Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sekera či zákerné hity. Východniari si nič nedarujú

Hoci väčšiu pozornosť púta v play off hokejovej extraligy séria medzi Zvolenom a Slovanom, východniarske derby nezaostáva.

21.04.2021 16:00
Michalovce, Poprad Foto: ,
Situácia pred bránkou Michaloviec, Eduard Šedivý sa snaží odstaviť od puku Patrika Svitanu z Popradu.
debata

Semifinále Michalovce – Poprad je vyrovnané a utorkový záver, po ktorom lietali päste, sľubuje ďalšie pikantné pokračovanie.

Školácke chyby

Poprad nevyšiel koniec základnej časti. Prišiel o prvé miesto, kde sa držal najdlhšie spomedzi členov top štvorky.

Vo štvrťfinále sfúkol Detvu, ale v úvode semifinále sa jeho gólový stroj zastavil.

Poprad, Michalovce Čítajte viac Drsný záver. Poprad zdolal Michalovce a vyrovnal stav série

Našli aj takí, ktorí ho odpísali už po dvoch zápasoch. Klubová legenda Arne Kroták medzi nich nepatrí.

"V opačnom prípade by som bol zlý fanúšik… Veľmi dôležitý bol prvý duel pod Tatrami, ktorý domáci zvládli a dostali sa späť do bitky.

Ak by prehrávali už 0:3, séria by bola s najväčšou pravdepodobnosťou stratená. Po dvoch výhrach v Poprade sa začína od začiatku," vraví rekordér domácej extraligy, ktorý v nej odohral takmer 1300 zápasov.

Arne Kroták (v popredí) počas rozlúčky s kariérou. Foto: TASR, Oliver Ondráš
Arne Kroták Arne Kroták (v popredí) počas rozlúčky s kariérou.

Poprad vyrovnal sériu najmä vďaka výbornej defenzíve, v dvoch zápasoch dovolil súperovi len tri góly.

Na kritiku správnym spôsobom odpovedal brankár Tomáš Vošvrda, ktorý podržal mužstvo najmä vo štvrtom súboji.

Tyler Parks Čítajte viac Kľúčový post. Brankárovi sa nik nesmie dostať do hlavy

"Play off nie je o kráse. Kto očakáva gólové nádielky, zostane zrejme sklamaný. Rozhodujú chyby, Michalovce ich urobili viac, najmä vo štvrtom zápase. Niektoré boli priam školácke.

Súperi odohrali v základnej časti množstvo zápasov, veľa ich bolo tesných. Vyrovnanosť série ma preto neprekvapuje," hodnotí Kroták.

Emócie lietajú vzduchom

Michalovce boli pred zápasmi vonku sebavedomé. Tréner Valtonen tvrdil, že menšie rozmery popradského klziska jeho tímu vyhovujú.

SR Hokej TEL 1/2 1. Michalovce Poprad Valtonen Čítajte viac Fínsky búrlivák na striedačke Dukly: Som ako predajca áut, hráči sú zákazníci

Hostia však toho veľa neukázali. V prvom zápase vyslali na Vošvrdu len 13 striel, viac ako dva góly nedali v utorok. Ich frustráciu charakterizoval zákrok Mašlonku na Skokana.

Zatiaľ čo sa domáci útočník tešil z gólu do prázdnej bránky, jeho súper prikorčuľoval zo „slepej“ strany a narazil ho na mantinel.

To vyprovokovalo mastenicu, počas ktorej Haščák sekol Louisa do hornej časti tela. Popradského kanoniera potom pred mohutným Kanaďanom chránili spoluhráči i rozhodcovia.

Záver zápasu na videu od 6:35 min

"Podobné veci do hokeja nepatria, ani do play off. Predovšetkým ide o zdravie. Férová bitka tak, ako v treťom zápase, to áno.

Nech vidíme tvrdé, ale fair play zákroky. Je pravda, že emócie lietajú vzduchom. Uspeje ten, kto ich ukočíruje," vysvetľuje Kroták.

Pred pokračovaním série by východniarske mužstvá mali zlepšiť presilovky. V zatiaľ poslednom súboji to mali oba tímy 0/5. Najlepší kanonier extraligy (520 gólov) ponúka overený recept.

"Niekedy padajú góly z každej pozície, inokedy rozhodnú šťastné teče. Obe mužstvá vedia, že presilovky rozhodujú zápasy.

Ak sa nedarí, treba ísť na to jednoducho – prihrávka na obranu, na stred, vystreliť a dorážať," vraví.

Michael Vandas Čítajte viac Šiel by som na Waikiki, no nedá sa, smeje sa Vandas

Na štvrtkový duel nadviaže sobotňajší šiesty zápas pod Tatrami. Kroták verí, že Popradčania vtedy dostanú príležitosť rozhodnúť o postupe do finále.

"Vo štvrtok očakávam duel s víťazným koncom pre Poprad. Neznižujem tým kvality Michaloviec, mám tam veľa priateľov a známych, ale som Popradčan. Verím, že to chalani zvládnu.

Oba tímy zatiaľ stopercentne využili výhodu vlastného ľadu, ale veľkú váhu by som tomu nepripisoval.

Chýbajú diváci, domáce prostredie nemusí byť kľúčové. Rozhodnú malé, ale dôležité veci," upozorňuje Kroták.

debata chyba