Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vypredaná hala? Takú som na Slovensku ešte nevidel

Otočiť play off sériu z 0:3 na zápasy je v profesionálnom športe unikát. Podľa štatistík sa tak udeje len v troch percentách prípadov.

29.03.2022 16:49
SR Hokej TEL 1/4 4. zápas Košice Michalovce... Foto: ,
Tréner Michaloviec Tomek Valtonen vo 4. zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipos extraligy HC Košice - HK Dukla Ingema Michalovce v Košiciach.
debata (12)

Hokejisti Michaloviec urobili prvý krok, aby toto číslo o niečo navýšili. V Košiciach triumfovali v pondelok presvedčivo 6:2 a vynútili si pokračovanie štvrťfinálovej sé­rie.

„Jednu prekážku sme zdolali, zostávajú nám ešte tri,“ upozorňuje fínsky tréner Dukly Tomek Valtonen.

Potrebovali hráči pred kľúčovým duelom extra motiváciu?

Nie. Uvedomovali si situáciu, ani jeden nechcel ukončiť sezónu tak skoro. Play off je ako najdôležitejšia časť sezóny samo o sebe dostatočnou motiváciou.

Dali ste dôraz aj na mentálnu prípravu?

Pracujeme na nej celú sezónu. Je to proces, ktorý sa začína už na začiatku ročníka. Po tejto stránke sme dobre pripravení. Play off nie je nič špeciálne, stále ide len o hokej. Chalani vedia, ako k zápasom pristupovať.

Čo rozhodlo o tom, že séria sa vráti na váš ľad?

Matematika je jednoduchá. V prvých troch zápasoch sme dali len tri góly, v pondelok sme sa presadili šesťkrát. To bol hlavný rozdiel.

Vytvorili sme si rovnaký počet príležitostí, ale tentoraz z toho boli konečne aj góly. Predtým sme mali problém prekonať košického brankára Košarišťana. V pondelok si však hráči dokázali, že aj on je iba človek.

Čo ste zmenili v porovnaní s predchádzajúcimi zápasmi?

Takmer nič. Aj v zápasoch predtým sme hrali dobre, ale chýbali nám góly. Chalani sa zomkli, prelomenie streleckej smoly prišlo v správny čas. Tím si zaslúži pochvalu za to, ako sa vyrovnal s hrozbou prípadného konca sezóny. Ukázali sme, že vieme hrať aj pod tlakom.

Zmeny predsa len nejaké boli, poprehadzovali ste zloženie útokov. Malo to pozitívny efekt?

Dá sa povedať, že áno, ale to nebol rozhodujúci faktor nášho víťazstva. Nemôžem si dovoliť robiť veľké zmeny, pretože na to nemám dostatok hráčov.

Prakticky od polovice sezóny hráme na tri útoky. Prospelo by nám, ak by sme mali o piatich hráčov viac. Širší káder zvyšuje konkurenciu v tíme, lepšie sa trénuje. S tým však už nič nenarobíme. Hráme so zostavou, ktorú máme k dispozícii.

SR hohej TEL extraliga Mešár Čítajte viac Mešár zariadil vyrovnanie série. Michalovce naložili Košiciam

Mali ste výhrady voči výkonom hráčov v prvých troch dueloch?

S výnimkou toho, že sme nestrieľali góly, nie. Chalani odvádzajú na ľade všetko, čo je v ich silách. Bojujú, nechávajú na ľade srdiečko.

Nesimulujú, po bodyčekoch sa rýchlo postavia na ľad a opäť naháňajú puk. Séria sa zatiaľ nevyvíja v náš prospech, ale neplačeme. Stále je čas a priestor, aby sme ju otočili v náš prospech a postúpili do semifinále.

Východniarske derby je plné tvrdých súbojov. Sú podľa pravidiel alebo hráči idú niekedy za hranu?

Extraliga je tvrdá súťaž. Hrá sa veľmi fyzicky, nielen v play off, ale aj počas základnej časti. Vo vyraďovačke sa súboje stupňujú, hráči niekedy idú aj za hranu. Tak to bolo vlani a rovnako je to aj teraz. Ukázali sme, že sa vieme súperovi v tvrdej hre vyrovnať. Chalani sú bojovníci, v súbojoch neuhýbajú.

Je play off aj o skúsenostiach?

Nemyslím si. V tíme máme viacerých mladíkov. Roman Faith má 19 rokov a hrá ako vyzretý harcovník. Samozrejme, prídu aj chyby, ale tie robia aj skúsenejší hráči. Všetci idú na maximum, s nasadením a energiou mužstva nemám najmenší problém.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský je takmer na vrchole. Túži po ňom slávny klub

Ako na súpera vo štvrtkovom zápase?

Rovnakým spôsobom, ako sme hrali doteraz. Verím, že sme definitívne prelomili streleckú smolu a budeme pokračovať v strieľaní gólov.

Doma vás isto potiahnu aj fanúšikovia. Ako ste spokojný s ich podporou?

Všetci sme radi, že sa diváci vrátili na tribúny. Musím však povedať, že doteraz som ešte nevidel na Slovensku vypredanú halu. Aj u nás mi chýba viac divákov. Vlani sme hrali v semifinále, ako nováčik sme vybojovali tretie miesto.

Teraz hráme derby s lokálnym rivalom a stále do hľadiska nepríde maximálny počet. Som z toho trochu sklamaný. Verím, že triumf v Košiciach bol pre nich dostatočnou pozvánkou, aby nás prišli vo štvrtok povzbudiť.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #Play Off #Dukla Michalovce #Tomek Valtonen