Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Porušil pravidlá. Slovan prišiel o výhru nad Trenčínom

HC Slovan Bratislava zdolal síce v prvom kole aktuálnej sezóny Tipos extraligy Duklu Trenčín 4:1, na konci základnej časti mu však budú odpočítané tri body.

30.09.2021 15:51
lovan Gašpar hokej Foto: ,
Rastislav Gašpar (Slovan) a Michal Valent (Trenčín) počas piatkového zápasu v Bratislave.
debata (4)

Na zasadnutí Ligovej rady extraligy o tom rozhodli jej členovia.

HC Slovan Bratislava sa previnili voči Súťažnému poriadku SZĽH. Belasí mali mať v zápase s Trenčínom dvoch hráčov z ročníka 2002 alebo mladších alebo dve voľné miesta pre takýchto hráčov.

Slovan síce nechal jedno miesto voľné, ale na druhom mal staršieho hráča, čím sa Ligová rada zaoberala už v priebehu víkendu a aj začiatkom týždňa.

Juraj Mikúš Čítajte viac Slovanu vytrel zrak právnik, ktorého kariéra je plná bolesti

„Súťažný poriadok umožňuje ponechať v platnosti výsledok, ktorým sa zápas skončil na hracej ploche, teda aj osobné štatistiky hráčov. Zároveň však umožňuje odpočítať tri body na konci základnej časti,“ vysvetlil člen Ligovej rady extraligy a manažér športového oddelenia SZĽH Rastislav Konečný:

"HC Slovan Bratislava môže využiť inštitút odvolania sa voči tomuto rozhodnutiu, a následne by sa tým zaoberal Výkonný výbor SZĽH,“ dodal.

Ligovej rade bola zároveň doručená námietka HK Dukla Trenčín, v ktorej klub spod hradu Matúša Čáka požadoval kontumáciu zápasu a priznanie troch bodov, čomu Ligová rada nevyhovela. Individuálne štatistiky hráčov však zostávajú platné.

Reakcia HC Slovan na štvrtkový trest

Z rozhodnutia Ligovej rady extraligy sme sklamaní a rozčarovaní. Nemôžeme sa ubrániť dojmu, že Slovan niekomu v slovenskom hokejovom hnutí poriadne leží v žalúdku. Za takmer identické pochybenia v nedávnej minulosti boli iným klubom uložené iba upozornenia, Slovanu vzali športovo vybojované tri body zo zápasu, v ktorom jasne dominoval.

Z celého prípadu je nad slnko jasné, že Slovan si teoretickú výhodu v podobe nasadenia jedného staršieho hráča nevytvoril úmyselne. Aj keď samotná Asociácia profesionálnych hokejových klubov (APHK) tvrdí, že o zmene príslušnej smernice rozhodla už začiatkom leta, náš klub, ktorý síce nie je členom APHK, ale je legitímnym účastníkom extraligy, o ňom ani raz formálne, či neformálne neinformovala.

Samotný Slovenský zväz ľadového hokeja oficiálne rozhodol o zmene smernice iba 48 hodín pred úvodným zápasom a informoval o tom elektronickou poštou per rollam necelých 24 hodín pred zápasom. Bez ohľadu na to, čo si myslieť o úrovni komunikácie zväzu je zarážajúce a vysoko neprofesionálne, aby sa o takejto dôležitej veci, ktorá ovplyvňuje stratégiu tvorby kádra každého klubu pred novou sezónou, rozhodovalo pár hodín pred začiatkom súťaže.

Ak už chce zväz pri takýchto prípadoch zasahovať a ovplyvňovať výsledky súťaže odoberaním bodov, mal by čo najskôr zariadiť, aby zápasové súpisky mužstiev fungovali v elektronickom režime a automaticky zabraňovali vloženiu hráčov s neoprávneným štartom do súpisky, čo je mimochodom úplne bežnou praxou v KHL, Champions Hockey League, ale aj väčšine európskych najvyšších súťaží, ktorým sa chce Slovensko priblížiť.

Slovan a jeho noví majitelia pred začiatkom hokejovej sezóny veľavravným spôsobom preukázali svoj postoj k potrebám štátnej reprezentácie, keď investovali niekoľko sto tisíc eur do vytvorenia B mužstva. Jeho vekový priemer je necelých 22 rokov.

V rovnakom čase, ako sa hral extraligový zápas Slovan – Trenčín, nastúpilo 10 hráčov so štatútom hráča U20 za B mužstvo Modré krídla Slovan na zápas Tipos SHL v neďalekej Trnave. Pokiaľ by manažment HC SLOVAN mal vedomosť o zmenenej smernici, nebol by absolútne žiadny problém stiahnuť aspoň jedného z týchto hráčov do A mužstva.

Na záver už len odkaz fanúšikom Slovana, ale aj tým ostatným, ktorí náš klub nemusia: možno mnohým dnešné rozhodnutie Ligovej rady urobilo predčasné Vianoce, Slovan sa však z tohto prípadu rýchlo otrasie a vráti silnejší.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #trest #hokej #extraliga #HC Slovan Bratislava #Tipos extraliga