Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pod Zoborom sa iskrilo. Už sa nebojuje iba na ľade, vzduchom lietal Šatan

Bolo pár hodín pred začiatkom štvtého finále, prví fanúšikovia už stáli pod nitrianskym hradom v šóre pred vstupom do haly.

28.04.2022 12:58
Nitra, Slovan Foto: ,
Fanúšikovia Nitry pred štvrtým finálovým zápasom proti Slovanu.
debata

A na sociálnych sieťach sa objavil status domáceho klubu: „Nitra podala podnet na Ligovú Radu na prešetrenie neoprávneného štartu Rastislava Gašpara a kontumáciu zápasu Nitra – Slovan, hraného dňa 26.4.2022. Bližšie vysvetlenie zverejníme neskôr. Momentálne sa už sústredíme na zápas číslo 4.“

Informácia, ktorá okrem iného mala vniesť do kabíny súpera nepokoj. Slovan tvrdí, že všetko je v poriadku, že jeho útočník Gašpar mal výnimku a po zotavení sa – s povolením kompetentných – mohol predtým nastúpiť aj za B-tím.

Stredajšia zápasová predohra však symbolicky naznačila: vo finále ide do tuhého! Odteraz sa bojuje aj nehokejovými prostriedkami.

Zbraň – lapačka

Ak sa deň predtým hral na nitrianskom ľade skôr džentlmenský hokej, v ktorom bolo v polovici druhej tretiny prakticky všetko jasné, vo štvrtom finále sa poriadne zaiskrilo. Boli to hokejisti Slovana, ktorí nemali deň – napokon, na trestnej lavici sedeli až deväťkrát.

„Začali sme vylúčením, dostali sme gól a poznačilo to celý zápas,“ hodnotil ich kapitán Michal Sersen. „Vyhral lepší. Nitra nás k ničomu poriadnemu nepustila. Nechali sme sa vyprovokovať a robili hlúpe fauly,“ pridal sa skúsený Samuel Takáč.

Tomáš Hrnka Čítajte viac Slovan to má doma vo vlastných rukách? Kdeže, je to naopak

Predovšetkým v druhej a tretej tretine to začalo v Nitra aréne vrieť. Po tvrdých súbojoch museli neraz rozhodcovia „skočiť“ medzi dvoch hráčov, verbálny súboj viedli aj obe striedačky. „Mohli by rešpektovať hokejistov na ľade a nevykrikovať po nich. Dosť, že to robia ľudia na tribúnach,“ sťažoval sa tréner Slovana Andrej Podkonický na nitrianskeho asistenta Tomáša Chrenka.

Lavína emócií sa pred plným hľadiskom už zastaviť nedala. Do seba sa pustili Múčka s Yoganom. Bitka to bola rýchla, no publikum viac nepotrebovalo. Predovšetkým, keď ho pri odchode do šatne hecovali obaja aktéri.

Aj keď o výsledku už bolo rozhodnuté, aj posledné sekundy naznačovali, že sa k niečomu schyľuje. Konflikt napokon – paralelne so zvukom klaksónu – vyvolal brankár Slovana Clint Windsor. Najprv nezmyselne osekával svojou hrubou hokejkou cloniaceho útočníka pred ním, následne použil lapačku ako zbraň.

Keď Andrej Holešinský zavítal so šrámom na tvári medzi novinárov, bolo zrejmé, koho to trafil.

„Snažil som sa ísť po odrazený puk, zrazu som dostal krosček a od brankára lapačkou. Stáva sa, je to play off, sú tam emócie,“ nepriamo ospravedlňoval skrat gólmana. Tomu však jeden úder nestačil a na Holešinského sa doslova vrhol. Hneď vedľa si niečo dohovárali Krivošík s Bellušom. „Niečo som počul. Belluš sa chcel tradične biť. Celé to bolo komické,“ glosoval Holešinský.

Nitra, Slovan Čítajte viac Kontroverzia na striedačke, bitky v závere. Nitra nedopriala Slovanu mečbal

O pár hodín Nitra zverejnila video z incidentu na sociálnych sieťach. Akoby sa bojovalo v celom priestore – aj v tom virtuálnom.

Škvrnou, aj keď v návale emócií azda nepostrehnuteľnou, boli malí chlapci, ktorí počas zápasu zbierali ľadovú drť z hracej plochy. Pozápasové scény za bránkou Slovana sledovali priamo na ľade. Strhnúť sa nechalo aj publikum – vulgárnymi prívlastkami pre Slovan.

O Šatanovi?

Víťaz sa po zápase tradične raduje. V nitrianskej kabíne dlhé minúty vyhrávala hudba, dokonca sa tam vraj aj tancovalo. Pravda, s výnimkou brankára Matta O'Connora, tesne pred koncom sa zranil a skončil s barlami. V Bratislave s najväčšou pravdepodobnosťou nenastúpi.

Pár desiatok metrov odtiaľ bolo hrobové ticho. „Teraz musíme doma vyhrať. Potrebujeme opäť dobrý výkon,“ dvíhal zvesené slovanistické hlavy Podkonický, ktorý sa nakoniec ešte vrátil k tomu, čo celému zápasu predchádzalo. K nitrianskej sťažnosti.

Štvrté finále Nitra - Slovan v obrazoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovanista Daniel Gachulinec v páde, vpravo...

„To je len vyplakávanie. My to máme zo zväzu odobrené, tak neviem, o čom sa bavíme. Je to len boj pánov Kováčika a Chrenka proti zväzu, teda partia, ktorá chce zosadiť Mira Šatana z postu prezidenta,“ hneval sa.

Je 2:2 na zápasy, cynik by povedal, že doteraz sa hralo zbytočne, lebo dnes sa začína odznova. Teraz už nie na štyri, ale na dva víťazné duely. Isté je, že odteraz nás čaká „horúcejšia“ časť finále.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #HK Nitra