Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trenčín vyzýva SZĽH: Ak nepomôžete, budúcnosť ligy je nemožná

Dni plynú, športová odstávka trvá, kríza sa prehlbuje. Najzaujímavejšou otázkou už nie je to, kedy obnovia súťaže, no v akej podobe sa nielen slovenský šport vráti na scénu.

11.04.2020 10:33
SR Trenčín koronavírus zatvorenie zimný štadión... Foto: ,
Zimný štadión Dukly Trenčín.
debata (19)

Hokejová Dukla Trenčín vyzýva Slovenský zväz ľadového hokeja: „Ak v momentálnej krízovej situácii nepríde pomoc zo strany SZĽH, ktorý má hlavnú zodpovednosť za chod Tipsport ligy, je jej ďalšia budúcnosť ohrozená, ak nie priam nemožná.“

Výzva Dukly Trenčín (bez redakčných úprav)

Predčasné ukončenie sezóny znamená pre všetky kluby Tipsport ligy existenčné problémy a HK Dukla Trenčín nie je výnimkou. Prijaté opatrenia mali za následok prakticky zastavenie príjmov do klubu. Reklamné zmluvy, ktoré sme mali dohodnuté s našimi partnermi na obdobie playoff, sa vplyvom opatrení nenaplnili a prišli sme tak o kľúčovú časť financií. Druhú časť príjmov, o ktorú klub prišiel, je príjem zo vstupného. Táto suma je významná najmä z dôvodu, že sme mali pred sebou tie najatraktívnejšie zápasy celého ročníka.

Z dôvodu predčasne ukončenej sezóny prišiel klub na príjmovej časti o približne 330.000€. Sú to pritom príjmy, z ktorých sú následne vyplácaní hráči i hradené všetky náklady klubu. Z časti týchto príjmov vedel klub v minulosti fungovať aj počas letných mesiacov a taktiež časť využíval na prípravu pre nadchádzajúci ročník. Robíme všetko pre to, aby sme hráčom doplatili to, čo sme im sľúbili, avšak situácia je vážna a hradenie záväzkov je momentálne skutočne ťažké.

Teraz sa však naskytá otázka – Ako ďalej?

Táto otázka rezonuje posledné týždne nielen pri pohľade na tipsportligové kluby, ale na slovenský hokej celkovo. Kluby hokejovej Tipsport ligy pritom tvoria významnú súčasť hokeja na Slovensku, ktorú reprezentuje v spoločnosti Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH). Ide najmä o prispenie klubov k celoročnej popularizácii hokeja na Slovensku, prispenie klubov do slovenskej reprezentácie či do počtu registrovaných hráčov, čo tvorí súčasť kritérií, na základe ktorých zväz získava príspevok zo štátneho rozpočtu pre svoje fungovanie.

SZĽH je aj riadiacim orgánom Tipsport ligy. Reklamné práva pre ligu vlastní spoločnosť Pro-hokej, ktorá má však v momentálnej situácii len obmedzené možnosti, nakoľko jeden z kľúčových produktov, ktorý Pro-hokej svojim partnerom vie ponúknuť, je play-off Tipsport ligy, ktoré sa však tento rok neuskutočnilo. Kluby Tipsport ligy dostávajú financie na svoj chod i plnenie zo strany Pro-hokeja, ide avšak iba o menšiu časť toho, čo kluby reálne potrebujú na svoj chod. V prípade klubu Dukla Trenčín predstavuje tento príjem asi 20% nákladov na sezónu.

Všetko ostatné je na šikovnosti jednotlivých klubov a to najmä v získavaní obchodných partnerov a sponzorov. Aktuálna situácia na Slovensku však ekonomike nepraje a bude teda o to ťažšie získať partnerov pre ďalšie obdobie, a teda pre možnosť fungovania klubov na Slovensku. Sme toho názoru, že pokiaľ v momentálnej krízovej situácii nepríde pomoc zo strany SZĽH, ktorý má hlavnú zodpovednosť za chod Tipsport ligy, je jej ďalšia budúcnosť ohrozená ak nie priam nemožná.

Prostriedkami na pomoc pritom zväz disponuje a nemal by sa preto v tejto dobe dištancovať od klubov, keďže kluby Tipsport ligy sú jeho neodmysliteľnou súčasťou a svojou aktivitou významnou mierou prispievajú do zväzového rozpočtu. Predovšetkým však ide o budúcnosť hráčov, pretože bez nich žiadne hokejové združenie nemôže fungovať.

Hokejový klub Dukla Trenčín pracuje a bude aj naďalej pracovať tak, aby sme si splnili všetky záväzky a predčasne ukončenú sezónu 2019/2020 uzavreli s čistým štítom. Chceli by sme i touto cestou opätovne poďakovať všetkým partnerom za podporu trenčianskeho hokeja počas celej sezóny a taktiež všetkým fanúšikom, ktorí nás neúnavne počas sezóny hnali dopredu, čoho vyvrcholením je aj prebiehajúca zbierka na transparentnom účte. V tejto neľahkej situácii vyjadrujeme nádej, že aj toto obdobie spoločne zvládneme.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #SZĽH #Tipsport Liga #Slovenský zväz ľadového hokeja