Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Človek by sa mal poučiť z chýb druhých. Slováci to nedokážu

Ak by mohli prísť diváci, Nepelov štadión by isto praskal vo švíkoch. Dnešný šláger extraligového programu medzi vedúcim Slovanom a obhajcom trofeje zo Zvolena sľubuje veľkú hokejovú bitku.

10.12.2021 09:00
Marek Viedenský, Tomáš Matoušek Foto: ,
Marek Viedenský (vpravo) v zápase proti Slovanu. Na snímke s Tomášom Matouškom.
debata (2)

„Proti Slovanu sa nám darí, chceme v tom pokračovať,“ vraví zvolenská opora Marek Viedenský (31). Na deň sa vráti do známeho prostredia, dres bratislavského klubu obliekal počas troch sezón (2015–2018).

Je príprava na zápas proti lídrovi iná, ako na ostatné mužstvá?

Možno inde áno, ale v našom tíme nie. Absolvovali sme rovnakú prípravu, ako pred každým iným zápasom. Nálada je dobrá, na duel v Bratislave sme sa naladili výhrou nad Nitrou. Čaká nás náročný víkend, po Bratislave sa v nedeľu predstavíme v Michalovciach. Sme pripravení.

Bilancia vzájomných zápasov hovorí jasne vo váš prospech. Tipnete si, koľko výhier nad Slovanom máte z posledných desiatich zápasov?

Dajte mi sekundu… Myslím, že osem. Trafil som?

Úplne presne.

Verím, že dosiahneme aj deviatu. (úsmev)

slovan, zvolen Čítajte viac ONLINE: V šlágri kola uspel Slovan

Čím to je, že sa vám proti Slovanu darí?

Nie je to náhoda. Máme dobrého trénera, dobrú taktiku. V každom zápase sa snažíme hrať našu hru. Ak ju hráme dobre, všetky mužstvá majú s nami problém. Aj Slovan.

Jeho kouč Robert Döme nám pred pár dňami povedal, že k Slovanu patrí neustály tlak. Je to rovnaké aj vo Zvolene?

Nemyslím si. Majitelia HKM sú radi, keď hráme pekný hokej a vyhráva sa. Samozrejme, s prehrami vládne nespokojnosť, ale žiadne tlaky nie sú. Ak nejaké áno, tréner si ich necháva pre seba a neprenáša ich na hráčov.

Dávajú vám majitelia pocítiť, že od úradujúcich šampiónov sa očakáva obhajoba titulu?

Určite majú očakávania, ale o všetkom sa rozhodne až v play off. Dovtedy chceme urobiť maximum, aby sme mali po skončení základnej časti čo najlepšie umiestnenie, ktoré nám zaručí výhodu domáceho prostredia.

V minulej sezóne ste vynechali značný počet zápasov pre zranenia. Dávate si už ako skúsenejší hráč na ľade väčší pozor?

Je logické, že človek hrá iný hokej, ako keď bol mladší. Nechodím do všetkých súbojov. Skúsenosti mi poradia, ako lepšie vyhodnotiť situáciu. Každý hokejista vie, aké mal zranenia a na čo by si mal dávať pozor. Zároveň platí, že na ľade na to príliš nemyslí, pretože ho to môže posunúť do štádia, kde je viac štatista ako hokejista.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...

V útoku hráte s 19-ročným Marošom Jedličkom. Nechá si poradiť alebo patrí medzi tvrdohlavých mladíkov?

V rovnakej formácii sme spolu od začiatku sezóny. Maroš je šikovný mladý chalan, veľmi učenlivý. Občas sa o neho postarám aj mimo ľadu, vezmem ho na obed. Mám to zafixované z minulosti, keď som ako ucho prišiel do organizácie San Jose (Sharks si ho vybrali v drafte NHL 2009 v 7. kole, pozn. red.).

Bol tam Michal Handzuš. Keď som niečo potreboval, venoval sa mi a vravel: keď budeš starší, postaráš sa o mladšieho parťáka. Marošovi sa snažím poradiť a zatiaľ počúva. (úsmev) Má pred sebou svetlú budúcnosť.

