Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréning, šlofík, učenie. Hokejovému oteckovi sa lepšie hrá s bolesťou

V play off už čo to odohral. Má skúsenosti a v jeho rodnom meste sa na neho spoliehajú. Útočník Dávid Skokan (33) dnes privedie Poprad na ľad Nitry a odštartuje najdôležitejší boj hokejovej sezóny. Začína sa extraligové štvrťfinále.

23.03.2022 13:00
Dávid Skokan Foto:
Dávid Skokan z Popradu.
debata

Pripravujete sa na play off inak ako na bežné zápasy?

Keď som bol mladší, tak áno, teraz na to nemyslím. Snažím sa to pustiť z hlavy, som uvoľnenejší, lepšie sa mi tak hrá. Je to možno trošku alibistické, ale pomáha to. Kedysi som pred zápasmi play off vyletel na rozcvičku, dal som do toho dvesto percent a bol zavarený ako uhorka. Pred časom som sedel s mentálnym trénerom, trošku usmernil môj hokejový život, teraz naň myslím, až keď vstúpim na štadión. Hlava flegmatika mi na ľade celkom pasuje.

Ale s otrasom mozgu, ako v lanskom play off, by ste zrejme v októbri či v novembri nehrali…

Samozrejme. Aj podľa pravidiel IIHF musí mať po otrase každý hráč dva týždne pauzu. Jedine ak podpíše reverz, že hrá na vlastné riziko.

A vy ste ho podpísali?

Áno. Boli ľudia, ktorí ma od toho odhovárali, ale ja som cítil šancu na titul. Bolo to príliš silné. Silnejšie ako bolesť hlavy. Vôbec som nad tým nepremýšľal, ihneď som vedel, že vo finále budem pokračovať. Hoci 24 hodín po náraze som ledva chodil. Až po pár dňoch som sa dal dohromady.

Vraj vám napísal aj Boris Valábik…

Poznáme sa, niečo sme spolu odohrali, aj na majstrovstvách sveta. Poslal mi vtedy dlhší mail, bolo v ňom, že zdravie mám iba jedno a nemám sa do toho bezhlavo púšťať. Zároveň však ocenil, že som to nevzdal. Ozval sa mi aj neskôr a potom sám uznal, že aj on by sa v tej chvíli rozhodol ako ja.

Čo vám na to vravela manželka?

Pochopiteľne, bola proti. Dobre ma však pozná, ihneď vedela, že nemá šancu. Povedal som jej aspoň: „Dobre, moja, keď mi bude zle, pôjdem dole.“

Hokejisti s najviac zblokovanými strelami v NHL Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
1. Kris Russell
Zblokované strely: 2018...

Ste Popradčan, s Popradom ste hrali vo finále, urobili by ste to aj pre iný klub?

Určite. Všade, kde som bol, som odovzdával maximum. Či v Chomutove, v Slavii, v Slovane alebo v Košiciach. Mám rád technický hokej, ale voňajú mi aj tvrdé súboje. Hokej nie je pre bábiky.

Bolel viac otras mozgu, alebo finálová prehra proti Zvolenu?

Ani nehovorte. Neúspech som dlho rozdýchaval. Mali sme skvelé mužstvo, neviem, či ešte niekedy dáme v Poprade také dohromady. Dúfam, že áno. Všetko si sadlo. Ale Zvolen vyhral zaslúžene. Mal kvalitu, tiež veľa domácich hráčov, ktorí vytvorili fajn partiu. Bolo to férové.

V čom je play off také magické, že človek je schopný riskovať zdravie?

My, starší, to berieme trošku inak ako prichádzajúca generácia. Mali sme veľmi prísnych a náročných trénerov, dbali na disciplínu. Dalo nám to veľa. Dnešní chlapci nemajú takýto tvrdý odchov. Niekto má dva stehy a pýta si tri dni voľna. Keď som ja dostal antibiotiká, ani som neuvažoval, že zostanem ležať v posteli.

Irituje vás to?

Isteže. Aj počas aktuálnej sezónu som mal s mladými zopár výstupov. Vytáča ma, keď „mlaďas“ nechce nastúpiť po nejakom narazení na ľad. Viete si predstaviť, že by som v Slavii šiel s niečím takým za Vladimír Růžičkom? Asi by to bral ako nepodarený žart. Juraj Valach mal v Chomutove zlomený palec, pred duelom mu sadru dali dole, zlomeninu obviazali, nasadil si korčule a hral.

Nevráti sa potom takáto tvrdohlavosť?

Vráti. Dáte gól alebo naň prihráte. Poviem vám jednu vec – keď mám malé zranenie, cítim sa na ľade lepšie, ako keď som úplne zdravý. Keď počas zápasu prekonávam miernu bolesť, dianie ma ešte viac pohltí. Raz mi jeden doktor vravel: „Ak ťa po stretnutí nič nebolí, znamená to, že si nehral dobre.“ A hokej naozaj bolí. Keď sa len vozíte a nejdete do súboja pred bránkou, kde spravidla utŕžite, tak to je akoby ste ani nehrali.

Jaromír Jágr Čítajte viac Velikán, legenda svetového hokeja. Pod Tatrami si zahrá hviezdny Jágr

Akí súperi sú v play off najnepríjemnejší?

