Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Košice by nik nestavil päť korún. Slovanisti sa veľmi snažia, ale problém je niekde inde

Nezvyčajná vyrovnanosť hokejovej extraligy sľubuje dramatické divadlo v play off, na čo sa tešia predovšetkým fanúšikovia. Hráči a tréneri favoritov už menej - ľahko sa môže stať, že na ceste za majstrovskou trofejou príde k viacerým prekvapeniam. Myslí si to majster sveta Radoslav Hecl (48).

06.03.2023 16:52
Winter Games 2023, Slovan, Košice Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

„Uvidíme nečakané výsledky i mužstvo, ktoré môže byť čiernym koňom play off. Čaká nás napínavá vyraďovačka,“ vraví bývalý obranca, päťnásobný slovenský majster, ktorého priaznivci môžu vidieť aj v pozícii televízneho experta.

V pondelok ste oslávili meniny. Dostávate ešte hokejové darčeky?

To už nie. Ale dávam si ich sám. Občas si idem zahrať hokej s chalanmi, ktorých mám na starosti. Už dostávam skôr praktické darčeky, ktoré môžem využiť aj s rodinou.

Oslavujú sa meniny v hokejovej kabíne?

Ja som medzi takých hráčov nikdy nepatril. Som pozitívny človek, poteší ma, ak si niekto spomenie – úprimné prianie mi bohato stačí. Áno, guľaté narodeniny, ktoré sa aj mne blížia, oslávim vo väčšom štýle, ale meniny nie.

Záver základnej časti ponúkol drámu, akú sme nevideli už roky. Čo to spôsobilo?

Súhrn viacerých faktorov a zhoda okolností. Slovan i Zvolen nepotvrdili vedúce pozície, čo využili Košice a vďaka skvelému finišu uchmatli prvé miesto. Do posledného momentu sa rozhodovalo aj na opačnom konci tabuľky, veď Liptákom chýbal k postupu jediný gól.

Vyhrali Košice dlhodobú časť zaslúžene?

Ak sú prví v tabuľke, tak áno. Hoci po pokazenom vstupe do sezóny by nikto na ich nestavil ani päť korún. Nehrali dobre, ale postupom času sa zomkli, dali sa dokopy a je len poľutovaniahodné, že im to stačilo na triumf po základnej časti.

SR Nitra šport hokej TEL 44. kolo NRX Čítajte viac Bokroš si po trpkej výhre podal rozhodcov. Košičania jedným okom sledovali Slovan, ich gesto potešilo fanúšikov

Slovan dlho viedol tabuľku, ale záver nezvládol. Tréner Pardavý ponúkol funkciu, hovorilo sa o problémoch v kabíne. Majú belasí na to, aby v play off napravili pokazený dojem?

Rozuzlenie základnej časti určite neprispelo v bratislavskej kabíne k dobrej nálade. Slovan bol dlho v popredí, všetci očakávali, že Pašekov pohár opäť zostane v hlavnom meste. Treba sa zamyslieť, kde je problém. Najľahšie je vyhodiť trénera, ale nemyslím si, že tesne pred štartom play off je to dobrý nápad.

Pardavý sa počas sezóny sťažoval, že hráči si svojvoľne predĺžujú striedania. Svedčí to o nepohode v tíme?

To by som nepovedal. Na hráčoch Slovana je vidieť veľká snaha, ale problém je inde.

Kde?

Nefungujúca kombinačná hra. Medzery vidím v prechode zo stredného do útočného pásma. Sú to viacmenej prihrávky na náhodu. Slovanisti sú veľmi dobre silovo pripravení, ale absentujú rýchle a presné kombinácie. Belasý stroj sa zadrhol, ale nemusí to trvať dlho. Majster má kvalitu, hráčsku i trénerskú, aby krízu prekonal. Otázne je, či to stihne za pochodu.

V najlepšej desiatke kanadského bodovania je len jeden domáci hráč (Popradčan Tomáš Záborský na deviatom mieste). O čom to svedčí?

Z pohľadu slovenského hráča ma to veľmi mrzí. Je veľa tímov, ktoré ťahajú len legionári. Tu nastáva priestor na zamyslenie sa pre všetkých, ktorí pôsobia v slovenskom hokeji. Nebolo by dobré, aby sme dopadli ako Nemecko pred niekoľkými rokmi, kde v lige výrazne prevažovali legionári.

Musíme citlivo zhodnotiť stav našich hráčov, pretože pre nich to robíme. Výsledkom má byť kvalita slovenských hokejistov, nie legionárov. Máme veľa mladých, perspektívnych hráčov, len musia dostať šancu.

Ján Pardavý Čítajte viac Slovan v záverečnom kole zlyhal, Pohár Dušana Pašeka mu uchmatli Košice. Liptákom chýbal jediný gól

Menšie kluby kritizovali model s priamym zostupom do SHL. Podľa nich tým utrpeli aj mladí hráči, ktorí v tejto sezóne nedostávali toľko príležitostí, lebo sa bojovalo o každý bod. Súhlasíte?

Ak je to tak, model treba zmeniť. Uzamknúť ligu pre ekonomicky silné kluby, ktoré si môžu dovoliť zaplatiť kvalitného legionára a zároveň vytvoriť podmienky pre rast mladých domácich hráčov. Sú to citlivé otázky, ktoré sú na dlhšiu debatu.

Tak, ako sme vychovali napríklad Šimona Nemca, ktorý bol výrazným domácim produktom, ale aj Juraja Slafkovského, musíme nájsť a vychovať ďalších takýchto hráčov. Bez toho, aby mladí dostali šancu, o nich nebudeme vedieť.

Tipnete si víťaza play off a zloženie finále?

Odpoviem jednou vetou. Každý z kvarteta tímov, ktoré sa umiestnili na prvých štyroch miestach po základnej časti, má reálnu šancu na titul.

Načítavajú sa športové výsledky...
Zranený Juraj Slafkovský takto nabral "kilečká" Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Juraj Slafkovský pred ôsmimi mesiacmi a dnes....
3 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #HC Košice #Radoslav Hecl