Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Toto nemôže byť nikdy v živote a nikde na svete trestné strieľanie, zúril tréner Slovana. Čo hovoria pravidlá?

Tretí štvrťfinálový zápas play off hokejovej extraligy medzi Michalovcami a bratislavským Slovanom sa skončil kontroverziou.

22.03.2023 10:06
Vadim Pereskokov Foto: ,
Vadim Pereskokov.
debata (19)

V predĺžení rozhodol samostatný nájazd Rusa Vadima Pereskokova. Michalovce napokon zdolali Slovan 3:2 a v sérii vedú 2:1 na zápasy. Celé Slovensko však rieši, či trest udelený proti úradujúcemu majstrovi bol na mieste.

Situácia bola nasledovná: Puk z hokejky michalovských hokejistov sa oblúkom ponad brankára Slovana dostával do bránky, pohotový Samuel Takáč to však všetko videl a bleskovo sa po ňom vrhol. Puk sa mu síce podarilo dostať spred bránkovej čiary, avšak posunul pritom samotnú bránku. 7

Hlavný rozhodca ihneď nariadil trestné strieľanie…

Situáciu si bol následne overiť pri videu, kontroloval, či puk predsa len neprešiel cez bránkovú čiaru. Nestalo sa a tak Michaovčan Pereskokov šiel na samostatný nájazd, ktorý efektne premenil.

Situácia vyvolala vášne, tréner Slovana Ján Pardavý sa veľmi hneval už na ľadovej ploche. Svoje si potom povedal aj na pozápasovej tlačovej konferencii. „Toto nemôže byť nikdy v živote a nikde na svete trestné strieľanie,“ zúril.

A aký je výklad pravidiel?

  • Pravidlo 173 – NARIADENIE TRESTNÉHO STRIEĽANIA/POSLEDNÉ DVE MINÚTY RIADNEHO HRACIEHO ČASU ALEBO PREDĹŽENIE
  • Ak hráč úmyselne posunie bránkovú konštrukciu z jej základnej polohy počas posledných dvoch minút riadneho hracieho času alebo kedykoľvek počas predĺženia, hlavný rozhodca nariadi proti tímu, ktorý sa previnil, trestné strieľanie.

Otázkou teda zostáva, či Takáč konal úmyselne… Z opakovaných záberov sa však zdá, že nie.

Jasný názor má na situáciu bývalý dlhoročný rozhodca, ktorý sa k prípadu vyjadril pre Športweb, ale neželal si, aby sme zverejnili jeho meno.

slovan hokej ščerbak Čítajte viac Slovanista Ščerbak: Som hokejista z Ruska. Ďakujem Slovákom, že ma za to nesúdia

"Trestné strieľanie bolo nariadené správne. Hráč Slovana konal s úmyslom hrať puk, ale jednoznačne posunul bránku. Navyše takéto situácie sa posudzujú prísnejšie, ak ide o záver riadneho hracieho času či predĺženie. To je v pravidlách jasne uvedené.

Poviem to jednoducho – ak by sa situácia stala v 55. minúte, hráč Slovana by dostal dvojminútový trest. Keďže však išlo o nadstavený čas, arbiter správne nariadil trestné strieľanie," uviedol bývalý extraligový rozhodca.

Nebola to prvá kontroverzia v tejto sérii. Videorozhodca úradoval aj v druhom zápase, v sobotu v Bratislave.

O góle Michaloviec v predĺžení tiež rozhodovalo video. Ale na dvakrát, čo tiež vzbudilo pochybnosti. V tomto prípade však bolo spravodlivosti učinené zadosť, gól platil a rozhodca rozhodol v súlade s pravidlami.

Slovan podal sťažnosť

Hokejový klub HC Slovan Bratislava v stredu doručil Komisii rozhodcov Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) oficiálny podnet so sťažnosťou na dvojicu hlavných arbitrov, ktorí mali podľa názoru klubu výraznou mierou ovplyvniť tretie stretnutie štvrťfinále play off.

„V predĺžení nariadil hlavný arbiter trestné strieľanie po obrannom zákroku Samuela Takáča, ktorý mal jasnú snahu odohrať puk, zamedziť mu, aby prešiel bránkovú čiaru a následne nekontrolovane a neúmyselne vrazil do konštrukcie brány, čím ju dostal zo svojej pozície. HC SLOVAN očakáva promptné vyjadrenie zo strany Komisie rozhodcov,“ píše sa v stanovisku klubu na facebooku.

Jaroslav Janus Čítajte viac Michalovce zvládli drámu so Slovanom a vedú sériu. Nitra po obrate znížila
19 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #HC Michalovce