Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Valábik: Hokejový svet je iný. Do strely sa hodíte, pod auto nie

Od hokeja k hokeju, z ľadu na televíznu obrazovku. Olympiáda, vyvrcholenie hokejovej extraligy, príprava na svetový šampionát a neskôr aj samotné podujatie v Helsinkách. Všetky podujatia sprevádzajú odborné postrehy Borisa Valábika (36).

26.04.2022 08:30
SR hokej TEL finále 1 Slovan Nitra BAX Foto: ,
Ivan Švarný (Nitra) a Adam Lukošík (Slovan) v prvom finálovom stretnutí extraligy.
debata (1)

„V pondelok i v utorok budem celý deň natáčať. Ozvem sa vám radšej v nedeľu večer, keď sa budem presúvať autom,“ odpísal bývalý obranca, keď sme s ním dohadovali rozhovor pred dnešným tretím finálovým zápasom medzi Nitrou a Slovanom.

Máte to poriadne nabité…

Veru. Ale zistil som, že aj ja som jeden z tých, ktorí to potrebujú.

Zostáva vám nejaký voľný čas?

Keď to porovnám s rokmi počas kariéry, mám ho menej. Tréningy aj s cestou domov trvali štyri hodiny, zápasy s ranným rozkorčuľovaním o niečo viac. Dnes, keď mám natáčací deň, tak som v jednom kole od rána do večera.

nitra, slovan Čítajte viac ONLINE: Slovan umlčal Nitru. Vedie 2:1 na zápasy

Ale chvalabohu za to, lebo od leta až do olympiády som nerobil nič. Prvé dva týždne som to považoval za príjemný oddych a potom som zrazu začal sám sebe liezť na nervy. Ale aspoň som videl vyrastať dcérku.

Boli úvodné dva zápasy hodné finále extraligy?

Jednoznačne áno. Ale to isté sa dá povedať už aj o semifinálových sériách. Či Košice – Slovan alebo Nitra – Zvolen boli niečo ako predčasné finále. Malo to náboj. Bežnému človeku, ktorý v play off nikdy nehral, to vysvetlíte len ťažko, ale táto fáza je naozaj veľmi výnimočná. Aj tímy ju inak berú. Na ľade nenájdete hráča, ktorý by to len tak odkorčuľoval a povedal si, že na tom nezáleží.

Na finále play off vidíme aj nezvyčajne veľa šancí…

Presne tak. Slovan aj Nitra obľubujú ofenzívny hokej, na súperovu obranu vytvárajú tlak, ktorá potom robí chyby. Defenzívnejšie mužstvá sa pred vlastným brankárom mýlia menej. Predovšetkým Nitra je však stavaná na to, aby sa hnala dopredu a dávala góly. Aj obrancov má veľmi ofenzívnych, vzadu im to občas ale škrípe.

Slovan má v defenzíve navrch, kreativita je zasa nitrianskym tromfom. Málokto tuší, čo sa jej hráči práve chystajú urobiť. Majú veľkú voľnosť.

SR Bratislava hokej TEL finále 2 Slovan Nitra BAX Čítajte viac Heroický výkon, znie z Nitry. Slovanistov vystrašili zranenia

Nastupovali by ste za tohto stavu na tretí zápas radšej ako hráč Nitry alebo Slovana?

To je zákerná otázka. (úsmev) Ale keďže sa ide do Nitry, asi by som si vybral jej dres. Poviem vám, tam bude peklo. Na konci kariéry, keď sa každý hráč bude obzerať za tým, čo dosiahol, tak si povie, že toto bolo skvelé a stálo to za to. Ja som si však užíval takúto atmosféru aj ako hosťujúci hráč.

Dokonca aj keď na mňa bučali – v tej chvíli som vedel, že svoju robotu defenzívneho beka si robím dobre. Ja som vlastne musel byť ten, ktorého cudzie publikum neznáša.

Atmosféru v Nitre všetci chvália, no nie je to zároveň aj medvedia služba? Nepodľahnú jej hráči?

Môže sa to stať. Ale väčšina ju aj tak nevníma, ani to, čo sa skanduje. Iba samotnú energiu. Každý, kto bol na štadióne, a odmyslí si konkrétne výkriky a cíti len hluk, pochopí, čo prežíva hokejista. Je to emócia, z ktorej ťaží. V poloprázdnej aréne by to bolo akiste horšie. Cítili by ste, že niekomu na tom záleží? Že mesto žije hokejom? To, čo vytvoria diváci, je na tom malom mieste tá najdôležitejšia vec na svete. Viete, čo je na tom najhoršie?

