Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spišiaci začnú s hviezdou: Ak by sme ju platili, nastúpi osamotená

Už v minulej sezóne sedel na viacerých stoličkách. Okrem funkcionárčenia patril medzi opory klubu, ktorý si po 11-ročnej pauze vybojoval postup do hokejovej extraligy. Richard Rapáč (34) verí, že nováčik zo Spišskej Novej Vsi v nej nebude len do počtu.

21.09.2021 21:20
Richard Rapáč Foto:
Richard Rapáč v drese Spišskej Novej Vsi počas minulosezónneho play off. Generálny manažér klubu však v novom ročníku neplánuje návrat na ľad.
debata (2)

„Máme jasnú ambíciu a tou je postup do play off,“ vraví generálny manažér Spišiakov pred piatkovým štartom novej sezóny.

Je náročnejšie vstávať ráno na tréning alebo dohadovať veci okolo fungovania klubu?

Jednoznačne druhá možnosť. Chlapcom sám hovorím: hrajte hokej, pokiaľ môžete! Funkcionárčenie je náročné, najmä u nás, kde máme zdvojené či strojené pozície. Treba skĺbiť športový, finančný i organizačný chod klubu. Pomáha mi Peter Potenga, výrazne mi uľahčuje prácu.

Spišská je úradujúcim majstrom v basketbale, hrá III. futbalovú ligu. Ako ste našli v regióne financie aj na extraligový hokej?

Stoja za nami verní partneri a lojálne firmy. Ich majitelia buď hrali hokej alebo ho majú radi. Pomáhajú nám konzistentne dva-tri roky, ich podpora sa navyšovala priamo úmerne s našimi cieľmi. Spoliehame sa na lokálpatriotizmus a ľudí, ktorí fandia hokeju v našom chudobnejšom kraji.

S akým rozpočtom budete pracovať?

Celková suma sa pohybuje na úrovni milióna eur. Financie na A-tím sú dvojnásobne vyššie v porovnaní s minulou sezónou. Rozpočtovo sa v extralige pohybujeme v slabšom priemere.

Ako to vyzerá s pôsobením brankára Júliusa Hudáčka v spišskom drese?

Ak sa nestane nič nečakané, Julo začne sezónu s nami. V prvom zápase proti Zvolenu ešte nenastúpi, jeho manželka má vtedy termín pôrodu. Dostáva množstvo ponúk, jeho odchod do zahraničia je zrejme nezvratný. Ak sa všetko podarí, mal by s nami zostať minimálne do prvej reprezentačnej prestávky.

Odkiaľ ste na neho zobrali peniaze?

Ak by sme ho museli zaplatiť, nastúpil by na ľad sám (úsmev). Nie je tajomstvo, že bude hrať zadarmo. Ako odchovanec klubu si váži miesto, kde začal s kariérou. Nie je jediný, v tíme máme viacerých, ktorí chcú podobným spôsobom splatiť dlh. Tak sme boli vychovaní.

Povedali ste, že aj bez Hudáčka máte v Melicherčíkovi a Surákovi najlepšiu slovenskú dvojicu gólmanov v lige. Stojíte si za tým?

Rozhodne. Mladý Filip Surák má veľký potenciál. Škoda, že sa vlani zranil, pretože tým stratil rok kariéry. Marcel Melicherčík je overená kvalita a som presvedčený, že to ukáže aj v extralige.

Uvidia vás fanúšikovia v jednom útoku s bratom Branislavom?

Zatiaľ je to nereálne. Ešte som ani nezačal s tréningom. Sme dohodnutí s trénermi, že ak bude v mužstve všetko fungovať, na ľad sa už nevrátim. Nedá sa robiť všetko naraz. Verím, že začneme dobre a ostanem už len pri funkcionárskej prá­ci.

Takmer všetci vaši hráči sú zaočkovaní. Prehovárali ste ich na vakcináciu alebo sa rozhodli sami?

Vybrali sme si túto cestu, stojíme si za ňou. Ak chceme, aby diváci boli zaočkovaní a mohli nás prísť povzbudiť do hľadiska, mali by sme ísť príkladom. Hráči s vakcináciou nemali problém, iba jeden je bez nej.

S celkovou zaočkovanosťou na Spiši je to už slabšie. Ovplyvní tento fakt návštevnosť na domácich zápasoch?

Áno, dialo sa to už počas prípravy. Záujem o hokej je v Spišskej enormný, žiaľ, žijeme v takejto dobe. Zaočkovanosť v regióne je 43 percent, čo nie je vysoké číslo.

Nižší záujem divákov sa ukazuje aj na predaji permanentiek. Trpíme tým, pretože za bežných okolností a po takom dlhom čase bez extraligy by sme mali vypredaný štadión.

SR Hokej Finále SHL Zápas Piaty ZAX Čítajte viac Nekonečná séria nájazdov. Do extraligy mieri HK Spišská Nová Ves

Čo bude pre fanúšikov najväčším lákadlom – zápasy proti Slovanu alebo derby súboje s tímami z východu?

Zrejme všetci si chcú zakričať na Slovan. Vždy bol a bude najväčším lákadlom, rivalita východ verzus západ nezmizne. Aj derby s lokálnymi súpermi budú isto zaujímavé, máme tu Košice, Poprad, Prešov či Michalovce. Dlho u nás neboli ani kluby ako Zvolen či Trenčín, fanúšik sa bude tešiť z každého súpera.

Na aké umiestnenie si trúfate?

Nesúhlasím s názormi, ktoré nás odsúvajú do boja o záchranu. Verím, že máme kvalitný tím, ktorý sa popasuje o miestenku do play off. Radi by sme v základnej časti atakovali siedmu či ôsmu priečku a postúpili do vyraďovačky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Spišská Nová Ves #Richard Rapáš