Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrboľatý ľad, mláky vody. Hokejovú oslavu nepokazilo ani počasie

Kvalitný hokej, zástupy fanúšikov a napokon aj umúdrené počasie. Akcia, ktorá si zaslúži pokračovanie.

16.01.2023 15:54
Slovan Harris Pollock Košice Foto: ,
Brant Harris (Slovan) a Brett Pollock (Košice) bojujú o puk počas zápasu Slovan Bratislava - HC Košice pod holým nebom na ploche Národného futbalového štadióna v rámci podujatia Kaufland Winter Games 2023.
debata

Hokejové Winter Games pod holým nebom naplnili očakávania. Hoci tempo zápasov miestami pripomínalo „rybníkový“ hokej tak, ako si ho pamätáme, všetci zúčastnení sa dobre zabávali.

„Presne o to išlo – aby mali všetci dobrý pocit. V náročných podmienkach sme urobili podujatie, ktoré sa ľuďom páčilo. Stretli sa tu rodiny, priatelia, známi. Všetci sa bavili hokejom,“ pochvaľoval si zápasy na Tehelnom poli hlavný organizátor akcie Marián Bezák.

Neistota pred derby

Bývalý československý reprezentant bol v nedeľu na roztrhanie. Najskôr nastúpil v drese „starých pánov“ Slovana v súboji proti Sparte (4:4) a potom nervózne sledoval predpovede meteorológov.

Slovan, Košice Čítajte viac Nebo sa zmilovalo. Slovan - Košice bola veľká hokejová paráda

Hodinu pred začiatkom zápasu Slovan – Košice, ktorým hokejový sviatok pod hviezdami vyvrcholil, nebolo isté, či sa vôbec bude hrať.

Bratislavou sa prehnal hustý dážď a ľadová plocha bola plná vody, na klzisku sa tvorili mláky. „To nech si radšej zahrajú vodné pólo,“ žartoval fanúšik s belasým šálom Slovana.

Vďaka obrovskej snahe organizátorov sa napokon začiatok derby posunul len o tridsať minút.

Hoci v prvej tretine hráči oboch tímov bojovali viac s podmienkami ako proti sebe, počasie sa napokon umúdrilo a fanúšikovia si užili aj vydarené hokejové akcie. Vedenia sa ujali hostia z Košíc, ale Slovan predviedol víťazný obrat a triumfoval 3:1.

„Začiatok bol ťažký. Úvodné buly sa posúvalo, nervozita rástla. Podmienky boli v prvej tretine katastrofálne. Ľad bol hrbolatý, puk skákal, inokedy len tak zastal v mláke. Potom sa počasie našťastie umúdrilo a všetci sme si mohli zápas užiť,“ usmieval sa po zápase Samuel Takáč.

Bronzový medailista z pekinskej olympiády mal leví podiel na výhre Slovana, ktorý sa po trojbodovom zásahu dostal na čelo tabuľky. Podieľal sa na všetkých troch góloch – prvý pripravil pre Milana Kytnára, zvyšné strelil sám.

Samuel Takáč v národnom drese. Foto: MARK CRISTINO / EPA / Profimedia
663660637 Samuel Takáč v národnom drese.

Pri víťaznom góle profitoval z výbornej práce Michala Sersena. Autor dvoch asistencií po zápase žiaril spokojnosťou.

„Úžasná akcia. Počasie sa nás napokon usmialo a mohli sme hrať. Som vďačný, že som sa mohol takéhoto niečoho zúčastniť. Celý víkend bol veľmi vydarený, organizátori si zaslúžia pochvalu,“ vravel.

Viac ako vlastné gólové asistencie ho zaujímal konečný výsledok. Priznal, že na hokej aj na chvíľu zabudol – keď zaplnený štadión zaspieval „všetko najlepšie“ Michalovi Sersenovi juniorovi. Prvorodený syn kapitána Slovana v deň derby oslavoval 12. narodeniny a organizátori si pre neho pripravili prekvapenie.

„Určite to bol pre neho obrovský zážitok. Ďakujem fanúšikom, ktorí sa pripojili ku gratuláciám. Bol som nadšený,“ vravel aj za syna, ktorý počas zápasu pomáhal s úpravou ľadu.

