Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mužstvo je vždy iné. Nitriansky fanúšik zostáva rovnako skvelý

Majstrovský titul získal ako hráč, teraz ho má na dosah ako asistent trénera. Nitrianska legenda Dušan Milo (49) sa teší z postupu HK do boja o zlato.

19.04.2022 16:02
Nitra, Zvolen Foto: , ,
Hokejisti Nitry s fanúšikmi sa tešia z postupu do extraligového finále.
debata

Hokejisti spod Zobora zdolali v semifinále obhajcu trofeje zo Zvolena 4:2 na zápasy a vyzvú úspešnejšieho z dvojice Slovan – Košice.

Čo bol zlomový moment série proti Zvolenu?

Piaty zápas na ľade súpera, v ktorom sme urobili dôležitý krok k finále. Viedli sme 2:0, ale do druhej tretiny sme išli v oslabení. Ubránili sme ho a kontrovali ďalšími dvoma gólmi. Domáci ešte zabojovali, ale my sme si víťazstvo udržali. Náskok 3:2 sme doma potvrdili rozhodujúcim triumfom.

Vraví sa, že útok vyhráva zápasy, ale obrana tituly. Bude sa Nitra držať ofenzívneho poňatia hry aj vo finále?

Určite. Veľa toho meniť nemôžeme a ani nechceme. Budeme hrať to, čo doteraz, snahou bude ešte viac zlepšiť obranu. Ale platí, že našou poznávacou črtou zostane útočná sila.

Popradu ste pustili doma dva zápasy, Zvolenu jeden. Uspejete vo vlastných podmienkach v závere sezóny?

Domáci ľad nám trochu zväzuje ruky, chalani sú pod tlakom. Aj v základnej časti sme boli úspešnejší vonku, hrali sme uvoľnenejšie. Diváci sa nám snažia pomôcť, nie vždy to vyjde. Chceme vyhrať všetky domáce zápasy a potešiť ich. Plná hala prináša veľa emócií, ale nezaručuje automatický úspech.

SR Hokej TEL 1/2 extraliga play off 6. Nitra Zvolen Čítajte aj Zvolen titul neobháji. Prvý finalista je spod Zobora

Čo hráčom zväzuje ruky?

Mužstvo nie je také skúsené na play off. Máme borcov ako Mezei, Švarný, Pupák a ďalších, ale polovica tímu vo vyraďovačke ešte nehrala. Vidím to ako jeden z faktorov. Nevadí, učíme sa. Mladíci získajú skúsenosti, aké je to v play off.

Zvládnu finálový tlak?

Uvidíme. Odohrajú minimálne štyri zápasy pred vypredanými halami, viacerí prvýkrát v živote. Nemáme taký rozpočet, aby sme si kúpili hotových hráčov, ktorí už play off skúsili. Je to menšie mínus, ale ideme takouto cestou a pôjdeme po nej aj naďalej.

Koho by ste chceli do boja o zlato?

Ak by to boli Košice, začínali by sme doma. V základnej časti sa nám proti nim darilo. Ale je to lotéria. Nezáleží, koho dostaneme. Ani pred štartom play sme si nevyberali súpera. Mohli sme dostať dva-tri tímy, napokon to bol Poprad. Je to niečo, čo neovplyvníme.

Viacerí sa vám čudovali, že ste počas série proti Zvolenu uvoľnili pre potrebu osemnástky Nemca so Sýkorom. Bol to risk?

Určite. Chalani odohrali veľa zápasov za pár dní, mohli byť unavení, či zraniť sa. Ale chceli sme pomôcť reprezentácii. Zápas s Nórskom bol dôležitý, bolo potrebné vyhrať. Vedenie sa dohodlo so zväzom, hráči súhlasili. Pomohli, osemnástka postúpila. Všetko dobre dopadlo.

Hráči si pochvaľujú atmosféru v klube. Vnímajú to rovnako aj tréneri?

Áno. Sme rodinný klub, väzby nie sú len na profesionálnej úrovni. Manažér Tomáš Chrenko má veľmi dobrý vzťah s každým hráčom. Aj my tréneri fungujeme s nimi bez problémov. Dobrý kolektív je veľké plus.

Samuel Buček nastrieľal už viac ako 50 gólov, len Žigmund Pálffy ich dal za sezónu viac. Ako vnímate jeho progres?

Veľa záleží na skúsenostiach. Samo sa učí, pracuje na sebe. Ak niekto na sebe maká a má talent, skôr či neskôr sa úspechy dostavia. Verím, že nezíde z vybratej cesty a aktuálna fazóna mu zostane. Či už v Nitre, alebo vo väčšom klube.

Matt MacKenzie Allan McPherson Čítajte aj Rybička i technický gól. Najproduktívnejší Košičan vyrovnal sériu so Slovanom

Semifinále ovplyvnili diskutabilné rozhodnutia arbitrov. Neobávate sa toho aj v boji o zlato?

Každý by bol najradšej, keby verdikt platil bez debaty. Ale na to máme arbitrov a ich rozhodnutie musíme rešpektovať. Situácia nie je ideálna, chýba mi lepšia komunikácia medzi zúčastnenými stranami. Zlepšovanie práce rozhodcov je niečo, na čom treba v budúcnosti pracovať.

Súhlasili by ste s finálovým nasadením zahraničných arbitrov?

Nechajme si našich, ale nech nemajú zlé dni. (smiech) Nikde nie je napísané, že rozhodcovia zo zahraničia sú lepší ako domáci. Aj oni sú len ľudia, robia svoju prácu čo najlepšie. Verím, že vo finále bude sporných momentov čo najmenej.

