Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan to má ťažšie ako Košice. Všade sa naň prídu vykričať

Tú situáciu pozná z oboch strán. Vie, aké to je hrať za Košice i za Slovan. Michel Miklík (39) sa pred desiatimi rokmi v drese východniarov prizeral gólu, ktorý rozhodol veľkú finálovú sériu. Po nej Slovan oslavoval titul a následne odišiel do KHL. A bývalý hokejový reprezentant s ním.

06.04.2022 17:29
Michel Miklík Foto: ,
Michel Miklík v drese Slovana a Košíc.
debata

„Aj keby sa našiel niekto, kto by mi to vyčítal, mal som v tom jasno. Bola to obrovská príležitosť,“ spomína si šikovný útočník, ktorý dohráva kariéru v druholigovej Trnave.

Je iné hrať za Košice proti Slovanu a za Slovan proti Košiciam?

(úsmev) Ťažká otázka, ale nepoviem zrejme nič bombastické. Je to veľmi podobné. Sú to popredné kluby, väčšinou sa hrá pred plnými tribúnami, ide o prestíž. Samozrejme, tie duely sú vybičovanejšie ako proti komukoľvek inému. Či už v základnej časti alebo v play off. Slovan – Košice, to je klasika, ktorú som mal vždy rád. Každý hokejista sa teší, keď to na štadióne poriadne žije.

Kde sa viac oslavuje víťazstvo a kde viac bolí prehra?

Keď Košice zdolajú Slovan, vždy to je veľká vec. Ale zásadný rozdiel nie je ani tam. Musím však povedať, že Bratislavčania to majú v slovenskej lige oveľa ťažšie. Kam prídu, tam sa na nich chcú vytiahnuť. Všade sa idú ľudia na ich klub vykričať. Košice sú tiež pojem, ale keď sú v Trenčíne, Nitre či vo Zvolene, nevzbudia také silné vášne.

Na ktorý duel Košíc so Slovanom spomínate najradšej?

Za Košice som odohral štyri sezóny a veľa dôvodov na radosť som nemal. Proti Slovanu sme prehrali dve finálové série v siedmom zápase. V tej prvej sme vyrovnali z 0:3 na 3:3, no posledný duel sme nezvládli. Ešte horšie sa skončil ročník 2011/2012, tam rozhodol gól v predĺžení siedmeho zápasu. Dokážete si asi predstaviť, ako sme sa vtedy v Košiciach cítili. Následne Slovan odišiel do KHL. A ja s ním.

HOKEJ-TE: Nitra - Poprad holešinský Čítajte viac Nemec bez pokory? Na veku nezáleží, dôležitá je túžba vyhrať

Richard Kapuš povedal, že to boli zápasy, v ktorých emócie prebíjali rozum… Pristihli ste sa niekedy v takomto stave?

Nemyslím si. Skôr som si tie zápasy užíval. Väčšinou som poznal chlapcov aj na opačnej strane, rivalita tam bola, stretnutia to boli hektické, ale neprekračovalo to zdravú mieru. Nenávisť medzi nami nebola. Skôr prirodzená rivalita, napokon, boli to dva najlepšie a najslávnejšie klu­by.

Cítili ste sa po štyroch sezónach v Košiciach už trošku aj ako východniar?

Bolo mi tam dobre, ale pochádzam z Piešťan, východniar sa zo mňa nestal. Rád však spomínam na zápasy v Steel aréne.

Okrem tých finálových proti Slovanu…

Veru. Úplne presne si pamätám aj na ten nešťastný siedmy, v ktorom rozhodol Libor Hudáček.

Musel tam byť ohromný tlak, aby ste Slovan vyprevadili do KHL bez titulu…

Zdá sa mi, že v tom čase jeho odchod zo Slovenska ešte nebol istý. Veľa sa o tom hovorilo, ale oficiálne to nebolo. Ale lepšiu rozlúčku s extraligou si Slovan nemohol priať, to je pravda.

Ako sa prestupuje z Košíc do Bratislavy?