Kanaďan sa dočkal v Slovane

Hoci prehrali, spokojnosť s podujatím vyjadrili aj Košičania. Mrzelo ich, že nevyužili náskok z prvej tretiny, ktoré im zabezpečil gól Denisa Paršina. Doplatili na chyby v druhej dvadsaťminútovke, ktoré Slovan nemilosrdne trestal.

Winter Games 2023, Slovan, Košice Čítajte viac Môj dom, môj hrad. Slovan na Tehelnom poli pred 14-tisíc divákmi zdolal Košice

Marek Bartánus si zahral už na druhom Winter Classic v kariére. V roku 2019 na banskobystrických Štiavničkách vládlo podobne daždivé počasie.

„Áno, podmienky boli porovnateľné, tiež vtedy pršalo. Ale na Slovane je väčší štadión, mohlo doraziť viac ľudí. Napokon aj prišli a boli skvelí. Fanúšikovia vytvorili výbornú atmosféru, zaslúžia si pochvalu. Škoda, že sme našich nepotešili výhrou,“ smútil Bartánus.

V hľadisku na Tehelnom poli nechýbali ani jeho blízki. Rodinná atmosféra, ktorá sprevádzala celý hokejový víkend, sa mu pozdávala.

„Sú to vydarené podujatia. Divákov zabaví nielen hokej, ale aj sprievodné podujatia či koncerty. Organizátori si zaslúžia pochvalu za skvelú propagáciu hokeja,“ vyjadril sa skúsený košický útočník.

Zatiaľ čo pre väčšinu hráčov išlo o premiéru pod holým nebom, pre Jareda Coreaua to nebolo nič nové. Kanadský brankár Slovana prízvukoval spoluhráčom, aby si užili aj daždivé počasie. Lebo ako dodal s úsmevom – vždy môže byť aj horšie.

Hokejisti Třinca na začiatku Winter Games 2023.... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Třinec, Kometa Brno Hokejisti Třinca na začiatku Winter Games 2023. Oproti tribúna, na ktorej boli fanúšikovia Brna.

„Na prvom takom zápase som bol náhradník a mrzlo tak silno, že človek bol rád, že sa mohol aspoň trochu zahriať,“ smial sa Coreau.

„Druhý Winter Classic bol špeciálny, nastúpil som v NHL za Detroit proti Torontu, ale prehrali sme po predĺžení. Musel som prísť do Slovana, aby som pod hviezdami vyhral. Podarilo sa, som rád, že sme s chalanmi potešili fanúšikov.“

V maske gólmana sa mu hralo lepšie ako kolegom v poli, no tiež mu prekážal nerovný ľad.

„Ale napokon to nebolo také zlé. Myslím, že chalani predo mnou to mali s plexisklom na helme náročnejšie. Ľad nebol ideálny, ale postupne sa jeho kvalita zlepšila,“ dodal Coreau.

Splnený sen

Jedným z motívov Winter Games bolo aj dodatočné oslávenie storočnice hokejového Slovana, keďže lanské oslavy narušila pandémia. Pri tejto príležitosti pricestoval z USA do Bratislavy Václav Nedomanský.

Trenčania prišli do Bratislavy v maskáčoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Trenčiansky  Róbert Döme v maskáčovej bunde na...

Jedna z najväčších postáv československého hokeja a legenda Slovana hodila v nedeľu slávnostné buly.

„V stredu o jednej v noci som stál uprostred ľadovej plochy a sníval so zavretými očami. Predstavoval som si, že o pár dní prídu tisíce ľudí a vytvoria skvelú atmosféru. Dnes môžem povedať, že želanie sa mi splnilo,“ vravel Bezák s úľavou a spokojnosťou v hlase.

Snahu organizovať ďalšie ročníky prejavil už skôr. Winter Games 2023 mu ukázali, že ľudia majú o takýto štýl zábavy záujem.

"Radi by sme položili základný kameň určitej tradície. Je to však veľmi náročné. Išli sme do rizika, pretože sú veci, ktoré neviete ovplyvniť – predovšetkým počasie.

Ale keď som videl úsmevy na tvárach a nadšenie dospelých i detských divákov, povedal som si, že to stálo za to. Verím, že sa dočkáme podobných akcií aj v budúcnosti," zaželal si hlavný organizátor.

Vrchol víkendu. Slovan - Košice bola parádna šou Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Nástup Košičanov na zápas pod holým nebom na...
debata chyba
Viac na túto tému: #slovan #Košice #hokej #Winter Games 2023