav Rapáč