Pred šiestimi rokmi ste priviedli Nitru k titulu ako kapitán, teraz vás čaká finále. Ktoré emócie boli silnejšie?

Sú veľmi odlišné. Tréner môže usmerniť, finalizácia pokynov je však výhradne na hráčovi. Na ľade sa to viac prežíva. Je aj rozdiel medzi kolektívom v šatni a realizačným tímom. Bolo by skvelé zopakovať titul. Ak by sa mi to podarilo aj ako trénerovi, bolo by to niečo špeciálne.

Ktorá cesta do finále bola zložitejšia?

Každé play off je náročné. Ľahké zápasy neexistujú, počíta sa každý bod. S Popradom sme hrali sedem zápasov, so Zvolenom šesť. S vyraďovačkou pred šiestimi rokmi sa to nedá porovnať.

Máte titul majstra sveta, hrali ste v elitných súťažiach, Nitre ste oddaný 11 rokov. Dokáže vás stále nadchnúť atmosféra, ktorú vedia vytvoriť nitrianski fanúšikovia?

Vždy je to zážitok, niečo jedinečné. Moment, ktorý sa neopakuje. Mení sa zloženie mužstva, inak prebieha sezóna. Ale fanúšikovská podpora zostáva skvelá. Je to niečo, pre čo človek robí hokej. Zápasy play off, nadšení ľudia na tribúnach, atmosféra nabitá emóciami. Taký má byť vrchol sezóny.

Finále sa začína v piatok. Stihnú si hráči oddýchnuť?

V utorok sme mali voľno, od stredy trénujeme. Spoznáme súpera a začneme sa na neho pripravovať. Priestor na veľkých oddych nie je.

Dostalo by mužstvo finančný bonus za zisk titulu?

To nie je otázka pre mňa. Dám vám číslo na vedenie klubu.

Nitrianske tromfy: ráznosť i nezastaviteľný Buček

Pre niekoho až príliš suverénne.

Nitra v súboji dvoch ofenzívne ladených mužstiev vybojovala finále a zahrá si o druhý titul v klubovej histórii. Zvolenčania zlato z vlaňajška neobhája a hoci neboli slabším tímom, sezóna sa pre nich končí.

Zhodnotili sme štyri kľúčové faktory semifinálovej série, ktoré rozhodli o postupe mužstva spod Zobora.

Získané momentum

Nitrania zabrali vtedy, keď to bolo najviac potrebné. Po štyroch vyrovnaných dueloch ovládli piaty súboj vo Zvolene, ktorý rozhodol o vývoji série. V 22. minúte viedli 4:0 a vedenie si postrážili. Následne doma predviedli jeden z najlepších defenzívnych výkonov v sezóne a majstra udržali na jednom góle. Ak bude hrať Nitra podobne ako na Veľkonočný pondelok, jej finálového súpera čaká ťažká práca.

Legionári v bránke

Brankári sú v play off často rozhodujúcim faktorom. Zvolenský Robin Rahm žiaril v minuloročných vyraďovacích bojoch a doviedol HKM k zisku titulu. Teraz však v kľúčovom momente zlyhal. V piatom zápase dostal rýchlo tri góly a striedal ho Trenčan.

Brankár Nitry Matthew O'Connor zasahuje... Foto: TASR, Ján Krošlák
SR Hokej TEL Semifinále Zápas Druhý BBX Brankár Nitry Matthew O'Connor zasahuje pred Zvolenčanom Radovanom Pulišom, ktorého sa snaží zastaviť Branislav Mezei.

Hoci Švéd sa rehabilitoval a pondelkovým výkonom opäť dokázal, že patrí medzi najlepších brankárov v extralige, na výhru to nestačilo. Nitriansky O'Connor bol v šiestom zápase ešte lepší, najmä v prvej tretine predviedol kľúčové zákroky. Celkovo sa Kanaďan dostal úspešnosťou zásahov v semifinále cez 93 percent. Rahmovi sa séria nevydarila, inkasoval až 17 gólov.

Raketa Buček

Má za sebou fantastickú základnú časť a nespomalil ani v play off. Samuel Buček nastrieľal v tejto sezóne už 51 gólov, z toho 10 v play off. Rekord legendárneho Žigmunda Pálffyho, ktorý neohrozene kraľuje rebríčku so 64 presnými zásahmi v jednom ročníku, zrejme neprekoná, ale platí, že je v skvelej forme.

Samuel Buček (v popredí). Foto: TASR, Henrich Mišovič
Buček hokej Samuel Buček (v popredí).

Rýchlonohý útočník mal proti Zvolenu bilanciu 3 góly, 5 asistencií a vo finále bude patriť medzi najsledovanejších hráčov. Isto neujde pozornosti Miroslava Šatana a Craiga Ramsayho, ktorí hľadajú strelcov pre májové MS vo Fínsku. Pre porovnanie, dosiaľ druhým najlepším strelcom v jednom ročníku bol Martin Bartek, ktorý strelil 46 gólov v sezóne 2003/2004.

Viac lídrov

Nitra sa počas celej série mohla spoľahnúť na produkciu viacerých hráčov. Bučekovi výborne sekundovali štvorgóloví Krivošík a Hrnka. Pridal aj sa supertalent Nemec, ktorý má v play off už 10 kanadských bodov. Zvolen ťahali Saracino s Leskinenom, ale zostali osamotení. Chýbali aj góly Slovákov, neskóroval Puliš, Zuzin či Viedenský trafili len raz.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #HK Nitra #Dušan Milo