Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan v Česku? Slovenskému hokeju to môže pomôcť

Vlani vyhral titul so Zvolenom, pred mesiacom prispel k zisku olympijského bronzu pre Slovensko.

15.03.2022 15:00
SLovan Foto:
Hokejisti Slovana Bratislava oslavujú celkový triumf v základnej časti 2021/22.
debata (3)

Teraz má Andrej Podkonický pred sebou ďalší cieľ – priviesť hokejistov Slovana Bratislava v sezóne, v ktorej klub oslavuje storočnicu od založenia, k majstrovskej trofeji.

„Ako víťazi základnej časti sme favoritmi, ale nič nedostaneme zadarmo. V lige je veľa kvalitných tímov, ukázali to aj vyrovnané zápasy počas sezóny,“ upozorňuje hlavný tréner belasých.

Siahli ste si na Pohár Dušana Pašeka alebo veríte na povery, ktoré tvrdia, že ak sa mužstvo dotkne trofeje za víťazstvo v základnej časti, v play off ho obíde šťastie?

Dotkol som sa ho a urobil si s ním aj fotku. Rovnako som urobil vlani vo Zvolene, kde sme najskôr vyhrali základnú časť a potom aj titul. Nepatrím medzi poverčivých ľudí. Vlaňajšok mi potvrdil, že táto povera nefunguje. (úsmev)

Kedy si prestanete holiť bradu pred štartom vyraďovačky?

Nosím bradu aj fúzy, čiže táto povinnosť mi odpadá. Asi si ju nechám narásť o niečo dlhšiu. Verím, že ju skrátim až po úspešnom finále.

Andrej Podkonický (vpravo) a jeho asistent Tony... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
SR Hokej TEL 34.kolo Trenčín Slovan podkonický Andrej Podkonický (vpravo) a jeho asistent Tony Virta počas zápasu s Trenčínom.

Brali by v klube ako neúspech, ak by si Slovan nechal v závere zobrať triumf v základnej časti?

Mali sme cieľ byť medzi prvými dvoma tímami v tabuľke. Byť takto blízko a potom to nezvládnuť, to by bolo sklamanie. Mali sme náročný koniec dlhodobej súťaže, hrali sme veľa zápasov vonku. Postihla nás aj menšia kríza, Zvolen nás na chvíľu preskočil, ale chalani zabojovali a tešíme sa z trofeje.

Kde hľadať základy úspechu v základnej časti?

Tím bol od začiatku sezóny veľmi dobre poskladaný. Kus kvalitnej práce odviedol Róbert Döme, ale prišla kríza a na pozícii hlavného kouča skončil. Veľkú zásluhu má Maroš Krajči, ktorý opäť ukázal, že je správnym manažérom pre tento klub. Slovan je jeho srdcovka, sme radi, že sa vrátil.

Pri skladaní kádra zohral kľúčovú úlohu. Mužstvo nemalo výkyvy, základnou časťou sme prešli v správnom tempe. Neskôr sme káder dobre doplnili o Marcela Haščáka, Alexa Bretona či dvojicu brankárov.

Kedy bolo Slovanu najťažšie?

Cez covidovú pauzu, ktorá nás postihla počas olympiády. Uzdravení chalani musel rýchlo naskočiť do zápasov a v plnom nasadení dohrať základnú časť. Sezóna bola náročná aj v tom, že sme hrali Ligu majstrov a nemali sme taký široký káder, aby sme v niektorých zápasoch pošetrili kľúčových hráčov.

SR Poprad šport hokej TEL 43. kolo Slovan POX Čítajte viac Slovan získal pohár Dušana Pašeka. Program osemfinále je známy

Pred štartom play off vás čaká 10-dňová pauza. Na čo ju využijete?

Chalani dostali tri dni na oddych, potom opäť začneme s tréningmi. Popracujeme na presilovkách a ďalších taktických veciach.

Dá sa v tejto fáze sezóny niečo nové natrénovať alebo sa už len dolaďujú detaily?

Veci sa dajú zmeniť, čas i priestor na to je. Ale veľa toho meniť nebudeme. Určité zmeny som urobil, keď odišiel Döme. Chceme zachovať systém, ktorý máme naučený a vylepšiť ho.

Súpera v 1. kole ešte nepoznáte. Ktorému tímu by ste sa radi vyhli?

Ak chceme titul, musíme zdolať každého. Priebeh sezóny ukázal, že v extralige niet slabého mužstva. Budeme sa sústrediť na toho, koho nám určí baráž.

Ak by sa naplnili papierové predpoklady, vo finále sa stretne Slovan so Zvolenom. Neobávali by ste sa v tom prípade reakcií zvolenských fanúšikov, ktorí vám zazlievajú vlaňajší odchod do Bratislavy?

