Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

K práci potrebujem dôveru a pokoj. Nech sa mi do nej nikto nemieša

Hoci má skúsenosti z KHL a s Duklou Trenčín získal titul, v predchádzajúcich sezónach sa vytratil z hokejového diania. Teraz sa Dušan Gregor (58) vracia, aby priviedol Žilinu do extraligy.

18.07.2020 06:00
Gregor hokej Foto: ,
Dušan Gregor.
debata (1)

„Noví majitelia majú jasnú víziu o budúcnosti klubu. Som tu, aby som pomohol k jej naplneniu,“ vraví skúsený kouč.

K trénovaniu ste sa vrátili vlani po trojročnej pauze. Prečo ste boli tak dlho bez hokeja?

V Piešťanoch sme boli po sezóne 2015/16 dohodnutí, že klub bude pokračovať v extralige. Licenciu však predali a plány padli. Mal som na stole ponuku mimo hokeja, ktorá ma oslovila. Povedal som si, že to vyskúšam. V novom pôsobisku som mal vytvorené výborné podmienky, ale časom vo mne rástla nespokojnosť a zistil som, že mi hokej chýba.

Chcel som sa vrátiť, neskôr som zistil, že som to mal urobiť skôr. Odísť na čas z hokeja možno nebol najlepší nápad, ale na druhej strane som sa posunul v iných sférach a naučil nové veci. Teší ma, že som späť pri tom, čo mi robí najväčšiu radosť.

Čomu ste sa venovali?

Pracoval som v slovenskej pobočke zahraničnej firmy, ktorá sa zaoberala nákupom, developmentom a predajom realít.

Rozmýšľali ste nad alternatívou, že sa k hokeju už nevrátite?

Spočiatku možno áno, ale tým, že podmienky v práci a vízia firmy sa zmenili, som viac túžil po návrate. Som rád, že som tam skončil, ale mal som odísť skôr.

Dušan Gregor na piešťanskej lavičke. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Dušan Gregor Dušan Gregor na piešťanskej lavičke.

Následne ste zamierili do Kazachstanu. Platí, že tam hokejisti a tréneri chodia predovšetkým za peniazmi?

Financie určite zohrávajú dôležitú úlohu. Nikto nepôjde takú diaľku, aby to robil za almužnu. Na druhej strane, čo sú to veľké peniaze? Podobnú sumu som zarábal počas kariéry aj inde. Kazašský hokej je na veľmi solídnej úrovni, hoci si niekto môže myslieť opak.

V lige hrajú prakticky samí Rusi, ktorí v KHL skončili pre rôzne limity alebo sa nepresadili v silnej konkurencii. Tímy sa omladzujú, skúsenejší hráči si musia aj pre vekové obmedzenia hľadať nové kluby.

Hokejisti okolo tridsiatky – vlastne v najlepšom veku – zamieria potom aj do Kazachstanu. Moji zverenci mali kvalitu, každý z nich by sa bez problémov presadil v slovenskej extralige.

Môže si slovenský hokej zobrať niečo od kazašského?

Áno, napríklad profesionálny prístup hráčov. Už neplatí, že hokejisti z Ruska a bývalého Sovietskeho zväzu majú problémy so životosprávou. Pôsobil som v KHL, vrátil sa do Kazachstanu.

VIDEO: Predseda predstavenstva Vlci Žilina Rastislav Chovanec hovorí aj o novej identite hokejového klubu

Všade aplikujú najnovšie metódy a trendy z hokejovej praxe. Rusko patrí medzi hokejové veľmoci a je tam radosť pôsobiť. Rozdiel je aj v tom, že v týchto súťažiach je tréner veľkou autoritou. To mi u nás trochu chýba. Na Slovensku sa niekedy trénerom neprimeraným spôsobom miešajú do práce rôzni ľudia, vrátane hráčov.

Ako ste si zvykli na život v 140-tisícovom Kokšetau?

Vedel som, do čoho idem. Kazachstan je krajina plná kontrastov. Aj tam žijú veľmi bohatí i veľmi chudobní ľudia. Po obrovskom území sme cestovali lietadlom, vlakom či autobusom.

Aj to zvyšuje nároky na hráčov počas tréningového procesu a celej sezóny. Zvykať si musel aj Peter Hraško, ktorý už má v našej extralige niečo odohraté. Napokon sa presadil a patril medzi opory tímu.

Hraško sa pre Pravdu posťažoval, že 28-hodinové cesty vlakom boli nekonečné. Vy ste s tým nemali problém?