Vravte…

Pády! Keď hráč spraví pred takto oddaným obecenstvom chybu, má pocit, že absolútne zlyhal. Že nič horšie na svete sa už nemôže stať. Z toho sa dostáva ťažko. Predovšetkým brankári to majú náročné.

Prvý finálový zápas Slovan - Nitra v obrazoch Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Slovana v úvodnom finálovom zápase...

Iskrí to na ľade, už aj v hľadisku registrujeme náznaky konfliktov. Nehrozí vyhrotený zvyšok finále?

Je to vybičované, ale určite nie tak, že by sa malo hrať zákerne. Mužstvá to zatiaľ majú pod kontrolou. Žiaľ, dnes, keď hráč zhodí rukavice, dostáva automaticky trest do konca zápasu. Žiaľ vravím preto, že takáto férovka neraz dokáže z hokejistov dostať veľa emócií.

Občas je dobrým ventilom. Potom hráči nemajú chuť sekať ani pichať hokejkou. Vždy je úprimnejšie, keď sa dvaja chlapi férovo pobijú, ako keď používajú hokejku ako zbraň. Z mojej skúsenosti: bitkári nikdy neboli tí, ktorí hrali zákerne, skôr naopak.

Kto je teraz v lepšom mentálnom rozpoložení?

Ťažko povedať, je to 1:1. Nitra síce vyhrala v Bratislave, ale doma ani zďaleka nie je bezchybná. Všetci hráči budú pod ohromným tlakom, nikto nechce spraviť chybu, ktorá o mnohom rozhodne. Toto chlapcom nezávidím.

Slovan trinásť sekúnd pred koncom druhého zápasu vyrovnal a poslal zápas do predĺženia. Mohol byť práve toto kľúčový moment série?

Poviem to takto: Ak by Slovan viedol už 2:0 na zápasy, Nitra by to mala sakramentsky náročné. Netvrdím, že by to bola bezvýchodisková situácia, ale určite by sme sa dnes rozprávali o úplne inej sérii.

Slovan odohral záver duelu skvele, aj v predĺžení bol jednoznačne lepší, ale neodpustím si podotknúť, že nitrianska obetavosť je neuveriteľná. V minulosti som už veľakrát videl, že nakoniec uspel nie lepší tím – a na papieri to je jednoznačne Slovan – ale často ten, kto sa viac obetuje. To, čo ukazuje Nitra, môže ísť do hokejových skrípt pre mladých hráčov. Stojí to však veľa fyzických síl, sám som zvedavý, či to mužstvo vydrží. Ak áno, potom má nemalú šancu uspieť.

SR Bratislava hokej TEL finále 2 Slovan Nitra BAX Čítajte viac Je vyrovnané! Nitra rozuzlila veľkú drámu v predĺžení

Väčšiu ako Slovan?

To netvrdím. Bratislavčania zahrali doma skvele, z desiatich takýchto zápasov by v deviatich uspeli. V sobotu to bol práve ten desiaty. Nitriansky brankár Honzík pochytal množstvo šancí, bol to jeho jednoznačne najlepší zápas v play off. Ale vieme, akí sú nitrianski brankári – po fantastickom výkone dokážu vyhorieť. Aj preto sa mi ťažko odhaduje ďalší vývoj série.

Kto je mužom doterajšieho finále?

Veľa ľudí by vám asi povedalo, že Samuel Buček z Nitry. Ten chalan to naozaj vie, ale ja ako defenzívny obranca by som stál asi na špičkách, keby bol Samo na ľade. Poznáme jeho silné stránky i slabiny. Mne sa však páči jeho spoluhráč Tomáš Hrnka.

Na ľade robí všetko, hrá do tela, vie vybojovať puk vo vlastnom pásme, ide pred súperovu bránku, dáva góly, hrá presilovky i oslabenia. Je to kompletný útočník a keby som bol s ním v päťke, bol by som pokojný.

Šimon Nemec po sobotňajšom zápase slovanistom odkázal, že v Nitre sa majú čoho obávať. Je to psychologická voj­na?

