Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Valach: Praktiky ako v Slovane nie sú ani na Sibíri. Syn je väzňom vo svojom tele

Chýbala vám priamosť od vedenie klubu?

Ani dcéra nemá rada orieškovú zmrzlinu, tak jej ju nebudem kupovať a vezmem jej čokoládovú. Keď v Slovane nechceli Valacha, je to v poriadku. Mali povedať: Juraj, nemáme o teba záujem.

Ak si nájdeš nový klub, my ti zaželáme veľa šťastia a dovidenia. K tomu všetkému mám mimo hokeja nervy na dranc, lebo mám doma chorého chlapca.

Je pre vás hokej únikovou cestou?

Nechcem vyplakávať a robiť zo seba chudáka. Je množstvo rodinných tragédií, chorých detí, ktoré umierajú. Avšak, povedali ste to úplne presne. Keď sa mi v lete 2016 stali tieto veci (priateľka Simona zomrela pri pôrode dvojčiat, pozn.), hokej veľmi pomohol.

Rebríček klubov hokejovej extraligy podľa tržieb Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. MHk 32 Liptovský Mikuláš: 568 850 eur...

Vyvetral som si tam hlavu. Na ľade som vyhodil starosti a sústredil som sa na hru. Po tom všetkom som vyhral ocenenie pre najlepšieho obrancu v českej extralige. Vtedy ma hokej zachránil. Vrátil ma po psychickej stránke do normálnej hladiny a bol som schopný fungovať ďalej.

Živíte deti z hokejového platu?

Áno. Teraz, keď som sa vracal domov zo Slovana, bol som nervózny na deti aj rodičov. Odniesli si moju neistotu. Hokejista nemá zlú výplatu, ale rozprávkové to nie je. A čo sa týka potrieb postihnutého dieťaťa, na to je môj plat mizerný.

Bál som sa, či ma nebudú na Slovane sekírovať do konca sezóny. Ako si potom nájdem klub? Nebude to moja posledná sezóna? Nakoniec to dobre dopadlo.

Pomohla vám kabína zmieriť sa s neľahkým osudom?

Bola to terapia hokejom. Kabína je miesto, kde sú rôzne nemiestne či vulgárne vtipy. Častokrát prišli nechcene a potom si to hráči uvedomili, že to asi nebolo vhodné. Chalani mi chceli pomôcť. Nerýpali do mňa a nevypytovali sa ma zbytočnosti. Netrávil som čas sám, aj keď som tam nemal deti.

Hokejista Juraj Valach so synom Jergušom a... Foto: instagram.com
Juraj Valach Hokejista Juraj Valach so synom Jergušom a dcérou Amáliou.

Keď si plníte hokejové povinnosti, kto má deti v starostlivosti?

Moja mama býva u mňa a má ich v opatere. Otec pracuje a taktiež pomáha. Snažím sa dochádzať do Banskej Bystrice, keď sa dá.

Teraz zo Spišskej to mám kilometrovo bližšie ako z Bratislavy, ale záleží od dopravnej situácie na Donovaloch či Čertovici. Po konci sezóny v apríli či máji až do začiatku prípravy na nový ročník v auguste som otec na plný úväzok.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Juraj Valach #HK Spišská Nová Ves