Do finále je ešte ďaleká cesta. Slovan i Zvolen dúfajú, že v boji o titul nebudú chýbať. Finále proti HKM by nebolo jednoduché. Som Zvolenčan, v klube som pôsobil, získal s ním titul. Reakcií fanúšikov by som sa neobával. Tréner musí byť s takými vecami vyrovnaný, je to súčasť jeho práce.

Prenesiete si kus bronzovej olympijskej eufórie aj do play off?

Pozitívna energia a pocit, ktorý som zažil ja i Samo Takáč po víťazných zápasoch v Pekingu, budú vítané. Urobím maximum, aby som hráčov motivoval aj týmto spôsobom. Vyhrať posledný zápas na turnaji či v sezóne je neskutočný pocit. Verím, že si ho po finále navzájom užijeme.

Andrej Podkonický a Ján Lašák a ich bronzová... Foto: TASR, Martin Baumann
Čína ZOH2022 Peking Lašák podkonický Andrej Podkonický a Ján Lašák a ich bronzová olympijská selfie.

Nie je vám ľúto, že medaily v Pekingu dostali len hráči?

Nebudem klamať, bolo to pre nás menšie sklamanie. Ale Miroslav Šatan nám sľúbil, že nám nechá urobiť repliky, ktoré nám budú pripomínať úspech. Ešte si ho ani sám poriadne neuvedomujem, hneď som skočil späť do klubovej práce.

Bronz je skvelý výsledok. Verím, že ho využijeme v prospech slovenského hokeja viac, ako predchádzajúce úspechy. Kompetentní by sa mali zobudiť a začať pomáhať nielen hokeju, ale domácemu športu celkovo.

Je niečo, čo ste sa naučili popri Craigovi Ramsaym na striedačke a využijete aj počas play off?

Považujem sa za pokojného trénera. Taký je aj Craig a jeho prístup ma presvedčil, že tento model správania som si vybral správne. Na striedačke treba pokoj, chladnú hlavu, netreba na hráčov zbytočne kričať. Craig má úžasnú autoritu – čo povie, to platí. Toto by som si od neho chcel zobrať.

Veľa sa hovorí o jeho nástupcoch v pozícii šéfa striedačky národného tímu. Je to vaša ambícia do budúcnosti?

Nebudem sa tajiť tým, že áno. Pri tíme som už dlhšie, no na najvyšší post mám ešte čas. Ale platí, že nebol by som proti a mojou ambíciou je raz byť hlavným koučom slovenskej reprezentácie.

Ešte pred štartom 1. kola play off sa uskutočnia voľby vedenia a prezidenta SZĽH. Máte už jasno o svojom kandidátovi?

Súčasný stav by som nemenil. Želám si, aby sa domáci hokej viac spojil, pretože registrujeme určité odlišnosti a názorové nezhody. Miroslav Šatan je v pozícii, na ktorej má byť. Je najlepšou voľbou. Aj on chce, aby sa hokej spojil a aby sme všetci spoločne pracovali na ďalšom progrese. Kontinuita je dôležitá.

Majiteľ Slovana Rudolf Hrubý pripustil odchod Slovana do zahraničnej súťaže s tým, že B-tím by zostal v najvyššej slovenskej súťaži. Viete si niečo podobné predstaviť?

Viem, ale uvidíme, aká bude realita. Zahraničnou súťažou by nebola KHL, táto možnosť padla. Do úvahy by pripadala česká extraliga, ale dostať sa do nej nebude jednoduché.

Spojenie s českou súťažou by pomohlo Slovanu i celému slovenskému hokeju. Klub by nechal svoj tím aj v domácej súťaži, čiže extraliga by o nič neprišla. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

Slovan a Zvolen čakajú na súperov

Základná časť extraligy vyvrcholila nedeľňajším kolom, ktoré určilo zloženie play off. Isté sú štvrťfinálové dvojice Nitra (3) – Poprad (6) a Michalovce (4) – Košice (5).

V predkole play off sa stretnú Banská Bystrica s Trenčínom a Spišská Nová Ves s Prešovom. Základnú časť vyhral Slovan Bratislava, ktorý získal Pohár Dušana Pašeka.

V 1. kole sa stretne s tímom, ktorý bol po základnej časti najnižšie a postúpi cez baráž. S druhým postupujúcim sa stretne Zvolen.

Série predkola play off sa hrajú od stredy na tri víťazstvá. Od štvrťfinále, ktoré odštartuje 23. marca, sa každá séria hrá na štyri víťazstvá. Vyraďovacia časť nemá pevné termíny pre semifinále a finále, série sa začnú na tretí deň po skončení predchádzajúce­ho kola.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...

Standings provided by SofaScore LiveScore
3 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Andrej Podkonický #HC Slovan Bratislava