Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chudobný Spiš žije hokejom. O eufóriu sa stará aj bratská dvojica

Pred dvoma rokmi sa vrátili do extraligy ako nováčikovia, teraz bojujú o postup do semifinále play off. Hokejisti Spišskej Novej Vsi píšu netuctový príbeh, ktorý sa nemusí skončiť v úvodnom kole vyraďovačky.

23.03.2023 15:18
SR hokej Spišská Banská Bystrica Foto: ,
Vybičovaná séria. Zápasy medzi Banskou Bystricou a Spišskou Novou Vsou sú plné tvrdých osobných súbojov.
debata (2)

Spišiaci a Banskobystričania sú aktérmi zatiaľ najvyrovnanejšej štvrťfinálovej série. Pred štvrtkovým piatym stretnutím bol stav 2:2.

Ako sa provinčný klub s nevysokým rozpočtom dostal medzi „ťažké váhy“? Stojí za tým aj súrodenecká spolupráca dvoch rodákov zo Spiša.

Hokej si nemôžu dovoliť všetci

Jeden pôsobí ako generálny manažér klubu, druhý ako kapitán tímu. Aj Richard a Branislav Rapáčovci majú zásluhu na tom, že Nová Ves tento rok prekonala viacero klubových rekordov.

Výhra na ľade Bystrice v druhom stretnutí série bola vôbec prvá v play off v histórii klubu od jeho vzniku v roku 1932. Keď Spišiaci v pondelok vygumovali súpera 2:0 a vyrovnali stav série, išlo zas o prvý domáci triumf vo vyraďovačke po štvrťstoročí.

„Ďalším úspechom je piate miesto po základnej časti, tak vysoko sme ešte neboli. Päť rokov tvrdej práce sa oplatilo. Už nám to nikdy nikto nevezme, zostaneme zapísaní v klubovej histórii,“ vysvetľuje GM Spišiakov.

Bratská dvojica ťahá Spišiakov. Na snímke... Foto: TASR, František Iván
Rapáč Branislav Richard Bratská dvojica ťahá Spišiakov. Na snímke sprava generálny manažér Richard Rapáč a kapitán tímu Branislav Rapáč.

Jeho brat tvrdí, že na bilancovanie bude dosť času po skončení ročníka. „Dosiahli sme veľké veci, ale zrejme si ich naplno uvedomíme až po sezóne. Teraz sa sústredíme len na najbližší zápas. V hlave máme len to, že ho chceme vyhrať,“ vraví Branislav Rapáč.

Spiš je mimoriadne prajný región pre šport, horšie to už je s ekonomickou silou obyvateľov. Pozorný fanúšik si isto všimol rozdiely v návštevnosti. Zatiaľ čo na nedeľňajší tretí duel prišlo na štadión 4500 divákov, v pondelok to bolo o dvetisíc menej. Markantný rozdiel spôsobili predovšetkým dva faktory.

"Naši fanúšikovia samozrejme chodia do práce, navyše 50 percent z nich je z okolitých dedín, nie priamo z mesta. Plus, realita je taká, že nie všetci si môžu dovoliť prísť na zápas dva dni po sebe s celou rodinou.

Je to aj napriek tomu, že po celú sezónu sa snažíme dávať najlacnejšie vstupné, aj cenotvorba na play off bola férová. Žiaľ, žijeme v chudobnejšom kraji a nie všetci ľudia, ktorí milujú hokej, si ho môžu dovoliť," tvrdí starší zo súrodeneckej dvojice.

Na sociálnych sieťach sa niektorí priaznivci posťažovali na vedenie klubu, nepáčilo sa im navýšenie cien vstupeniek v play off. Podľa Richarda Rapáča ide o snahu vyhovieť obom stranám.

Jaroslav Janus Čítajte viac Janus vysvetľuje, prečo teraz reprezentáciu nerieši. Jeden futbalový brankár mu poriadne lezie na nervy

„Doba nie je jednoduchá, aj my musíme prežiť. Lístok na play off za päť eur je nereálny. Náš produkt má hodnotu. Počas sezóny sme mali veľa akcií, čo sa týka cien vstupeniek, dvojlístkov, detí zdarma a podobne. Snažíme sa nájsť zdravý kompromis, aby boli ľudia spokojní a my sme mohli fungovať,“ vraví.

Už vlani platilo, že aj Branislav obehával sponzorov a pomáhal bratovi pri zháňaní financií pre klub. Potešilo ho, že v tejto sezóne má viac času na hokej.

„S bratom to máme podelené. Keď sme tu pred dvoma rokmi začínali, nastavili sme úlohy. Veľmi nám pomohol príchod Rada Heizera, ktorý vykonáva funkciu športového manažéra. Od veľa vecí, ktoré som mal dovtedy na starosti, ma odbremenil. Teraz mám viac času sústrediť sa na tréningy a zápasy. Avšak zostávam aktívny aj mimo ľadu a zapájam sa do fungovania klubu,“ vraví 29-ročný útočník.

Prajní kolegovia

Novovešťania pracujú v odlišných podmienkach ako ich kolegovia z väčších klubov. Základom je rodinná atmosféra, blízke medziľudské vzťahy a vzájomná podpora.

„Celý klub funguje v rodinnom prostredí. Je postavený trochu inak ako väčšie a bohatšie kluby. Okolo organizácie pracuje úzky okruh ľudí, plus máme úžasnú podporu od fanúšikov. Celé mesto žije hokejom, hráči si tu užijú skutočne prajnú atmosféru,“ vraví kapitán tímu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #HK Spišská Nová Ves #Richard Rapáč #Branislav Rapáč