Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Valach: Praktiky ako v Slovane nie sú ani na Sibíri. Syn je väzňom vo svojom tele

Preto Krefeld či EBEL liga neprichádzali do úvahy?

Finančne to tam bolo lepšie ako na Slovensku, ale eurá vám nevynahradia čas s deťmi. Peniaze by sa mi zišli, ale zvykol som si za 2,5 roka na Slovane vidieť deti raz-dvakrát do týždňa. V Nemecku by som možno bol aj tri mesiace vkuse, to by nebolo dobré.

Aké sú synove vyhliadky do budúcnosti?

Nechcem to veľmi rozoberať, ale jeho stav je podľa odborníkov 90-percentné postihnutie. Neje, nesedí, Jerguško je ležiaci pacient. Prijíma potravu sám, takže nepotrebuje sondu a sám aj dýcha. Vidí a emočne by mal byť v poriadku.

Trpí formou mozgovej obrny, pri ktorej sú postihnuté všetky pohybové aparáty – teda končatiny, rozhádzané pohyby, nedrží rovnováhu, nie je vzpriamený. Skrátka má pohybové veci totálne naprd… Zlé je, že nekomunikuje. Mnohým veciam rozumie.

Juraj Valach Čítajte viac Krásne gesto. Slovan s Košicami odložili rivalitu, pomôžu Valachovi

Ako ste na to prišli?

Keď sa hnevá a povieme mu, aby prestal, tak sa upokojí. Ak mu povieme, že chceme spraviť to a to, tak sa upokojí a spraví to. Je uväznený vo svojom tele, ktoré ho neposlúcha. Mám závesné zariadenie, na ktoré si ho pripnem a imitujeme chôdzu po byte.

Tragédia toho celého je v tom, že veľmi chce a teší sa, ale telo mu to nedovolí. Je fajn, že vníma a je snaživý. Na druhej strane je to mrzuté, lebo s tým neurobíte nič. Nechcem byť skeptik a možno ma veľa ľudí za to bude nenávidieť, ale obrna nie je vyliečiteľná.

Stav pacienta sa môže zlepšiť, rapídne či menej. Nikdy sa však z dezolátneho stavu nestanú zdravé deti schopné chôdze. Videl som veľa príbehov, ale žiadny takýto.

V takýchto situáciách je dôležité prijať pravdu takú, aká je. Ako dlho vám to trvalo?

Fázy boli rôzne. Keď sa Jerguško narodil, viackrát odchádzal. Museli ho oživovať. Dlho bol na dýchacom prístroji. Zo začiatku mal vyhliadky, že to jedného dňa neprežije. Vtedy prišiel za mnou mladý lekár a povedal, že si svoj život ubojoval.

Valach Čítajte viac Keď mi zomierala žena, zrútil som sa. Syn nebude chodiť ani hovoriť

Toľkokrát bol už takmer preč, ale vždy sa vrátil. Mal veľkú silu. Keby som sa vtedy opustil a bol traumatizovaný, nijako mu nepomôžem. Nikto nechce mať choré dieťa.

Všetci chcú zdravie, aby jeho manželka či partnerka boli v poriadku. Také veci sa dejú a stalo sa to aj mne a môjmu synovi. Musím to akceptovať.

Dá sa s tým aj vyrovnať?

Nie, lebo celý život to budete brať ako krivdu. Musím sa s tým naučiť žiť. Treba brať veci s nadhľadom a hľadať riešenie, aby to bolo krajšie.

To je váš hlavný cieľ?

Chcem Jerguškovi zabezpečiť čo najkrajší život formou zážitkov. Ísť na výlet, byť s rodinou. Snažil som sa v dražbe získať peniaze na kúpu špeciálneho vozíka, aby sme mohli chodiť s ním aj Amálkou do prírody.

Nedá sa všetko, ale cesty na zlepšenie sa nájdu. To je môj hlavný cieľ do budúcnosti, aby mal ťažký život čo najviac spríjemnený.

Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Juraj Valach #HK Spišská Nová Ves