Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Slovanista Ščerbak: Som hokejista z Ruska. Ďakujem Slovákom, že ma za to nesúdia

Skórovať pri debute v profilige sa podarí len vyvoleným. Bol to veľký zážitok?

Ohromný. Montreal nastúpil proti Torontu, čo je najväčšie kanadské derby. Presadil som sa v presilovke a pomohol tímu k výhre 5:3. Ak Canadiens vyhrajú na ľade odvekého rivala, radosť z triumfu je dvojnásobná. Veľmi som si to užil.

Hoci viacerí vám predpovedali sľubnú kariéru v NHL, odohrali ste v nej napokon len 37 zápasov. Ak by ste mali šancu, urobili by ste niečo spätne inak?

Možno niektoré drobnosti, ale zásadné veci určite nie. Nič neľutujem. Mohol by som polemizovať, že niektoré záležitosti som v danom momente mohol urobiť inak, ale to by bolo zbytočné. Všetky veci sa dejú z určitého dôvodu. Netreba sa obzerať za minulosťou, radšej sa sústredím na prítomnosť.

Ako som povedal, som poctený, že som sa dostal do najlepšej ligy sveta a nastupoval som v nej proti top hráčom. Áno, možno som si želal, aby moje pôsobenie v NHL trvalo dlhšie, ale na konci dňa je jedno, či som odohral 30 alebo 300 zápasov. Viem, čím všetkým som si musel prejsť, aby som sa tam dostal. Bol to môj sen, dokázal som si ho splniť a na to som hrdý.

Nikita Ščerbak v drese Slovana. Foto: hcslovan.sk
ščerbak slovan hokej Nikita Ščerbak v drese Slovana.

Sú Canadiens ideálna organizácia pre mladých hráčov, akým je aj Juraj Slafkovský?

Ťažká otázka. Montreal je skvelý klub s výbornými podmienkami a kvalitnými trénermi. Náročné je prostredie, v ktorom klub funguje. Hokej je v meste náboženstvom, každý ho sleduje. Canadiens vyhrali 24-krát Stanleyho pohár, úspešná história na vás dýcha na každom metri. Hráči, mladí či skúsení, sú pod prísnym drobnohľadom fanúšikov i médií.

Ak hráte dobre, fajn, ale ak nie, každá vaša chyba sa niekoľkonásobne rozoberá. Je to skvelý klub, ale nie pre každého hokejistu. Kto chce uspieť v tíme Canadiens, musí sa vyrovnať s tlakom. Slafkovského nepoznám, ale počul som o ňom, že je šikovný chalan so správne nastavenou hlavou. Ak je to tak, môže sa v Montreale presadiť.

Vyrastali ste s Moskve, žili v Montreale i Banskej Bystrici. Ako sa vám i páči v Bratislave?

Zatiaľ sme veľmi spokojní. Je to pekné, živé mesto, ľudia sú stále v pohybe. Je tu teplejšie ako v Kanade, čo nám vyhovuje. Teším sa, kedy vaše hlavné mesto spoznám viac.

Vaša manželka pochádza z Montrealu, je aj ona hokejovou fanúšičkou? Vraví vám po zápasoch, čo ste mohli urobiť lepšie?

Nechcem vyzerať zahanbene, ale vlastne niet sa za čo hanbiť… Áno, sleduje hokej a občas má poznámky k tomu, ako hrám. Jej námietky sú väčšinou trefné a často má pravdu. Je mojou kritičkou i fanúšičkou zároveň.

Hokejista a trénerka: manželský pár Ščerbakovcov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Nikita Ščerbak a Laurie Ščerbaková. Toto je...

Nebudeme sa vás pýtať na vojnu na Ukrajine, ale predsa len – ste za to, aby ruskí a bieloruskí športovci štartovali na budúcoročnej olympiáde v Paríži?

Ťažko sa mi formulujú slová. Mám v hlave tisíc myšlienok, len ich správne zoradiť… Nikto si neželá vojnu, nikto nechce, aby umierali nevinní ľudia. Som z toho veľmi smutný, čo sa deje. Sú veci, ktoré sú väčšie a dôležitejšie ako šport. Na druhej strane, nie je to vojna športovcov, nemali by byť za to trestaní. Verím, že sa to celé čoskoro skončí a zavládne mier.

Zažili ste na Slovensku, že na vás niekto reagoval negatívne len preto, že ste Rus?

Vôbec. Som neskutočne vďačný, že tunajší ľudia ma neodsudzujú za to, odkiaľ pochádzam. Chalani v kabíne ma vrelo privítali a zobrali medzi seba. V Slovane nerobíme rozdiel, či je niekto Slovák, Rus alebo Kanaďan. Pracujeme na spoločnom cieli a urobíme všetko pre to, aby sa nám to podarilo.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #Nikita Ščerbak