V extralige pôsobia aj mladší ako on. Nie je pre 16-ročného hráča seniorský hokej ešte príliš skorá méta?

Každý hráč je iný. Je dôležité, ako zareaguje na prechod z juniorského na dospelácky hokej. Záleží aj na tom, akého dostane trénera a spoluhráčov. Ak dáte talentovaného mladíka do prvého útoku a nebude sa mu dariť, môže to zastaviť jeho progres. S mladými hráčmi treba pracovať precízne a zároveň opatrne.

V budúcoročnom drafte NHL majú veľkú šancu uspieť aj Slováci. Čo by ste im poradili?

Šimon Nemec i Filip Mešár hrajú už zopár sezón medzi mužmi, takže v tomto budú mať oproti niektorým rovesníkom výhodu. Odporučil by som im, nech sa neuspokoja s našou extraligou.

Aj sami už počas reprezentačných akcií zistili, že svetový hokej je o niečo rýchlejší. Bol to aj môj prípad. Odišiel som ako mladý do Kanady, pretože som chcel vidieť, čo v tejto krajine robia hokejovo inak ako u nás. Posunulo ma to.

hokejisti slovana Čítajte viac Dominancia hostí. Slovan vyhral v Trenčíne, Zvolen padol so Spišiakmi

O čo lepší by bol dnešný zápas, ak by sa hralo pred divákmi?

O tom sa ani nemusíme baviť. Diváci sú korením športu, nielen hokeja. Samozrejme, každý hráč má radšej, keď fanúšikovia povzbudzujú, ako keď na mužstvo pískajú. Ale aj tieto prejavy patria k hokeju a momentálne nám veľmi chýbajú. Športovec potrebuje energiu od divákov, pomáha mu.

Platí, že aj Zvolenčania podporujú výzvu hokejového zväzu, ktorá žiada kompetentných, aby povolili návrat divákov na tribúny?

Je to tak. Celý systém musí mať hlavu a pätu, pretože v prvom rade ide o zdravie všetkých zúčastnených. Verím, že športové zväzy sa zhodnú s vládou na kompromise, ktorý kompetentní sľubujú od leta.

Nielen v športe, ale aj v kultúre a iných stránkach života. Chápem, že to je zložitá téma. Ale ak niekde niečo funguje a dá sa to, nechápem, prečo by sa to nedalo urobiť aj na Slovensku.

Žijeme v náročnej dobe, v krajine platí lockdown, deti nemajú možnosť navštevovať športové krúžky či kamarátov. Čo by ste ako otec malých detí poradili ostatným rodičom?

Nie je to jednoduché. Rodiny môžu byť v karanténe, vtedy deti nemôžu ani vybehnúť na ihrisko. Je niečo iné mať doma krpca tri-štyri dni a venovať sa mu naplno alebo byť s ním desať dní a potom už človeku dochádzajú nápady.

Dukla Trenčín Čítajte viac Aj v Trenčíne sa vydali po severskej ceste. Vojakov povedie Lehterä

Som si istý, že každý rodič, ktorý miluje svoje dieťa, urobí maximum, aby spolu tento čas prežili vo fyzickom i psychickom zdraví.

Čo by mali Slováci urobiť ako spoločnosť, aby sme tejto situácii pomohli?

Je jedno, koho budú počúvať, ale mali by sa predovšetkým riadiť vlastným rozumom. Ak niečomu neveria, nech po vysvetlení nepátrajú na internete, ale nech sa spýtajú odborníkov. Alebo nech sa idú pozrieť do nemocníc a uvidia, či vírus existuje alebo nie.

S covidom mám dvojnásobnú skúsenosť, nie je to žiadna zábava. Hovorí sa, že pouč sa z chýb druhých a nečakaj na svoje. Bohužiaľ, veľa Slovákov to nedokáže. Potom trpia po ich rozhodnutiach nielen oni, ale aj ich blízki a napokon celá spoločnosť.


Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #HC Slovan Bratislava #Marek Viedenský