Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zvolen vyčíslil stratu, ide o stovky tisíc: Čakajú nás dva ťažké roky

Hokejový klub HKM Zvolen prišiel pre predčasne ukončenú sezónu o 307.500 eur. Prezident klubu Dušan Mráz v rozhovore pre klubový web uviedol, že aj napriek ťažkej situácii pracujú na obsadení postu hlavného trénera. Podľa prezidenta klubu to v prvom rade musí byť uznávaný odborník s ľudskými kvalitami.

08.04.2020 15:48
SR Hokej TL Pro Hokej kluby sezóna koniec BBX Foto: ,
Zimný štadión vo Zvolene.
debata

"Na úvod musím pripomenúť, že HKM a.s. nerobí len hokej, je aj prevádzkovateľom zimného štadióna. Ale k veci. Priamy ekonomický dopad vieme vyhodnotiť s pomerne veľkou presnosťou. Máme výpadok na strane príjmov, ako aj na strane nákladov.

Výpadok na príjmovej strane sa týka v prvom rade príjmov z reklamných zmlúv, alebo, ak chcete, sponzorstva. Jednak sme už mali podpísané zmluvy na play off, jednak by sme určite, tak, ako aj v minulosti, ďalších reklamných partnerov získali. Táto suma je približne 200.000 eur.

Významnou položkou je aj príjem zo vstupného a z predaja sky boxov. Ak zoberiem len vlaňajšiu a predvlaňajšiu sezónu, tak by to bolo 91.000 eur. Treťou položkou sú príjmy z prenájmov ľadovej plochy vo výške 16.500 eur. Spolu je teda výpadok v príjmovej oblasti okolo 307.500 eur.

Na druhej strane nám vznikli aj ‚úspory‘ vo výdavkoch. Sezónu sme ukončili 15. marca a od tohto dátumu sme ukončili zmluvy s hráčmi a trénermi. Ostatní zamestnanci nechodili do práce a dostanú náhradu mzdy.

Nevzniknú nám náklady spojené s organizáciou stretnutí a to sa týka aj juniorov. Nebudeme platiť autobusy a niečo ušetríme aj na hokejkách. Teda takzvaná úspora je spolu 156.000 eur. Rozdiel príjmov a výdavkov si každý vie vypočítať," uviedol Mráz.

Pre pandémiu koronavírusu čaká teraz HKM ťažké obdobie, ale týka sa to športu vo všeobecnosti.

„Myslím si, že dnes je ešte predčasné hovoriť o dopade na ďalší chod klubu, lebo zatiaľ nik nevie, kedy sa život vráti do normálu a aký ten normál bude, ako bude fungovať svetová a slovenská ekonomika. Ak sa mám zahrať na prognostika, ktorý nie som, tak si myslím, že nás vo všeobecnosti čakajú minimálne dva ťažké roky. Tým nemyslím len náš klub, ale šport vo všeobecnosti,“ tvrdí Mráz.

Zvolenčania však musia myslieť na budúcnosť a tá je spojená aj s trénerom. Andrejovi Podkonickému sa totiž skončila zmluva a tento post je zatiaľ neobsadený. Podľa slov prezidenta klubu však nie nadlho. Zvolen tento týždeň predstavil aj nového generálneho manažéra Ladislava Čierneho.

"Andrej bol ako mladý tréner dve sezóny v pozícii hlavného trénera. Aj on sám hovorí, že mal skvelých školiteľov. Teraz si myslím, že potrebuje svoju psychiku trochu upokojiť. Preto sme mu ponúkli funkciu šéftrénera mládeže, hlavného trénera juniorov a druhého asistenta pri A-tíme. Čo sa týka nového hlavného trénera, myslím si, že tento post máme už vyriešený.

Meno poviem, až keď sa nám poštou vráti nami už podpísaná zmluva. Všetko komplikuje koronavírus. Sme obmedzení v cestovaní. Moja požiadavka na trénera je, že to musí v prvom rade byť uznávaný odborník s ľudskými kvalitami. Verím, že také meno predstavím," prezradil Mráz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Podkonický #HKM Zvolen #Tipsport Liga #Dušan Mráz #koronavírus