Každý. Všetci chcú vyhrať. Ak by som však mal vytipovať jeden slovenský tím, potom Banskú Bystricu. Hrá fyzicky náročný hokej. Tri tituly vyhrala s robustnými hráčmi na malom ľade, tam to dosť bolelo. Neviem, či aj tento rok môžu mieriť tak vysoko, ale Zvolen to bude mať ťažké. Bystrica hrá tvrdo a priamočiaro, sedí jej to.

Nitra, proti ktorej dnes nastúpite, dala najviac gólov – je najofenzívnejším mužstvom súťaže…

Vieme, že sú šikovní. Ale pre nás je dobre, že hráme práve s nimi. Tiež sme ofenzívne mužstvo. Môžeme ich zdolať ich zbraňami. Byť ešte útočnejší ako oni. Prvých desať minút budú mať enormný tlak, ale počítame s tým. V základnej časti síce získali o 26 bodov viac, no dúfam, že to bude vyrovnaná séria. Rozhodnú detaily.

Budete radšej útočiť proti skúsenému Branislavovi Mezeiovi alebo mladému Šimonovi Nemcovi?

Mne je to naozaj jedno. Mám rád veľkých obrancov, do nich môžete ísť naplno a viete, že sa nič nestane. Ale mladý Šimon to bude mať ťažké.

Prečo?

Lebo nikto nemá rád košík na tvári. Predovšetkým starší hráči to tak cítia. Mladým to radi osolíme. Vždy to tak bolo, keď je nejaký „košikár“ príliš agilný, vyskakuje, dobiedza, ešte viac nás to vyprovokuje (smiech). Potom ho musíme krotiť.

Mimochodom, s ktorým extraligovým obrancom súboje najviac bolia?

Mne sa vždy hralo najťažšie proti Danovi Brejčákovi, no teraz sme spolu v Poprade. On je síce najmenší (172 cm), ale nepustí kostičku. Je obratný a nikto okolo neho neprejde. Veľkí obrancovia sú zasa silní v rohoch.

Kto sú najlepší európski útočníci všetkých čias? Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Jevgenij Malkin v 13 sezónach zaznamenal 392...

Sú súboje v play off zákernejšie?

Jednoznačne. Tam ide o všetko, nehľadíte na kamaráta. Aj keď máte zápas prehrať, musíte vziať súperovi aspoň čo najviac fyzických síl. Nie je sa už na čo šetriť, ide sa na krv. Do poslednej minúty.

Po lanskej sezóne ste si mohli vyberať, ponuky prišli z viacerých renomovaných líg. Prečo ste nimi pohrdli?

Doma je vždy doma. V Poprade mi vytvorili skvelé podmienky. Klub výborne funguje, nič nám tu nechýba. Štrnásť rokov som bol z mesta preč, mám tu rodinu, dcérky mi chodia do školy, na štadión to mám päť minút. Je pravda, že s Marcelom Haščákom som mal ísť do Brna, ale napokon som sa rozhodol zostať.

Haščák však na Morave pobudol krátko a už je v Slovane. Neťahali ste ho späť pod Tatry?

Telefonoval mi ako prvému, vravel, že má dve možnosti – buď sa vráti do Popradu alebo skúsi Slovan. Rovno som mu povedal, že byť v jeho situácii – myslím rodinné okolnosti, financie, ambície i šancu na titul – šiel by som do Bratislavy. Poďakoval sa mi, vravel, že to tiež takto cíti.

Počas nášho telefonátu stále počuť detský krik…

Mám tri deťúrence. Hlava mi ide niekedy prasknúť (úsmev).

Viete ešte o niektorom ligovom hráčovi s takou početnou rodinou?

Brankár Marek Čiliak, všetky deti má v rovnakom veku ako my – deväť, šesť a dva roky. Dnes sú však už späť v Brne. Deti nám predtým spolu chodili do školy. Aj Vlado Mihálik z Michaloviec má doma trio. O nikom inom neviem.

Ste v podstate hokejový unikát.

Najprv sme chceli aj štvrté, ale teraz to vidím tak, že stačilo. Aj manželka vyzerá lepšie, keď jej chvíľu dám pauzu (smiech). Obaja sme veriaci ľudia, brali sme sa, keď som mal iba 22 rokov – na dnešné pomery dosť skoro. Vždy sme chceli veľkú rodinu. Žena je z ôsmich detí, svokra do mňa rýpala, že dve sú málo, tak sa nám narodilo ešte jedno. Ale ona chce teraz zasa ďalšie. Zdá sa mi, že s tromi to ide, ale so štyrmi to musí byť masaker.

SR hokej Čína Peking ZOH2022 Slafkovský Čítajte viac Slafkovský hrá vo Fínsku výborne. Na MS ho zrejme nepustia

V čom sa váš hokejový život líši od spoluhráčov bez záväzkov?

Chlapcom často hovorím, že majú čas na sebe pracovať. Ale aj tak mám pocit, že najviac na sebe makajú tí starší.

Tešíte sa viac na tréning alebo z tréningu domov?

Všade. Zatiaľ všetko zvládame. Po tréningu prídem domov, zdriemnem si a potom sa začínajú povinnosti. Učenie, hranie, prechádzka s dvojročným synom.

Dedo bol hokejista, otec či strýko tiež. Môže si váš syn vybrať aj niečo iné?

Nemôže. A už ani nevyberie. Dostal aj futbalovú loptu a dres, ale on behá stále iba s hokejkou. Aj prvé slová boli gól a puk. Keď ráno vstanem a pred očami mi máva hokejkou. Má to v DNA.


Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Poprad #David Skokan