Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nech si každý povie, čo chce. Sme slobodný národ, vraví Réway

Vraví sa, že v živote neexistujú záruky. V hokeji je to podobné. Automaticky úspešnú kariéru nezaručí šikovnému mladíkovi vydarený draft NHL, ani zisk medaily na juniorskom šampionáte.

10.01.2023 11:14
Réway hokej Foto: ,
Martin Réway v drese HK GROTTO Spišská Nová Ves.
debata (3)

Martin Réway vie o tom svoje. Nevysokého útočníka od začiatku pôsobenia v mládežníckych kategóriách považovali za generačný talent. Vinou viacerých okolností však potenciál nenaplnil.

„Hokej ma stále baví, inak by som nehral. Ľudia rýchlo vynášajú súdy, ale nepoznajú všetky okolnosti. Žijeme v spoločnosti, v ktorej si každý môže myslieť, čo chce. Nikoho neodsudzujem,“ vraví rodák z Prahy, ktorý zažíva vydarený návrat na domáce klziská.

Obrovský skok

Názory na jeho hokejovú cestu sa rôznia. Niektorí tvrdia, že za nesplnené plány o veľkej kariére si môže sám. Že v príprave a tréningoch nedokázal vyjsť z komfortnej zóny, že nemal správnu morálku.

SR Zvolen šport hokej TEL 27. kolo Košice BBX Čítajte viac Desaťgólová prestrelka vo Zvolene. Spišiaci poriadne potrápili Slovan

Viacerí však zabúdajú, že bojoval so zdravotnými problémami, pre ktoré niektorí hráči museli predčasne ukončiť kariéru.

Na jeseň 2016 sa miesto odletu do prípravného kempu v zámorí ocitol na jednotke intenzívnej starostlivosti so zápalom srdcového svalu. Nasledovala zdĺhavá liečba, pre ktorú vynechal celú sezónu.

„Dovtedy som si hokej užíval. Nepríjemnosti so srdcom všetko zmenili. Ale cítim, že môj stav sa zlepšuje. Aktuálna sezóna je prvou po dlhšom čase, keď som na ľade sám sebou. Nie som pripravený na sto percent, ale takých osemdesiat áno. Pre mňa je to obrovský skok,“ vysvetľuje čoskoro 28-ročný forvard.

Kritikov, ktorí mu pripomínajú nenaplnené ambície, ignoruje. Tvrdí, že ak niekto vyhľadáva negatíva, chybu si vždy nájde.

Martin Réway na snímke z roku 2015. Foto: SITA/AP, Jozef Jakubèo
Martin Réway Martin Réway na snímke z roku 2015.

"Nečítam komentáre na sociálnych sieťach, ani články v novinách. Pozriem si hokej naživo, v televízii či na webe, ale to je všetko. Keď som bol mladší, veľmi som to riešil, chcel som sa zapáčiť každému.

Časom zistíte, že sa nedá vyhovieť všetkým. Je ľahké kritizovať, ale títo ľudia nerozhodujú o tom, kde budem hrať, akú dostanem minutáž. To je už len na mne a na to sa sústredím," zdôrazňuje.

Aktuálnu sezónu začal v druhej nemeckej lige. V drese Freiburgu mal viac ako bod na zápas, napriek tomu sa rozhodol pre zmenu. Do tímu ho zlanárila Spišská Nová Ves.

"V Nemecku bolo fajn, ale prehrávali sme veľa zápasov. Necítil som od vedenia klubu či trénerov, že to chcú zmeniť. Mrzelo ma to, ubíjalo.

Mal som možnosť v januári odísť, a keď sa ozvala Spišská, využil som šancu na odchod do lepšej súťaže," opisuje okolnosti návratu na Slovensko, kde naposledy pôsobil v Košiciach v sezóne 2020/2021.

Slafkovský Čítajte viac Slafkovský: O reprezentovaní Slovenska nepadlo v Montreale ani slovo

Rodinné prostredie

Hoci na ľade nevyniká ako v čase, keď bol kapitánom bronzovej dvadsiatky na MSJ 2015, šikovné ruky a vysoké hokejové IQ mu zostali. V novom pôsobisku stihol odohrať tri zápasy, v každom bodoval.

Aktivitou hýril aj na ľade Slovana, ktorý sa so Spišiakmi poriadne vytrápil a vyhral tesne 4:3.

„Od tretej tretiny sme boli lepším mužstvom. Rozhodli presilovky. Slovan ich má fantastické, čo sa opäť ukázalo. Stále si zvykám na nový systém, v Nemecku sa hralo inak. S tímom som absolvoval len tretí zápas. Verím, že sa budem zlepšovať,“ želá si.

Najslávnejšie hokejové rodiny Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
BRATIA ESPOSITOVCI
Tony Esposito (1969-70 -...

Fanúšikovia čakajú od hráča, ktorý počas kariéry pôsobil v Sparte Praha či vo švajčiarskom Fribourgu, predovšetkým góly a asistencie. Réway však aj na Slovane, kde v minulosti krátko pôsobil, ukázal, že sa nebojí ani čiernej defenzívnej práce.

„Úlohu budem mať takú, akú mi určia tréneri. Chýba nám niekoľko zranených hráčov, keď sa vrátia, sila tímu stúpne. Máme dobré presilovky, ale chceme ich ešte zlepšiť, rovnako aj hru v obrane,“ mieni.

Spišská je pre neho po Slovane a Košiciach treťou extraligovou zastávkou. Hoci provinčná organizácia neponúka rovnaké podmienky ako tradičné „veľkokluby“, zatiaľ je v novom tíme spokojný.

„Rodinné prostredie v Spišskej sa mi páči. Máme veľa domácich hráčov, ktorí tvoria hlavnú partiu a starajú sa o dobrú atmosféru v kabíne. Legionári tiež dobre zapadli do mužstva. Všetci sme na rovnakej vlne,“ pochvaľuje si.

Slafkovskému verí

Často ho porovnávajú s Jurajom Slafkovským – Réway bol veľkým talentom pred dekádou, 18-ročný Košičan je ním teraz. Oboch do NHL draftoval Montreal Canadiens.

„Juraj je neskutočne vyspelý a fyzicky na sto percent pripravený hrať v NHL. Dôležité bude, ako sa vyrovná s tlakom, ale podľa toho, ako ho poznám, nemal by to byť problém. Pokiaľ dostane dôveru a kvalitných spoluhráčov, bude excelovať,“ verí mladšiemu krajanovi.

Rebríček klubov hokejovej extraligy podľa tržieb Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. MHk 32 Liptovský Mikuláš: 568 850 eur...

Standings provided by SofaScore LiveScore
3 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #Martin Reway