Záleží na tom, ako je človek nastavený. Existujú veci, ktoré musíte jednoducho prijať. Ak sa to nestane, nasleduje koniec a odchod. Podmienky som poznal vopred, akceptoval som ich.

Klub Vlci Žilina predstavil v utorok Dušana... Foto: TASR, Erika Ďurčová
Dušan Gregor Klub Vlci Žilina predstavil v utorok Dušana Gregora.

Ochutnali ste konské mäso?

Samozrejme.

Chutilo?

Áno, bešbarmak je pochúťka. Kazachovia chovajú kone výhradne na tieto účely, ich mäso je kvalitné a zdravé aj pre športovcov. Jeho konzumácia nie je každodenným pravidlom. Deje sa to pri oslavách, sviatkoch či špeciálnych udalostiach.

Stihli ste počas minulej sezóny sledovať aj slovenské súťaže?

Z hokeja som nikdy nevypadol. hoci som sa pred pár rokmi živil niečim iným, neprestával som sledovať popredné súťaže i najnovšie trendy v koučingu.

Keď som vlani nastupoval k mužstvu Kokšetau a prvýkrát otvoril dvere na šatni, mal som pocit, akoby som z nej len včera odišiel. Hokej vás naučí veci, ktoré nikdy nezabudnete.

Je postup do extraligy jediným cieľom, ktorý pred vás postavilo vedenie klubu?

Ani nemuselo. Ak by som nemal s tímom najvyššie ambície, tak sa pre túto prácu nehodím. Som zvyknutý hrať o popredné priečky.

Top 10 najproduktívnejších hráčov extraligy Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Allan McPherson (Zvolen), 51 zápasov, 59...

Ste pripravený, že všetci budú chcieť od vás vidieť len víťazstvá?

Pracovať pod tlakom je súčasťou mojej profesie. Potrebujem dôveru a pokoj. Nemám rád, keď sa mi do toho niekto mieša. Jedna vec je určiť si cieľ. Potom treba urobiť všetko pre to, aby ho bolo možné splniť. To všetko je ešte pred nami.

Podľa čoho si budete vyberať hráčov do tímu?

Doteraz mal túto prácu na starosti športový manažér František Skladaný. Pozdáva sa mi, čo stihol vybaviť. Samozrejme, teraz budeme v užšom kontakte. V prvej lige hrá veľa hráčov, ktorí túžia po najvyššom leveli, teda po extralige.

V ponuke sú aj skúsenejší jedinci. Všetko závisí aj od rozpočtu. Žiadny klub teraz nemá peniaze na rozdávanie. Sám so zvedavý, koho sa nám podarí podpísať. Verím, že kvalita bude dostatočná. Dôležitý bude štart do sezóny. V jej priebehu nevylučujem ani prípadné pohyby v kádri.

Slovan zmenil majiteľa, Košice hlásia dlhy, o Banskej Bystrici je ticho, nových hráčov podpisovali najmä Michalovce a Zvolen. Zmení sa rozloženie síl v extralige?

Ku Košiciam sa nebudem vyjadrovať. Poviem len jediné: nerozumiem, ako je možné, že klub s takou históriou a reputáciou môže spadnúť do takých problémov.

Pochvalu si zaslúžia Michalovce. Sú krásnym príkladom, ako sa postupne vypracovať. Jasne si nastavili cestu a každým rokom sa posúvajú vpred. Zložili zaujímavý káder, s ktorým rozhodne môžu zamiešať karty v boji o titul.

Mali by si z Michaloviec brať príklad ostatné kluby?

Hokej treba vnímať aj cez ekonomickú stránku. Predovšetkým sa robí pre ľudí. Každého, kto prispeje na jeho rozvoj, si treba vážiť. Časy, keď kluby mali dvoch-troch veľkých sponzorov, sú zrejme nenávratne preč.

Aj malí sponzori či lokálni partneri sú dôležití. V Michalovciach to pochopili a ukazujú, že spolupráca viacerých menších celkov môže byť úspešná.

Máte ambíciu v budúcnosti pracovať v slovenskom hokeji na pozícii funkcionára? Oslovil vás Miroslav Šatan s ponukou?

Priznám sa, že také niečo ma neláka. Potrebujem byť dole, pri hráčoch, na ľade. Nevylučujem to, nikdy nehovorím nie. Ale pán Šatan oslovuje iných ľudí, mňa nie. Chcem pracovať v hokeji, ale na funkcionárske miesta sa zatiaľ nechystám.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Gregor #Vlci Žilina