Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liptovský Mikuláš, skandovali Košičania. Prešovčania pomenovali príčiny vypadnutia

Hokejisti HC Košice sú v závere základnej časti vo forme, ktorú pocítili aj hráči Spišskej Novej Vsi.

03.03.2023 23:00
SR Hokej Extraliga 43. kolo BBX Foto: ,
Zvolenčan Maroš Jedlička sa teší z gólu v sieti Prešova.
debata

Ani im sa nepodarilo skórovať na ľade košickej Steel arény, na ktorom „oceliari“ neinkasovali už v štyroch zápasoch po sebe. Napriek prehre 0:3 si odniesli definitívnu istotu historického úspechu, ktorým je postup do štvrťfinále play off Tipos extraligy.

Košičania zvíťazili v siedmom zápase po sebe a výborným finišom sa priblížili víťazstvu v základnej časti. O ňom sa rozhodne až v poslednom kole, keďže líder Slovan aj Košice majú zhodne po 93 bodov.

„Belasí“ mohli triumf v dlhodobej časti spečatiť už v piatok, ale na ľade Liptovského Mikuláša prehrali 1:3. Liptáci tak udržali v hre o Pohár Dušana Pašeka Košičanov.

SR Hokej Extraliga 43. kolo BBX Čítajte viac Liptáci sa po skalpe Slovana zachránili, zostúpi Prešov. Vyhrajú základnú časť Košice?

„Keď naši diváci začali v 2. tretine skandovať "Liptovský Mikuláš,“ tak som si myslel, že priebežne vedie. Sme radi, že sme Slovan bodovo dorovnali a posledný zápas rozhodne o všetkom," poznamenal útočník Košíc Marek Bartánus.

Spišiaci sa v prvej tretine dostali k viacerým presilovkám, k dispozícii mali aj početnú výhodu o dvoch hráčov, ale ani v nej neprekonali Jaroslava Janusa.

„Bola to pre nás veľmi ťažká prvá tretina. Bolo veľmi dôležité, že sme ju zvládli. Súper mal neskôr problém nájsť silu do ďalšieho priebehu zápasu, keď nevyužil presilovku o dvoch hráčov,“ zhodnotil tréner HC Košice Dan Ceman.

Podľa asistenta trénera Spišiakov Vladimíra Záborského rozhodla efektivita presiloviek.

„V prvej tretine sme mali možnosť hrať päť na tri, ale nezužitkovali sme to. Neskôr sme mali aj ďalšie presilovky, no ani z nich sme nič nevyťažili. Súper, naopak, áno. V záverečnej tretine sme ešte mali nejaké príležitosti, ale ani v nich sme neskórovali.“

Spišiaci sú pred posledným kolom základnej časti na 5. mieste a s určitosťou si zahrajú štvrťfinále play off.

Prešovčania mali hlavy dole, ťažko hľadali slová

Hokejisti Prešova opúšťajú najvyššiu hokejovú súťaž na Slovensku. V predposlednom 43. kole Tipos extraligy totiž nezvládli zápas vo Zvolene, kde ich domáci tím vyškolil a vyhral vysoko 7:0.

"Nálada je pochmúrna, všetci máme hlavy dole. Neviem ani opísať, ako sa cítim. Vedeli sme o čo sa hralo, no keď sme videli na tabuli, že Mikuláš vyhráva, tak nás to tiež psychicky zrážalo. Už ako sme dostali dva rýchle góly v piatej minúte, tak sme mali zviazané ruky, nohy a nič nám nešlo.

