Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Janus vysvetľuje, prečo teraz reprezentáciu nerieši. Jeden futbalový brankár mu poriadne lezie na nervy

V základnej časti hokejovej extraligy patril k najlepším brankárom. V play off má za úlohu dostať Košice tak ďaleko, ako sa len dá. Inými slovami: až k titulu. Jaroslav Janus (33) má na to bohaté skúsenosti.

21.03.2023 09:00
Jaroslav Janus Foto: ,
Brankár HC Košice Jaroslav Janus.
debata

„V zlomových situáciách cítim, že sme na tom mentálne aj fyzicky lepšie ako súperi,“ vravel rodák z Prešova pred dnešným 3. štvrťfinálovým zápasom s Nitrou.

Kedy naposledy ste si takto užívali hokej?

Možno v Litvínove, tam sme sa dostali aj do play off. Ale aby som bol s tímom na čele tabuľky, to sa mi veru už dlho nestalo. Vážim si, že môžem chytať za Košice. Posledné mesiace sa nám vydarili, hádam to takto vydrží až do konca.

Dá sa vôbec užiť si zápas play off?

Je to psychicky náročné, predovšetkým, keď sa rozhoduje v predĺžení. Ale na to sme predsa dreli celý rok. Zrazu chodia vo veľkých počtoch fanúšikovia, vládne super atmosféra, je to jednoducho odmena. Ide však ruka v ruke s veľkou zodpovednosťou.

Nosíte ju v hlave aj domov?

Tým, že je vyraďovacia časť, nevyhnete sa tomu. Hokej na vás odvšadiaľ „padá“, keď nehráme my, v telke vysielajú iné zápasy. Buď u nás alebo v Česku. Neustále sa to prelieva. Človek by rád na hokej nemyslel, ale stále oň zadrie. Cez víkend som si vravel, že konečne nemusím ísť na ľad a potom vám dieťa povie, že poďme. To sa nedá odmietnuť.

Máte za sebou štatisticky vydarenú základnú časť, Košice skvelý finiš. Nevraveli ste si, že takúto formu by sa patrilo pošetriť si na play off?

A čo je to tá forma (smiech)? Proti Nitre sme zvládli úvodné dva zápasy a chceme v tom pokračovať. Forma tu raz je, inokedy nie, vždy napokon rozhodne tímový výkon. Môže sa stať, že individuálne zlyhám, ale mužstvo ma podrží.

Chápem však, čo máte na mysli: vraví sa, že s formou je to ako na sínusoide, aj v Košiciach sme mali občasné výkyvy a môže sa to prihodiť aj v play off. Pravdou je, že ak sme na konci základnej časti boli na vrchole, tak teraz už musíme držať len rovnú čiaru.

Mimochodom, čo je to brankárska forma? Ste zrazu v bránke rýchlejší, obratnejší alebo sa len na vás lepí viac šťastia?

Uf, ak by som to vedel, tak ju mám stále. Je to ako guláš, je tam všetko, od sebavedomia celého tímu, vzťahov, aké sú v ňom, o tom, ako si rozumiete s druhým brankárom, s trénerom, ako vám to klape doma – faktorov je veľa. Mama mi vraví, že byť hokejovým brankárom znamená robiť individuálny šport a preto radšej na zápasy nechodí, ale ono to tak nie je. Veľa záleží od tímu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Jaroslav Janus