Žiadne haló okolo toho nebolo. Predsa len, neprestupoval som v rámci slovenskej súťaže, Slovan sa vybral inou cestou a azda aj preto bol môj odchod všeobecne akceptovaný. Bral som to ako veľký posun v kariére, hádam to každý pochopil. Aj keby sa našiel niekto, kto by mi to vyčítal, mal som v tom úplne jasno. Vnímal som to ako obrovskú príležitosť.

Radosť Nitry v 7. zápase štvrťfinále play off proti Popradu. Čítajte viac Nitra je posledným semifinalistom. Séria snov, Slovan - Košice, je realitou

Potvrdilo sa to?

Pravdaže. Bol to veľký skok. Pri všetkej úcte k našej domácej súťaži, nemôžeme porovnávať extraligu s KHL.

Ale zápasy, ktoré by priniesli toľko emócií, ako derby s Košicami, tam asi neboli…

Ale čoby nie. Prvá sezóna bola úžasná. Najlepšia, akú som kedy v kariére zažil. V Bratislave bol neskutočný ošiaľ, každý zápas bol vypredaný a počas nich šla hala spadnúť. Užíval som si to. Na to sa nedá zabudnúť.

Slovan však mal potom veľké problémy. S odstupom času – urobil klub dobre, že z extraligy odišiel?

Asi áno. Spočiatku to bolo nastavené veľmi dobre, v kabíne sme boli prevažne Slováci. Naozaj veľmi solídny tím. Dostali sme sa dokonca do play off. To bol – vzhľadom na možnosti ruských súperov – veľký úspech.

Pozriete si semifinálovú sériu medzi Slovanom a Košicami?

Určite. Veď Košice sú v semifinále po dlhých rokoch, možno sa na nejaký zápas vyberiem aj do Bratislavy. Akiste to bude mať opäť poriadne grády.

Máte dnes k niektorému z klubov bližšie?

Momentálne k Slovanu. Mám tam niekoľko dobrých kamarátov, poznám nejedného chlapca v tíme. Celkom intenzívne komunikujem s Marcelom Haščákom.

Favorit je zrejmý, ale platia papierové predpoklady aj pre play off?

Videl som zopár zápasov Slovana, má taký kvalitný a široký káder, že by mal postúpiť do finále. V minulosti sa však udiali aj väčšie prekvapenia. Kadečo sa môže stať, Košice určite nie sú bez šance.

Tie majú za sebou dlhšiu štvrťfinálovú sériu. Nebude to ich výhoda?

Nemyslím si to. Slovan nemá žiadnych benjamínkov, sú to veľmi skúsení hráči a aj s dlhším prestojom si poradia. Budú však pod väčším tlakom, najmä v prvom domácom zápase. Ak ho prehrajú Košice, nič sa nedeje, pre Slovan by to bolo horšie.

Buček hokej Čítajte viac Dozrel som. Pred play off opäť vytiahnem Jágrovu vestu

Ak by mala séria vyvrcholiť opäť v predĺžení siedmeho zápasu, ktorému z hráčov by ste dopriali víťazný gól?

Haščákovi. Ak má niekto streliť veľký gól, potom nech je to veľký kanonier.

Bude podľa vás Slovan novým majstrom?

Domnievam sa, že áno. Vo finále zrejme vyzve Zvolen. Bude to repete lanského semifinále. Tentoraz však 4:2 vyhrá Slovan (úsmev).

V júli oslávite okrúhlych 40 rokov. Hokej vás stále viac baví ako bolí?

V druholigovej Trnave sa zišla výborná partia a aj keď som kdesi vzadu mal myšlienky na koniec kariéry, rozhodol som sa, že aspoň jednu sezónu ešte potiahnem. Zatiaľ ma hokej viac baví, pokiaľ ráno nevstávam celý „dolámaný“, tak je to dobré. Ešte niečo odohrám.

Uvidíme Trnavu niekedy v najvyššej súťaži, ako futbalový Spartak?

Je to len otázka financií. Ja však dúfam, že do ďalšieho ročníka zložíme tím, ktorý bude bojovať o špicu. To by mohol byť azda ten prvý krôčik.

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #HC Košice #Michel Miklík