Je tam veľa emócií. Videli ste Willieho Raskoba ako dlhé sekundy po víťaznom góle provokoval bratislavské publikum? Nuž, ak na vás bučí desaťtisíc divákov celý zápas a vy ho potom rozhodnete, je pochopiteľné, že si to užívate. Jediné, čo sa mi nepáči – a to nie je len problém slovenskej extraligy – že k hráčom sa publikum správa ako v cirkuse. Dokonca ani tam sa po zvieratách nehádžu veci.

SR hokej TEL finále 1 Slovan Nitra BAX Čítajte viac Realita po finále? Trojdňové oslavy i nahnevané manželky

Napríklad ako sa to stalo naposledy v Prahe. Potom sa všetci čudujú, že emócia sa prenesie z hľadiska aj na ľad. Veď hráč má na vzplanutie väčšie právo ako divák. A čo sa týka Šimona Nemca, viem, že v minulosti sa mu kadečo vyčítalo, aj David Skokan z Popradu po ňom chcel viac pokory. Ale!

Hovorte…

Chcem, aby boli Šimon alebo Juraj Slafkovský či Filip Mešár takíto arogantní a sebavedomí aj naďalej. Slovákom to spravidla chýbalo a dosť sme na to doplácali. Lebo ak sa v zámorí chlapec nepochváli sám, nikto iný to zaňho neurobí.

Spoluhráči určite nie, ťažko ich tam niekto potľapká po pleci. Ak budú hrať dobre, tréner povie, „oukej, si konkurencia pre druhých“, ale ak sa niečo pokazí, príde tvrdá kritika. My podobné vyhlásenia berieme príliš osobne, myslíme si, že chlapci sú arogantní a nevďační, no toto je šport. Bez sebavedomia to nejde.

Aj to z neho robí výnimočného hráča?

Na ľade som sa pobil, ale nerobím to mimo neho, hádzal som sa do striel súpera, ale dnes pod auto neskáčem. Je to iný svet a tí chlapci v ňom budú nasledujúce roky žiť. Potrebujú byť arogantní a musia sa o seba postarať. To, že Nemec rozdá pár krosčekov a nenechá sa osekávať, veď to je veľká vec.

haščák nemec hokej finále Slovan Nitra Čítajte viac Nie je ľahké, keď je proti vám 10-tisíc slovanistov. Umlčali sme ich

Chápem, že pre matadora na druhej strane je veľmi frustrujúce, keď nejaký mladík do neho skáče, ale ja chcem, aby Šimon takýto bol. Nemôže predsa ukázať, že sa bojí. Žiaľ, nás takto vychovávali, počúvali sme len, aby sme zbytočne nevytŕčali a neviem čo ešte, starý dobrý komunizmus. Svet sa však nekončí na Slovensku. Ani títo chalani nechcú zostať hrať na Slovensku, tak ich neučme slovenským neduhom, ktoré ich vo svete pohryzú do zadku.

Znamená to, že Nemec je pripravený aj na tie najväčšie zápasy?

Na NHL to ešte zďaleka nie. Toto je vec, ktorá mu pomôže. Šimon sa musí ešte veľa učiť, predovšetkým v defenzívnej práci. Robí veľa skvelých vecí, také, ktoré nenadrilujete. Práve preto sa skautom páči. Hrať poriadnu obranu sa dá naučiť, ale časovanie, rozohrávka, sebavedomie sú jeho bonusom. Nemec nemôže hrať na istotu, on je dobrý, keď niečo vymyslí. S ofenzívou prídu aj chyby, musí ich len minimalizovať. V Amerike mu ukážu cestu, ako na to.

Boli by ste vo finále radšej v koži mladého Nemca, či skúseného Sersena?

Určite radšej v tej Šimonovej. A Mišo Sersen by vám určite povedal to isté. (smiech) Skúsení hráči sú predsa len hokejovo viac unavení, aj regenerácia trvá dlhšie. Napokon, ktorý zo slovenských hokejistov by nemenil s Nemcom? Všetko má pred sebou, pod výstrojom ukrýva enormný talent. Verím, že bude hviezda. Má na to všetky predpoklady. Skauti, ktorí do toho vidia, nám to o pár mesiacov vysvetlia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Boris Valábik #HK Nitra #Michal Sersen #Šimon Nemec