Hlavaj Slovan Čítajte aj Ideálny scenár? Zisk titulu so Slovanom a potom účasť na MS, praje si Hlavaj

Zvolenčania tam mali aj nejaké žŕdky, väčšie šance, nemôžem teda povedať, že čo strelili, tak to bol gól, ale napadalo im to proste do kuchyne. Neviem ani ako to hodnotiť a čo k tomu povedať. Je úplne jedno akým spôsobom sa prehralo, bohužiaľ," vyjadril sa po debakli vo Zvolene prešovský kapitán Eduard Šimun, pričom iba ťažko hodnotil sezónu po výslednej poslednej priečke:

„Pozitívom bolo, že sme sa dokázali vrátiť do hry o záchranu, aj keď tam bola značná bodová priepasť. Bojovali sme takmer do posledného kola. Mali sme to dokonca vo vlastných rukách. Negatívom je, že nám po prvej štvrtine súťaže začal unikať vlak a nestopli sme ho dostatočne skoro, aby sme s tým dokázali niečo urobiť.“

Prešovčania sa vo Zvolene snažili po prvej tretine niečo zmeniť. Do bránky poslali Rabčana miesto Bespalova, ale obraz hry sa obzvlášť nemenil.

A keď sa ani v tretej tretine za stavu 3:0 pre Zvolen nemenil rovnaký stav v Liptovskom Mikuláši, Prešovčania akoby v hlavách poľavili, čo bola voda na domáci mlyn.

Matt Murray Čítajte aj Dzurillov prasynovec si odkrútil debut v NHL. Na ľade súpera vychytal triumf

"Sme veľmi smutní, sklamaní. Je ťažké opísať pocity. Všetci teraz rozmýšľajú, že čo sa stalo. Možno si to niektorí ani neuvedomujú, niektorí však áno.

Bohužiaľ, takýto systém sa nastavil tento rok, že sa priamo vypadáva do nižšej ligy a tak sa stalo to, čo sme nechceli," začal hodnotenie prehry a vypadnutie zo súťaže asistent trénera Prešova Dušan Brincko, ktorý pomenoval aj príčiny napokon neúspešnej sezóny:

"Udialo sa dosť veľa vecí už na začiatku súťaže, potom sa menil tréner, zlepšili sme nejaké veci. Menili sa aj hráči, prišlo najmä k obmene cudzincov. Myslím si, že dnešný hokej je postavený na tom, aby viacerí hráči dávali góly, či sú to cudzinci alebo domáci hokejisti. V obrane sme určite vylepšili veci, dostávali sme menej gólov.

V závere extraligy sme hrali vyrovnané zápasy, bolo to o gól. Teraz posledné dva zápasy s takými súpermi ako sú Košice a Zvolen, ak ich rozbehnete a naštartujú sa, tak je veľmi ťažké ich zastaviť. Videli sme na chlapcoch, že sila, energia a taký duch opadol.

A to aj tým, že na tabuli videli stav z Liptovského Mikuláša. Už počas zápasu na nich doľahla únava z toho všetkého, čo sa dialo."

Prešov má najlepšieho strelca v Tipos extralige Maxa Gerlacha. Ukázalo sa, že jednotlivec tím nerobí.

„Ak má niekto štyri – päť gólov za sezónu, to je dosť málo. Ak by sme mali viac chlapcov s desiatimi gólmi, s dvadsiatimi bodmi, bolo by to iné. Na konci to bolo o jednej, dvoch päťkách, ostatní robili špinavú robotu. Veľká vďaka však patrí všetkým hráčom, aj keď to dopadlo ako to dopadlo,“ uzavrel Brincko.

Pred predposledným kolom ešte existovali výsledkové možnosti, ktoré by ich o pozíciu v prvej šestke mohli pripraviť, no napokon ju majú istú. Účasť v prvom kole play off je najväčší úspech v histórii klubu zo Spišskej Novej Vsi.

„Náš prvý cieľ je splnený a teraz sa môžeme čo najlepšie pripraviť na play off,“ konštatoval brankár Filip Surák, ktorý v zápase na košickom ľade nahradil Marcela Melicherčíka.

Slováci, ktorí vkročili do NHL priamo z extraligy Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
IVAN ČIERNIK
Dnes už 44-ročný niekdajší...
debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #HK Spišská Nová Ves