Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Valach: Praktiky ako v Slovane nie sú ani na Sibíri. Syn je väzňom vo svojom tele

V závere prestupového obdobia vymenil Slovan Bratislava za Spišskú Novú Ves. Nepriateľské pohľady za klub, v ktorom panuje rodinná atmosféra. Juraj Valach si k nedávnym 34. narodeninám daroval novú hokejovú motiváciu.

04.02.2023 06:34
debata (27)

Pomáha mu zvládať najdôležitejší zápas v živote. Výchovu hendikepovaného syna Jerguša. „Nechcem byť skeptik a možno veľa ľudí ma za to bude nenávidieť, ale obrna nie je vyliečiteľná,“ povedal bývalý reprezentant v relácii TV Pravda – Fair Play.

Video

Reláciu si môžete vypočuť aj v podcastovej verzii

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Pomoc pre Jerguša Valacha

Na pomoc pre ťažko zdravotne postihnutého Jerguša Valacha vzniklo občianske združenie UGI, na ktorého účet (IBAN: SK1583300000002601920936) môžete prispieť priamo alebo dvomi percentami z dane.

Viac informáci nájdete na webovej stránke www.ozugi.sk.

Pri nedeľňajšom debute (v zápase proti Banskej Bystrici 3:4 pp) ste si pripísali gól a asistenciu. Potešilo po viac ako mesačnej hernej prestávke?

Hokej je aj o šťastí. Výkonnosť stopercentne nezaručuje góly a asistencie. Skôr som sa tam motal a získal body. Potešilo, ale som skôr defenzívny bek a moje úlohy sú na opačnom konci ihriska.

Prijatie bolo milé a priateľské zo všetkých strán – od manažéra, cez kabínu až po fanúšikov. Negatívom je iba to, že som mal hektický týždeň a všetko som si len nahádzal do jednej tašky. Ani neviem, čo som si vzal a čo nechal v Bratislave. Je to celkom komické.

Začiatku sú náročné, hokejové sťahovanie ste už zažili…

Viackrát v Česku – do Slavie, Komety Brno, Chomutova. Mal som partnerku Simonku, tá mi pomáhala, ale teraz som na to sám. Snažil som sa popri presunoch vidieť aj deti – Amálku a Jerguška a do toho ešte aj tréningy a zápasy. Som dosť v strese, ale sťahovanie sú vždy starosti.

Mali ste aj iné ponuky ako zo Spišskej?

Okrem nej sa ozvali aj z nemeckého Krefeldu, EBEL ligy, Košíc a Popradu. Zahraničné ponuky som odmietol. Mal by som to ďaleko na dochádzanie do Banskej Bystrice, kde bývajú deti s mojimi rodičmi.

Keby sa niečo dialo, sadnem do auta a za dve hodiny som pri nich. Vážim si korektné jednanie zo strany Spišskej. Bolo to rýchle a priame, nebolo nad čím špekulovať a podali sme si ruky.

Veľa sa hovorilo o predčasnom konci v Slovane. Prekvapilo vás to?

Stratil som mesiac kariéry, za Slovan som v tom čase nehral. Nemal som žiadne informácie, prečo to tak je, nikto so mnou nekomunikoval, boli na mňa nepríjemní.

Hokejista Juraj Valach so synom Jergušom a s... Foto: instagram.com
Juraj Valach Hokejista Juraj Valach so synom Jergušom a s dcérou Amáliou a trofejou pre extraligového majstra, ktorý získal so Slovanom.

V 25 zápasoch ste získali osem bodov, rovnaké číslo ste mali aj v tabuľke plusových a mínusových bodov. Prečo ste vypadli zo zostavy?

To nie je otázka na mňa. Klubu sa darilo, boli sme na čele extraligy. Ak tréneri a vedenie už od augusta prejavovali nespokojnosť, vnímal som, že som v prostredí, kde nemám čo robiť. Bol zranený švédsky obranca Carl Ackered. Myslím si, že ak by bol zdravý, zbavia sa ma hneď.

Ale aby sa v roku 2023 vynášali veci zo šatne a preraďovali hráča do juniorky, to sa nerobí hádam ani na Sibíri v Rusku. Som rád, že sa to skončilo. Ďalej to rozpitvávať nebudem. V Spišskej sa opäť môžem nadýchnuť.

Zažili ste už podobné zaobchádzanie v minulosti?

V Chomutove som prišiel o dvanásť tisíc eur. Ekonomicky to bolo divné, klub šiel do konkurzu. Ale aby niekto nechcel hráča a ponižoval ho juniorkou, to nie. Neviem, kto z toho čo má. Veď keď niekto niekoho nechce, môžeme sa dohodnúť.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Juraj Valach #HK Spišská Nová Ves